E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYetkililer 'Fed' konusunda hemfikir---

Yetkililer 'Fed' konusunda hemfikir

Yetkililer 'Fed' konusunda hemfikir
12 Ekim 2023 - 08:20 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, küresel piyasalar mercek altına alınıyor

ABD ÜFE verisinin açıklanmasından sonra FED tutanaklarının takip edildiği bir günü geride bırakırken, bugün ise TÜFE rakamlarını izleyeceğiz. ÜFE rakamları Fed’in agresif faiz artırımlarına rağmen enflasyonist baskıların devam ettiğini net bir şekilde ortaya koyarken FED’in bir sonraki faiz toplantısında alacağı karara ilişkin beklentilerin de yükselmesine neden oldu. Enerji ve gıdaya yönelik artan maliyetler nedeniyle ÜFE, Eylül’de bir önceki aya kıyasla beklenti olan %0,3’ün üzerinde %0,5 artış gösterdi. Yıllık bazda ise nisan ayından sonraki yaşanan en büyük artış olarak dikkat çekti ve %2,2 artış gösterdi. Eylül ayı ÜFE raporundan sonra 25 baz puanlık faiz artırımı ihtimali %29’a yükseldi. Bu arada, temel senaryo Mayıs 2024’te başlaması beklenen faiz indirimlerinin artık Haziran 2024’te başlaması şekilde şekilleniyor.  Diğer taraftan Fed, Eylül ayındaki toplantısında faiz oranlarını 22 yılın en yüksek seviyesinde  %5,25-%5,5 aralığında sabit bırakırken, bu yılın sonlarında enflasyonu %2 hedefine geri getirmek için başka bir faiz artırımına ihtiyaç duyulacağının, dün yayınlanan tutanaklarda sinyalini verdi. Tutanaklarda, eylül ayındaki politika toplantısına katılan Fed yetkililerinin çoğunluğu, gelecekte bir faiz artırımının daha “muhtemelen uygun” olacağına inanırken, bazıları daha fazla artışa gerek olmayacağını savundu. Her ne kadar bir faiz artışı daha gerekir mi sorusu konusunda ayrışma görülse de yetkililer tek bir ortak fikirde buluşmayı başardılar. “Oranlar muhtemelen bir süre daha yüksek kalacak.”  Aynı zamanda uzun vadeli tahvil getirilerdeki artış, FED yetkililerinin işini sıkılaşma sürecinde kolaylaştırırken, yetkililer bu durumun devam etmesi halinde Fed’in harekete geçmesine daha az ihtiyaç duyulabileceğini konusunda da hemfikir oldular.

Avrupa’da ise Avrupa Merkez Bankası’nın enflasyonu hedefe getirme konusunda önemli ilerleme kaydettiğini ancak yeni şokların bankanın şu anda duraklatılan sıkılaştırma döngüsünü sürdürmesini gerektirebileceğini yetkililer tarafından tekrar hatırlatıldı. Diğer taraftan Almanya’da TÜFE beklentilere paralel olarak Eylül’de olarak %4,5’e geriledi. Enflasyon aylık bazda ise %0,3 arttı. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Tüketici Beklentileri Anketi’ne göre ise tüketicilerin gelecek 12 ay için enflasyon beklentisi %3,4’ten % 3,5’e çıktı.

Asya piyasaları gelen haberleri sindirerek, güne pozitif bir başlangıç yaptı. Yüksek gelen ABD ÜFE rakamlarına rağmen, yetkililerin yeterince şahin duruş sergilememesi, piyasaları cesaretlendirdi. Aynı zamanda Çin varlık fonunun ülkenin en büyük banka hisselerini satın alma hamlesi iyimserliği daha da artırdı. Japonya ve Güney Kore’de hisse senedi endeksleri %0,8 artış göstererek, MSCI Asya hisse senedi endeksini de yükseliş rotasına soktu. Hang Seng Endeksi, Çin’in devlet mülkiyetindeki fonun 2015’ten bu yana ilk kez ülkenin en büyük bankalarındaki hisselerini artırmasının ardından %2,1 kadar yükseldi.

Petrol fiyatları, ABD’de beklenenden fazla ham petrol ve benzin stoku artışı ve azalan arz kaygılarının etkisiyle bugün de sınırlı da olsa açılışla birlikte düşüş yaşadı. Diğer taraftan İsrail-Hamas gerginliği ile ilgili haber akışları brent petrolde dalgalı seyre neden oldu.  Brent vadeli işlemleri %0,35 düşüşle varil başına 85,52 dolara gerilerken, ABD Batı Teksas ham petrolü %0,50 düşüşle varil başına 83,07 dolara geriledi.

Yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) haftalık para ve banka istatistikleri takip edeceğiz. Yurt dışında İngiltere’nin aylık GSYH ve sanayi üretimi, ABD’nin tüketici enflasyonu verileri öne çıkıyor.

Borsada, alıcılı başlangıç bekleniyor

 

Günün önemli şirket haberleri 12/10/2023

 

Yabancılar borsada 508 milyon dolar net satım yaptılar

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)