E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYükselişte stop-loss seviyelerine dikkat!..---

Yükselişte stop-loss seviyelerine dikkat!..

Yükselişte stop-loss seviyelerine dikkat!..
05 Haziran 2017 - 12:05 borsagundem.com

Endeks 100 bin seviyesini zorlarken analistler yurtiçi ve dışında risk algısını bozacak bir gelişme olmadığı takdirde yükselişin devam edeceğini öngörüyor. Tam bu noktada stop-loss seviyelerini gerçekçi belirlemenin önemi öne çıkıyor...

Endekste 2016 Aralık ayında başlayan yükseliş hareketinin 2017 yılı boyunca devam ettiği ve 72-73 binli seviyelerden 98 binli seviyelere geldiği görülmekte. Yaşanan bu yükselişte özellikle endeksin yurt dışı piyasalara göre çarpanlar bazında oldukça iskontolu olması ve 12 Ocak'tan itibaren Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) parasal duruşunu sıkılaştırması ile kur tarafında yaşanan toparlanma sayılabilir. 2017 yılının ilk çeyreğine ait finansal sonuçların beklentilerin oldukça üzerinde gelmesi, artan kârlılıklar, ekonomiyi desteklemeye yönelik verilen teşvikler ve alman önlemler, sanayi üretimi ile İmalat PMI endeksinde yaşanan toparlanmalar endeksteki yükselişi destekleyen diğer etmenler olarak sıralanabilir. Erken seçim riskinin ortadan kalmış olması ve Türkiye'nin risk primini gösteren CDS’lerin 2016 Aralık başında 306 seviyelerinde bulunurken, şu anda 197'lere gerilemiş olması da endeksteki yükseliş trendim destekleyen diğer gelişmeler. Analistler yurtiçi ya da dışında risk algısını bozacak bir gelişme olmadığı müddetçe endekste yukarı yönlü potansiyelin bulunduğunu ve 100 binli seviyelerin ihtimal dahilinde olduğunu söylüyor.

Ancak endekste ki olumlu havayı değiştirecek gelişmelerin yaşanması durumunda, orta vadede 95.000 seviyesinin altına gelindiğinde satışların sertleşebileceği belirtiliyor.

Bu seviyeler için yatırımcıların 'stop-loss' (zarar kesme, diğer bir deyişle fiyatların düşmesi durumunda daha fazla kaybı önlemek amacı ile satış yapmak) seviyelerini belirlemelerinin önemli olduğunu hatırlatan Gedik Yatırım Değerler Araştırma Uzman Yardımcısı Onurcan Bal’ın değerlendirmeleri şöyle.

"YATIRIMCININ RİSK PROFİLİ ÖNEMLİ"

Gedik Yatırım Değerler Araştırma Uzman Yardımcısı Onurcan Bal'a göre, endeks halen yurtdışı piyasalardaki çarpan seviyelerine ulaşmış değil. Bu nedenle endeksteki yukarı yönlü hareket etme isteğinin de korunduğu göz önüne alındığında yükseliş trendi devam ediyor. Küresel piyasalardaki olumlu hava korunduğu ve risk iştahını bozacak bir gelişme yaşanmadığı müddetçe endekste 100 binli seviyelerin hedeflenebileceğim ve burada 2017/2Ç finansal sonuçlarının katalizör olabileceğini düşünüyor.

2017 yılının ikinci çeyreğinde, ilk çeyrek finansal sonuçlarına benzer şekilde güçlü finansalların geldiğini görebiliriz diyen Bal şu değerlendirmeyi yapıyor: "Ancak endeksteki olumlu havayı değiştirecek gelişmelerin yaşanması durumunda, orta vadede 95.000 seviyesinin altında satışların sertleştiğini görebiliriz. Bu nedenle 95.000 altında temkinli olunmalı. 2016 Aralık'ta başlayan yükseliş trendinin destek noktası olan 92.000 seviyesi takip edilerek yeniden alım için bu seviye de yaşanacak geri çekilmeler ya da yeniden 95.000 seviyesinin üzerine çıkmasını beklemek daha sağlıklı olacaktır. Yatırımcılar ise stop-loss seviyelerini belirlerken, öncelikli olarak katlanabilecekleri zarar miktarını ve kendi risk profillerini göz önüne almalı. Ayrıca endeksteki yükseliş trendinin başladığı seviyeden oluşturulacak trend çizgisi orta vadeli destek konusunda bir fikir verebilecektir. Daha önce test edilen ve kırılması durumunda hacim artışı ile teyit edilen seviyelerin destek ve direnç olarak izlenmesi de doğru sinyaller üretebilecektir."

