E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYurt içi piyasalarda dalgalanma beklentisi---

Yurt içi piyasalarda dalgalanma beklentisi

Yurt içi piyasalarda dalgalanma beklentisi
03 Haziran 2021 - 08:40 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende, yurt içi makroekonomik verilerin ve göstergelerin fiyatlamalara olan güçlü etkisi vurgulanıyor.

Yapılan son açıklamalar eşliğinde TCMB’nin faiz politikasına yönelik belirsizliğin artması TL tarafında yeniden oynaklığın yükselmesine neden olmuş TCMB’nin yatırımcı / analist toplantısının önemi daha da artmıştı.

Salı günü Cumhurbaşkanı Erdoğan, TRT’de katıldığı yayında TCMB başkanı ile görüşerek faizlerin düşürülmesi gerektiğini , bu indirim sürecinin Temmuz-Ağustos gibi piyasa beklentilerinden daha erken bir tarihte gerçekleşmesine yönelik yorumlarda bulunduğunu açıklamıştı.

Dün bizimde katıldığımız toplantıda ana başlıklar halinde TCMB heyeti, Gerçekleşen enflasyon ile beklenen enflasyon üzerinde politika faizi olacağını, 3Ç21 sonu ile 4Ç21 başı gibi enflasyonda düşüş olacağını, bu döneme kadar yatay hareket edeceğini, Son fiyat gelişmelerinin (doğalgaz zammının etkisi dahil) tahmin aralığı bandının içinde olduğunu, Enflasyonun hangi ay tepe yaptığının değil ana eğilimin gözlemlendiğini, Sıkı ve enflasyona odaklı politikalarının küresel şoklara karşı en önemli kalkanları olduğunu ifade etmişlerdir. Toplantıda TCMB Başkanı piyasalardaki haklı bir gerekçeye dayanmayan erken gevşeme beklentilerinin tümüyle ortadan kalkması gerektiğini net olarak ifade etmesi en kritik cümleydi. TCMB heyetinin pozitif açıklamalarına karşın Dolar/TL paritesinin 8.60 seviyesinin aşağısını test etmesine niyet ettiğini ama piyasalarda ki oynaklık ve volatilitenin yüksek olmaya devam ettiğini gördük. Bugün açıklanacak enflasyon verisi bakalım nasıl bir sürpriz yapacak. Pik noktası Mayıs mı? Haziran mı olacak izlemede kalacağız.

Öne Çıkanlar

Asya Pasifik Bölgesi'nde hisse senetleri Perşembe günkü işlemlerde yatırımcıların Avustralya ve Çin'den gelen ekonomik verileri değerlendirmeleriyle karışık bir görünüm sergiledi.Çin ana karasında Shenzen ve Şanghay Endeksleri yatay seyretti, Hong Kong'da ise endeks hafif geriledi. Japonya'da Nikkei 225 ve Topix Endeksleri ile Güney Kore Kospi endeksi de pozitif seyretti.Avustralya'da perakende satışlar Nisan ayında bir önceki, aya göre yüzde 1.1 yükseldi. Endeks de pozitif bölgede seyretti.

Çin'de Perşembe günü sonuçları açıklanan hizmet sektörüne ilişkin Caixin/Markit satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Mayıs ayında 55.1 düzeyinde gerçekleşerek Nisan ayındaki 56.3 seviyesinden geriledi. Buna rağmen endeks 50 eşik seviyenin üzerinin işaret ettiği genişleme bölgesinde kalmaya devam etti.

AB, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu yedi AB adayı ülkeye 2027 yılına kadar toplam 14 milyar 200
milyon euroluk katılım öncesi mali yardım paketi üzerinde anlaşma sağladı.

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Yapılandırılacak borcun taksitle ödenmek istenmesi halinde borçlular, başvuru sırasında 6, 9, 12 veya 18 eşit taksitte ödeme seçeneklerinden birini tercih edecek.

ABD aralarında Türkiye’nin de olduğu altı ülkeden yapılan ithalata yönelik yüzde 25 oranında vergi getirileceğini açıkladı. Ancak yeni vergiler uluslararası müzakereler devam ederken askıda olacak. Fed Bej Kitap raporunda ABD ekonomisinin Nisan ve Mayıs döneminde önceki raporlama dönemine göre bir miktar hızlandığına işaret etti.

Fed, pandeminin zirve yaptığı dönemde kredi piyasalarını yatıştırmak için uygulamaya koyduğu acil kredi kolaylığı yolu ile aldığı şirket tahvillerini satmaya başlayacağını duyurdu.

Avrupa Merkez Bankası(ECB) Başkanı Christine Lagarde, Euro Bölgesi ekonomisini pandeminin yol açtığı çift dipli resesyondan toparlanana kadar destek vereceğini söyledi.

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, Fed'in ekonomiye koronavirüs salgınını etkilerinden toparlanmasını devam ettirmesi için sağladığı teşviklerin azaltılmasını düşünmeye hazır hale gelmekte
olduklarını söyledi.

Bundesbank Başkanı ve ECB Yönetim Konseyi üyesi Jens Weidmann, ECB'nin iklim değişikliği ile mücadelede tahvil alımları yolu ile aktif bir rol almasına olan itirazından vazgeçti.

İran nükleer anlaşmasına dönülmesi ve ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarının kaldırılması için sürdürülen müzakerelerde Avrupa Birliği heyetine liderlik eden Enrique Mora, gelecek hafta yapılacak müzakere
turunda bir anlaşmaya varılmasını beklediğini söyledi.

ABD basınının Beyaz Saray kaynaklarına dayandırdığı haberlere göre,Başkan Biden'in altyapı yatırım paketi konusunda Cumhuriyetçi Senatör Shelley Moore Capito ile görüşmesi "yapıcı ve dostane" bir havada geçti.

Yurt dışı piyasalarda ise; AC Asia ex, Japan % 0,29 alıcılı ,S&P 500 % 0,07 alıcılı ,Euro Stoxx 50 % 0,15 alıcılı seyrediyor.

Günün önemli şirket haberleri 03/06/2021

Yabancıların en fazla alım satım yaptığı hisse senetleri

Borsada çok kazandıran hisseler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)