E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYılbaşı rallisi balon muydu?---

Yılbaşı rallisi balon muydu?

Yılbaşı rallisi balon muydu?
01 Mart 2023 - 11:29 borsagundem.com

Richard Bernstein analistleri Bitcoin gibi spekülatif varlıklardaki yükselişlere de dikkat çekerek 2023 başındaki rallinin temelsiz ve spekülatif olduğunu söyledi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalarda 2023’ün başından itibaren görülen rallinin sağlam temellere dayanıp dayanmadığı yatırımcıların en büyük soru işaretleri arasında. Ancak küresel yatırım danışmanlığı firması Richard Bernstein’ın analistlerine göre hisse senetleriyle birlikte Bitcoin fiyatlarında da görülen yükseliş iyiye işaret değil.

MarketWatch’un haberine göre analistler ralliye ilişkin raporlarında, “Bazı yatırımcılar daha spekülatif varlıklardaki yıllık rallinin, değerinin altındaki hisselerden büyüme odaklı hisse senetlerine doğru temel bir değişimi gösterdiğini savundu. Ancak Bitcoin ve diğer kripto para birimlerindeki yıllık bazda %50'ye yakın ralli, durumun böyle olduğundan şüphe duymamıza neden oluyor” ifadelerine yer verdi.

ABD borsalarında S&P 500 Endeksi şubat ayında %2’nin üzerinde düştü. Ancak endeks 2023’ün başı itibariyle %3,7’lik yükseliş kaydetti. Buna karşın Dow Jones Endüstriyel Endeksi ise yılbaşından bu yana %1,2 düştü. Teknoloji ağırlıklı ve büyüme odaklı hisselerin ağırlıkta olduğu Nasdaq Bileşik Endeksi şubat ayında %0,9 düşse de yılbaşından itibaren %9,7 yükseldi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre büyüme odaklı hisseler, getirilerini ve bilançolarını rakiplerine göre daha hızlı bir şekilde büyütmesi beklenen şirketlerin hisselerini ifade ediyor. Ancak söz konusu hisselerin değerleri ise genellikle gelecekte elde edecekleri bilançolar üzerinden hesaplanıyor.

2022’deki piyasa şokunun ardından hazine tahvillerindeki getirilerin artması ise bu
Hisselerin performansını olumsuz etkiledi. Zira yüksek tahvil getirileri büyüme hisselerinin gelecekteki bilançolarının değerini düşürmesiyle bilinir. Bu durum özellikle de güncel haliyle kârlı olmayan şirketler için acı verici bir süreç anlamına geliyor.

Richard Bernstein analistleri büyüme hisselerine yönelik yatırımların artırılması için temel bir ekonomik sebep olduğu fikrini reddediyor. Analistler kısa ömürlü spekülatif faaliyet patlaması olarak gördükleri kripto rallisini de bu düşüncelerine kanıt olarak gösterdi.

Bitcoin yılbaşından bu yana %40 değer kazandı. Üstelik söz konusu ralli Sam Bankman-Fried’ın kripto borsası FTX’in iflası, diğer bir dizi yüksek profilli kripto firmasının çöküşü ve skandallar sonrasında gerçekleşti. Üstelik ABD’li piyasa düzenleyicileri de kripto endüstrisine yönelik yeni düzenlemeler üzerinde de çalışıyor.

Analistler, “Kripto para birimleri spekülasyonların öncüsü gibi görünüyor. Kripto para birimlerinin performansında temel olarak kesinlikle hiçbir şey yok. Kripto paralar yalnızca diğer spekülatörlerin gelecekte daha yüksek fiyattan satın alacağı fikriyle değer kazanıyor” ifadelerine yer verdi.

Richard Bernstein analistlerine göre kripto rallisi borsalarda da spekülatif hisse senetlerine ve kârsız şirketlerin hisse senetlerine olan talebi canlandırdı. Analistler tabloya dayanarak borsa rallisinde “reel ekonomi veya bilanço temellerinden ziyade spekülasyonların” performansı artırdığını söyledi.

Bu arada ABD Merkez Bankası (FED) ve diğer merkez bankaları ise 2000’deki dot-com balonunu veya 2008’deki konut piyasası çöküşünü aşan bir hızda likiditeyi kısıyor. Analistler pandemi döneminde yüksekten uçan hisse senetlerininse bu dönemdeki olağanüstü likidite artışından beslendiğini savunuyor.

Richard Bernstein analistleri yatırımcıların eski piyasa liderlerine dönüşünün piyasaların eski performansına dönme umudunu yansıttığını belirtiyor. Ancak analistlere göre gerçekte ise yeni boğa piyasası ortaya çıktığında piyasa liderleri yeni ortama uygun hisse senetlerinden çıkacak.

Analistler, “Bu yıl şimdiye kadar görülen spekülatif ralli, yatırımcıların değişen bir ekonomiyi inkâr etmesinin mükemmel bir örneği gibi görünüyor" açıklamasında bulundular.

Açıklanan makroekonomik verilerin fiyatlamalara etkisi sınırlı

 

"Ralli boğa tuzağı, düşüş Mart ayında"

 

Fed'e dair artan endişeler küresel hisse piyasalarını baskılıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorum01 Mart 2023 23:18

    Dünya yılbaşı rallisi yaparken biz %30 düzeltme yapmıştık

  • AHMET ÖZÇELİK01 Mart 2023 11:55

    Dur be kardeşim paranın hepsini borsaya gömdük iki ye üce katlar diye aman ağzından yel alsın para lazım otomobili sıfırlayacağım yakında hemde cebimde para kalacak.

  • ZÜLFİKAR KIZILKAYA01 Mart 2023 11:38

    Bizim borsadaki ralliler asla yalan değil imiş aracı kurumlar bu sene endeksin en az 8500 olacak diyorlar siz ne diyorsunuz.