Öte yandan Onurcan Bal, endeksi 100 bin seviyelerine taşıyacak şirketlerin endeksteki ağırlıkları yüksek olan şirketler olacağını belirterek bu kapsamda Akbank, Garanti Bankası, Turkcell, Tüpraş, BİM, Ereğli, İş Bankası, Sabancı Holding, Koç Holding, Petkim, Tofaş Oto, Şişe Cam, Enka İnşaat, Emlak Konut GYO, TAV Holding, Coca-Cola İçecek hisselerinin takip edilmesi gerektiğini düşünüyor.

"AKBANK POZİTİF AYRIŞABİLİR”

Onurcan Bal/Gedik Yatırım Değ. Araştırma Uzman Yardımcısı

Akbank: Başta Kredi Garanti Fonu olmak üzere ekonomi ve finansal piyasaları destekleme yönünde atılan adımlar ile bankacılık sektörü ve ekonominin geneli açısından en kötünün kademeli olarak geride kalmaya başladığını düşünüyoruz. Tarihsel çarpanlar ve benzer ülkelerdeki bankacılık sektörü çarpanları açısından hâlen cazip olduğunu düşündüğümüz bankacılık sektörünün, endeksin rekor yürüyüşünü sürdürmesi durumunda ön plana çıkmaya devam etmesini bekliyoruz. Akbank’ın da bu senaryoda pozitif ayrışan hisseler arasında yer alabileceği yönündeki görüşümüzü koruyoruz. Piyasa çarpanları ve teknik seviyeler dikkate alındığında banka hisselerinin yaklaşık yüzde 7.1 yükselme potansiyel ile 10.21 TL seviyesine kadar yükselebileceğini öngörüyoruz.

TAV Holding: Gelirlerinin büyük çoğunluğunun euro ve dolar olması nedeniyle yabancı para birimlerinin Türk Lirası karşısında değer kazanması TAV Havalimanları'nın satış gelirlerini desteklemekte. Öte yandan Mart ayında yolcu sayısındaki azalmanın artık sonuna yaklaşıldığı görüldü. Nisan ayı itibariyle TAV'ın yolcu sayısı 2016 Nisan'a göre yüzde 10 artış kaydederken, 2017 yılının ilk dört ayında toplam yolcu sayısı 2016 yılının ilk dört ayına göre yüzde 1 artış gösterdi. Başarılı iş modeli ve yeni havalimanı arayışları içerisindeki TAV Havalimanları için olumlu görüşümüzü koruyoruz. 2017 yılında Suudi Arabistan'da bulunan Yanbu Havalimanı'nı portföyüne katan şirket yeni havalimanı terminal yatırımı ile yılda yaklaşık 3 milyon yolcuya hizmet verebilecek. Atatürk Havalimanı'nın gelir kaybını mevcut yatırımlar ve yeni projeler ile telafi ettiği takdirde, hisse fiyatlarını baskılayan bir diğer belirsizlikte ortadan kalkacaktır. Şirket hisselerinde 12 aylık dönemde yüzde 19.9 yükseliş potansiyeli ile hedef fiyatımız 20.72 TL'dir.

Coca-Cola İçecek: CCI, organik büyümenin yanı sıra satın almalar yoluyla da büyümeye devam etmeyi hedefliyor. Genç nüfus yoğunluğu, düşük gazlı içecek tüketimi ve pazar payı ile potansiyel taşıyan bölgeler arasında yer alan Pakistan'da faaliyetlerin artırılmasına yönelik yeni yatırımların, önümüzdeki dönemde şirketin büyümesi adına önemli bir katalizör olacağını düşünüyoruz. Şirket, 2017 yılında satış hacminde, Türkiye operasyonlarında düşük tek hane, uluslararası operasyonlarda yüksek tek hane büyüme beklentisine paralel olarak, konsolide satış hacminde orta tek haneli büyüme öngörüyor. Konsolide satış gelirlerindeki artışın satış hacminde ki artışın üzerinde olmasını ve FAVÖK marjının 2016 yılına göre yatay bir seyir izlemesini ya da sınırlı bir artış göstermesini beklemekte, istikrarlı satış gelirleri büyümesi ve FAVÖK gelişimi, güçlü ortaklık yapısı, yeni kapasite yatırımları, düşük piyasa çarpanları ile öne çıkan CCİ için beklentimiz 'endeks üzerinde getiri' şeklindedir. Şirket hisselerinde 12 aylık dönemde yüzde 39.1 yükseliş potansiyeli ile hedef fiyatımız 51.48 TL'dir.



(İdil Taraklı/Para Dergisi)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)