E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYumuşak iniş senaryosu---

Yumuşak iniş senaryosu

Yumuşak iniş senaryosu
11 Ağustos 2023 - 08:18 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Dün açıklanan ABD enflasyonu, Fed’in enflasyonla mücadelede ilerleme kaydettiğini gösterir nitelikteydi. Manşet TÜFE, aylık bazda %0,2’de sabit kalarak beklentiler doğrultusunda geldi. Yıllık bazda ise ,Haziran ayındaki %3 seviyesinden hızlanarak %3,2 artış gösterdi. Piyasa beklentileri ise , enflasyonun %3,3 oranında artması yönündeydi. Gelen rakamlar temel enflasyon baskılarının geçen ay daha da azaldığını gösterirken çekirdek enflasyon fiyatlardaki yıllık artış, yaklaşık iki yılın en düşük seviyesinde geriledi ve %4.7 seviyesinde gerçekleşti. Ilımlı enflasyon, soğuyan bir işgücü piyasasıyla birlikte, ABD merkez bankasının bir yıl boyunca resesyon tereddüdü ile uğraştıktan sonra ekonomi için “yumuşak iniş” yapabileceğine dair inancı güçlendirdi. Artık Eylül ayı toplantında faiz artışının pas geçileceği %89 gibi ezici bir çoğunlukla fiyatlanıyor. Fakat söylemlerin tonunda herhangi bir değişiklik olmaması piyasalarda beklenen pozitif havayı solutmadı.  San Francisco Fed Başkanı Mary Daly dün yayınlanan yeni raporun enflasyonun hala çok yüksek olduğunu gösterdiğini ve ABD Merkez Bankası’na (Fed) “yapacak daha çok iş” bıraktığını söyledi.

Asya piyasaları haftanın son gününe kayıpla gitmeye hazırlanıyor. ABD enflasyonunda bir iyimserlik görülse de henüz ümit edilen güvercin havanın oluşmaması piyasalarda baskı oluşturdu. MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %0.2 daha düşerek haftalık bazda %1’lik geri çekilme yaşadı.

Petrol fiyatları, OPEC’in küresel ekonomik büyüme beklentilerini de artırmasının yanı sıra petrol talebinin 2024’te güçlü olacağına dair iyimserliği üzerine Cuma günü yükseldi. Brent ham petrolü 7 sent artarak varil başına 86,47 dolara yerleşirken, ABD West Texas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri varil başına 82,94 dolara yükseldi.

Yurtiçinde sanayi üretimi, işsizlik gibi makro verileri takip ettik. Takvim ve mevsim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi 2023 Haziran ayında beklentilerin oldukça üzerinde %1,6 artış gösterdi. Kırılımına bakıldığında Haziran ayında dayanıklı tüketim malı hariç bütün ana sanayi gruplarında aylık bazda yükselişler görülüyor. Ara malı üretiminde %2,2 artış, dayanıklı tüketim malı üretiminde %1,1 düşüş dayanıksız tüketim malı üretiminde %2,4 artış enerji üretiminde %0,0 değişim yaşanırken sermaye malı üretiminde ise %1 artış gerçekleşti. İşsizlik oranı %9,6 seviyesinde kaydedilirken genç nüfusta işsizlik oranı aylık 1,2 puan artışla yüzde 18,6 oldu. Geniş tanımlı işsizlik yüzde 24,2 ile iki yılın zirvesine çıktı. Diğer taraftan TCMB tarafından yayımlanan menkul kıymet istatistiklerine göre; yurt dışı yerleşik kişiler 4 Ağustos haftasında 139,7 milyon dolarlık hisse alımı yaptı. Böylelikle dokuz haftadır alım tarafında olan yabancının toplam hisse alımı 2 milyar dolara ulaştı.

Haftanın son günü yurt içinde ödemeler dengesi, ciro endeksi ve perakende satış verileri takip edilecek. Yurt dışında İngiltere’den GSYH ve sanayi üretimi ile ABD’nin üretici fiyatları öne çıkıyor.

Metal fiyatları Çin'deki emlak sıkıntılarıyla geriledi

 

JPMorgan, ABD'de hisse senetlerinde kalmaya çağırıyor

 

Petrol fiyatları EIA raporu öncesi geriledi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)