E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYurt içi fiyatlamalarda iyimserlik desteklenebilir---

Yurt içi fiyatlamalarda iyimserlik desteklenebilir

Yurt içi fiyatlamalarda iyimserlik desteklenebilir
05 Nisan 2021 - 09:00 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor

2021 yılına dair takip edeceğimiz global ve yerel enflasyon değerlendirmelerinin frekansının arttığı dönem, içerisinde bulunduğumuz 3 aylık süreçte olacak. ABD’de baz etkisi kaynaklı enflasyon artışının veriler nezdinde teyit edildiği ve bu durumun gelecek dönem açısından ne ölçekte kalıcı olma riski taşıyıp taşımadığını sıklıkla konuşuyor olacağız. Keza benzer şekilde Türkiye açısından da enflasyon başlığı üzerinden yapılan tartışmaların artış gösterdiğini görmemiz yüksek olasılık. Yaşanan son lira zayıflamasının ardından enflasyona olan/olacak geçişkenlik ve bunun yılsonu tahminleri üzerindeki etkileri gerek özel sektör gerekse TCMB nezdinde önemli bir gündem maddesi olacak. Diğer yandan ise sürecin doğal bir yansıması olarak da para politikası duruşu takip edilecek. Tüm bunlar olurken küresel Amerikan doları pozisyonlanmasının seyri de yakından izlenecekler listesinin en üst sırasında yer alacak. CFTC tarafından açıklanan son hafta verilerine göre, spekülatörlerin uzun yönlü Amerikan doları tercihleri 2.4 milyar dolar artış gösterirken, son 2 hafta içerisinde +5 milyar dolar, Şubat ayından bu yana ise +25-30 milyar dolar aralığında eğilim sergilediklerini hatırlatmak gerekiyor.

Diğer yandan global fonların seyri ise çeyrek sonu kapanışlarında pozisyon ayarlamalarının da etkisiyle pozitif bölgedeki duruşlarının devamına işaret etti. EPFR hesaplamalarına göre, 31 Mart haftasında küresel hisse senedi fonlarına 20.6 milyar dolar, bono/tahvil fonlarına 10.4 milyar dolar ve para piyasası fonlarına 48.6 milyar dolar giriş gerçekleşti. Yaşanan son çalkantının ardından 15 Nisan PPK toplantısına dair endişelerin verilen mesajların ardından kısmen azaldığını düşünmemizden dolayı yerel varlıklardaki dalga boyu azalabilir. Bugün açıklanacak olan enflasyon verilerinin ardından tahvil ve CDS fiyatlamalarını yakından izleyeceğiz.

Türk lirası Amerikan doları karşısında tatil etkisinin yakından hissedildiği günde %0.54 değer kaybederken, BIST 100 endeksi kapanışı %0.25 sınırlı-pozitif eğilimle 1425 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi %18.21 ile değişim göstermezken, ülke risk primi 452bp oldu.

EMEA bölgesi endekslerinde Rusya (RTS, USD) varlıkları dışında Paskalya tatili nedeniyle işlem gerçekleşmedi. Rusya cephesinde ise %0.64 yükseliş takip edildi.
Amerika kıtasında da tatil nedeniyle işlemler olmadı.

Hafta başlangıcında Asya’da Hong Kong, Çin ve Avustralya piyasaları kapalı. İşlem gören piyasalardan NKY 225 %0.85 (TSİ 08.30), KOSPI ise %0.17 ile fiyatlanmakta. USDCNH paritesi 6.5795 ile yuanda değer kaybına işaret etmekte.

Türk lirası ve cinsinden değerlenen varlıklarda son gelişmeler ışığında kısa vadede dalgalanmanın azalmasını, devam eden süreçte ise dengelenme olmasını bekliyoruz. Ancak, dengelenmenin belirginleşmesi zaman alacak. BIST 100 endeksinde haftalık kapanışın 20 Mart 2020 yükselişin önemli noktalarından birisi olarak gördüğümüz 1407 puan seviyesinin üzerinde olması ve bu durumun korunması orta vadede 1500 puan bölgesine yönelik iyimserliği destekleyebilir. Günlükte ise 1390-1370 seviyeleri destek, 1430-1470 ise direnç olarak yakından izlenebilir.

USDTRY paritesinde 8.11-7.99 destek, 8.25 direnç olarak takip edilebilir. EURUSD paritesi fiyatlamalarında temel belirleyici global Amerikan doları yaklaşımı olmaya devam ederken, genel risk iştahı ve bölgeye ait aşılama performansı da son dönem içerisinde öne çıkmakta.

EUR negatif yaklaşım ilk çeyrek işlemleri tamamlanana dek devam edebilir. Bu durumda 1.16-1.17
bölgesi civarında paritenin konsolide olmasını bekleriz. 1.1730-1.1700 seviyeleri destek,
1.1810-1.1830 ise direnç olarak izlenebilir.

Göltaş Çimento ve Klimasan sorusu

Günün önemli şirket haberleri 05/04/2021

Yabancıların en fazla alım satım yaptığı hisse senetleri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)