E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYumuşak iniş trendi borsada kazandırır mı?---

Yumuşak iniş trendi borsada kazandırır mı?

Yumuşak iniş trendi borsada kazandırır mı?
15 Aralık 2023 - 15:30 borsagundem.com

Yatırımcılar son üç yıldır büyük kalabalıklar halinde benzer yöndeki yatırım stratejilerini tercih ediyor. Ancak bu tercihler kayıpları da beraberinde getirdi. WSJ haberinde son yatırımcı trendi olan yumuşak iniş beklentileri tartışılıyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2022’nin sonlarında yatırımcılar bir resesyona kesin gözüyle bakıyordu. Bir yıl öncesinde büyük teknoloji hisselerinin faiz artışlarına karşı dayanıklı kalacağı düşünülüyordu. Hatta bir yıl daha öncesinde yatırımcılar halk arasında popüler olan hisse senetleri için yüksek fiyatlar ödemenin zenginlik getireceğine inanıyordu.

Yatırımcılar şimdiyse ekonominin yumuşak iniş yapacağına ve merkez bankasının düşük faiz oranlarına ulaşacağına kesin gözüyle bakıyor. Wall Street Journal’ın haberine göre yatırımcıların bu sefer haklı çıkma ihtimali var. Ancak bunun tam tersi ihtimali de söz konusu.

Kalabalıkların arasındaki bir yatırımcı olmak her zaman için rahatsız edici bir durumdur. Ancak bu piyasalarda bu denli güçlü bir fikir birliğine ulaşılması da bir o kadar zor bir durum. Zira eğer öngörüler yanlış çıkarsa bunun cezasını piyasaların tamamı çekebilir. WSJ haberinde geçtiğimiz üç yılda da benzeri bir bedelin ödendiği hatırlatılıyor.

ABD Merkez Bankası’nın (FED) gelecek yıl bir resesyonla karşılaşmadan faiz oranlarını indireceği düşüncesi çarşamba günü FED yönetimi güvercin açıklamalar yapmadan önce bile güçlüydü. FED’in son noktasal grafiklerinde yer alan tahminlerin sonucu olarak söz konusu yumuşak için beklentileri daha da güçlendi. Vadeli işlemler piyasalarındaki yatırımcılar önümüzdeki üç ayda en az bir faiz indirimi yapılmasına %16 ihtimal veriyor. Yatırımcıların ilk faiz indiriminin mart ayına kadar yapılacağı yönündeki beklentisi ise %82.

Ancak WSJ haberine göre FED toplantısına verilen tepki FED’in ne öngördüğüyle ilgili de değildi. Zira FED yönetiminin noktasal grafilerde yer alan gelecek yılın sonuna kadarki faiz oranı tahmini %5,1’den sadece %4,6’ya düşürüldü. Ancak CME Group’un FedWatch göstergesine göre vadeli işlemler piyasaları oranların daha da düşeceği konusunda %99,5 emin. Üstelik vadeli işlemler yatırımcıları oranların gelecek yılı %3,9 seviyesinde bitirmesine neredeyse yüzde 50 ihtimal veriyor.

Yatırımcılar FED’in tahminlerini ve FED Başkanı Jerome Powell’ın açıklamalarını olduğu gibi kabul etmek yerine FED’in faiz oranlarını erken ve beklenenden daha hızlı düşüreceği öngörülerinde haklı olduklarının kanıtı olarak görmeyi tercih etti. Dolayısıyla yumuşak iniş dışında ekonomide çıkabilecek herhangi bir sonuç piyasalarda önemli bir sorun çıkarabilir. Ancak piyasalarda bunun dışında şeyler de oluyor. Diğer bir deyişle, piyasalar sadece yumuşak inişi değil daha da fazlasını satın alıyor olabilir.

Goldman Sachs Küresel Hisse Senetleri Baş Stratejisti Peter Oppenheimer, “Yatırımcılarla konuştuğunuzda ve bu faiz artışı döngüsünü büyük bir kaza olmadan atlattığımıza dair güçlü bir his görüyorsunuz. Buna inanmak hâlâ biraz naifçe ve erken olabilir” dedi. Goldman, geçen yıldan bu yana yumuşak iniş beklentilerini savunuyor. Ancak borsalardaki hızlı ralli, bankanın gelecek yılın sonu için olan üç hafta önceki S&P 500 tahminini şimdiden yakaladı.

WSJ yazarı James Mackintosh kendisini asıl şaşırtan şeyin yavaşlayan ekonominin başka bir şeye dönüşmesi veya enflasyonun beklenenden daha kalıcı olması konusunda yatırımcıların çok az endişe etmesi olduğunu söyledi. Faiz oranlarının reel ekonomiye zarar verdiğine dair işaretler aykırı veriler olarak görülüyor. Yatırımcılar enflasyonun iki ayda önce iki kat daha yüksek olmasına rağmen son iki aydır yıllık bazda %2’nin altında olan düşük enflasyonun bu seviyede kalacağı konusunda bahse girmeye daha istekli.

Yatırımcılar endişelenmek yerine bu yılın başlarında terk ettikleri faiz oranlarına duyarlı hisse senetlerine geri dönüyor. Spekülatif teknoloji ve biyoteknoloji hisseleri yükselirken bankalar ve gayrimenkul alanındaki hisselerde güçlü performans gösteriyor. Teknoloji yatırımcısı Cathie Wood’un tartışmalı fonu, Ark Innovation ETF, ekim ayı sonundan bu yana %48 yükseldi. Aynı dönemde S&P 500’de bankacılık sektörü hisseleri %26, gayrimenkul sektörü hisseleri ise %22 değer kazandı.

Borsalardaki son yükseliş yapay zeka rallisinden de farklı nitelikteydi. Zira yapay zekaya yatırım yapan bir avuç büyük teknoloji hissesinin aksine S&P 500 Endeksi’nin genelinde geniş çaplı bir yükseliş görüldü. Eşit ağırlıklı S&P 500 Endeksi %12’nin üzerinde yükseldi. ABD’nin küçük sermayeli şirketler endeksi olarak bilinen Russell 2000 Endeksi de eylül ayının sonundan bu yana %20 yükseldi. Yükselişlerin sebebi refinansman sorunları yaşayan küçük sermayeli firmaların faizlerdeki olası düşüşlerden pozitif etkilenmesi olarak gösteriliyor.

Yatırımcılar opsiyon piyasalarında da endişe yerine açgözlülüğü tercih etti. Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, bir haftalık zımni volatiliteyi ölçen VIX Endeksi, daha bilinen adıyla Wall Street’in korku endeksi, 2020’deki pandemi kilitlenmelerinden bu yana en düşük seviyesine ulaştı. Satış opsiyonları ile alım opsiyonları arasındaki oran alışılmadık derecede düşük seviyelere geriledi.

Son üç yıldır piyasalar daha sonra tamamen yanlış olduğu kanıtlanan konsensus sebebiyle çalkalanmıştı. Mackintosh gelecek yıl yumuşak iniş ve faiz indirimi beklentilerinin benzer bir konsensus yanılgısı yaşatıp yaşatmayacağından emin değil. Ancak borsa yazarı hemen hemen herkesin aynı fikirde olduğu bir piyasa ortamıyla aynı doğrultuda yatırım yapmanın güçlü kazançlar getirmeyeceği konusunda da uyarıyor.

Jeffrey Gundlach: ABD ekonomisi için yangın alarmı çalıyor

 

Avrupa FED rallisinin tadını kaçırdı

 

FED şüpheleri kaldırdı: Wall Street’te ralli zamanı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)