E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYükselişler satış fırsatı olarak kullanılabilir---

Yükselişler satış fırsatı olarak kullanılabilir

Yükselişler satış fırsatı olarak kullanılabilir
06 Temmuz 2020 - 09:20 borsagundem.com

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende endeksin güne yurtdışına paralel alıcılı bir seyirle başlaması bekleniyor

BİST: Güne pozitif başlangıç yapan BIST-100 endeksi özellikle günün ikinci yarısında artan satışlar günü %0,99 düşüşle 115.748’den kapattı. ABD piyasalarının kapalı olduğu günde yurtdışı borsalar hafta içindeki kazançlarının bir kısmını geri vererek günü kar satışlarıyla kapatırken, BIST hem yurtdışı borsalardaki satışlara paralel hem de BIST-30 hisselerinde açığa satış yasağının kalkması sonrası banka hisselerinde yoğunlaşan yabancı satışlarının da etkisiyle günü düşüşle tamamladı. Aşı çalışmalarına ilişkin pozitif beklentiler ve beklentilerden iyi gelen verilerle en kötünün geride kaldığı beklentisiyle global risk alma iştahı güçlü kalmaya devam ediyor.

VIX endeksi 28 seviyeleri altına gerileyerek volatilitenin azalmaya devam ettiğine işaret ederken, volatilitenin sona erdiğinin teyidi için endeksin 22 seviyesi altına gerilemesi gerektiğini düşünüyoruz. Diğer bir risk göstergesi olan Skew endeksindeki kısa vadeli sert yükseliş dikkat çekiyor. Bu görünüm ilerleyen dönemde borsalarda sert satışlar yaşanma riskinin yükseldiğine işaret ediyor. Beklentilerin oldukça üzerinde gelen TÜFE enflasyon verisi sonrası TL günü sınırlı değer kaybı ile kapatırken, CDS’ler haftayı 467 seviyelerinden tamamladı. Yurtdışı borsalar yeni haftaya güçlü pozitif eğilimle başladı. Yurtdışı borsalardaki pozitif eğilime rağmen BIST’in geçen haftaki negatif ayrışmasını devam ettirerek zayıf performans gösterebileceğini düşünüyoruz.

Endekste yükseliş denemeleri oluşsa da kar satışı fırsatı olarak kullanılabileceğini düşünüyoruz. Bugün ABD açıklanacak ISM endeksi ve Almanya’da açıklanacak fabrika siparişleri günün önemli verileri olacak. ABD ve Almanya vadeli endeksleri BIST’in Cuma kapanışına göre %2 üzeri yükselişle seyrediyor. Asya borsaları yeni haftaya güçlü alımlarla başladı. Endeksin güne yurtdışına paralel alıcılı bir seyirle başlaması beklenmektedir. Ancak endekste yükselişlerin satış fırsatı olarak kullanılması beklenmektedir.

Para ve Döviz Piyasaları:

Haftanın son işlem günü, 6,8666-6,8819 bandında işlem gören Dolar paritesi gün sonunu, önceki gün sonuna göre %0,32 oranında değer kazanarak 6,8733 seviyesinden tamamladı. Sepet bazında ise Lira %0,29 oranında değer yitirdi. Cuma günü borçlanma araçları piyasasında, %12,03-%12,18 seviyeleri arasında hareket eden on yıllık gösterge tahvilinin getirisi önceki kapanışa göre 21 baz puan artışla gün içinde gördüğü en yüksek seviye olan %12,18’den günü tamamladı.

Yurt İçi Gündem:

TÜFE enflasyonu Mayıs’ın ardından Haziran’da da beklentilerin hayli üzerinde gerçekleşti:
Haziran ayı TÜFE enflasyonu %1,13 seviyesinde gerçekleşerek, %0,7’lik medyan piyasa beklentisinin (bu rakam Bloomberg anketinde %0,6 idi) oldukça üzerinde gerçekleşirken, bizim %1,0’lik tahminimizin de biraz üzerinde kaldı. Geçen yılın aynı ayında aylık enflasyon %0,03 seviyesinde gerçekleştiğinden, bu rakamla yıllık TÜFE enflasyonu %11,39’dan %12,62’ye yükseldi. Çekirdek TÜFE enflasyonu (C grubu) ise aylık %2,13 gerçekleşmenin sonucunda (geçen sene: %0,92), yıllık bazda %10,3’ten % 11,6’ya yükseldi. Yİ-ÜFE enflasyonu ise, aylık bazda %0,69 seviyesinde gerçekleşti ve yıllık bazda %5,5’ten %6,2’ye yükseldi.

Günlük bültende, piyasa beklentileri ile tahminimiz arasındaki farkın, bizim hizmet enflasyonunu ve dayanıklı mallar üzerindeki kur girişkenliği ile vergi artışları ve talep etkilerini daha yüksek bekliyor olmamızdan (özetle daha yüksek çekirdek enflasyon beklentimizden) kaynaklanıyor olabileceğini belirtmiştik. Bu beklentimizin gerçekleştiği görülüyor.

Hatta, -%1,6’lık gıda enflasyonunun, bizim -%0,7’lik beklentimizden daha düşük seviyede gerçekleşmesine karşın, manşet enflasyonun tahminimizi (sınırlı da olsa) aşması, çekirdek enflasyonun, beklentimizin de üzerine çıktığına işaret ediyor (%2,1 - %1,9).

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • YASEMİN KADIRGALI06 Temmuz 2020 12:23

    şeker bank çok karamsar .hedefleride karamsar ve defansif görüyorum.borsanın yılsonuna aracı kurumlar.225 000 hedef verenler var.bence olur.çünkü her gün iyi yükseliyor.

  • MELİS MARMARİSLİ06 Temmuz 2020 11:25

    ben inanmıyorum iki aya kalmaz endeks 160 000 olur böyle gider ise.