E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYenilikçi fikirler Borsa İstanbul'da satılacak---

Yenilikçi fikirler Borsa İstanbul'da satılacak

Yenilikçi fikirler Borsa İstanbul'da satılacak
16 Ekim 2015 - 08:04 borsagundem.com

Borsa İstanbul, girişimcilerin yenilikçi fikirlerinin alınıp satılacağı pazar kuracak

Borsa İstanbul, yenilikçi fikri olan girişimcilerin bu fikirlerini satabileceği patent pazarı kuracak. Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO),  Avrupa Patent Ofisi (EPO) ve Türk Patent Enstitüsü (TPE) desteği ile Boğaziçi Üniversitesi tarafından düzenlenen “Üniversitelerde Fikri Mülkiyet Hakları Yönetimi Konferansı’nın açılışında konuşan  Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kemal Yılmaz, fikri mülkiyet pazarında talep tarafının ihtiyaç duyduğu patentlerin nereden ve nasıl bulanacağı konusunda sıkıntılar yaşandığını gözlemlediklerini belirterek, bu nedenle bir “patent pazarı” kurmaya karar verdiklerini söyledi.   

Bu patent pazarında, patent sahipleriyle patente ihtiyaç duyanları bir araya getireceklerini vurgulayan Yılmaz, ayrıca onlara değerleme hizmeti verecek değerleme kuruluşlarını, hukuk şirketlerini ve diğer servis sağlayıcıları da buluşturarak bu patentlerin el değiştirmesine vesile olacaklarını anlattı. Yılmaz, şunları kaydetti: 

“Bu, özellikle yatırımcı bakış açısında önemli bir husus. Biraz önce yurt dışından bu işe yatırım yapan bir fon sahibi ile tanıştım. 7 milyar dolarlık bir fonu patent endüstrisine ayırdıklarını, patent alıp patent sattıklarını söylüyor. Bu, büyük bir endüstri. Türkiye’yi, İstanbul’u bölgenin merkezi yapmayı hedefliyoruz. Sadece Türkiye’de üretilen patentleri değil, bölgemizde üretilen  patentlerin de el değiştirebilme imkanını sağlamayı hedefliyoruz. Bu konudaki çalışmalarımızı da  Borsa İstanbul olarak tek başımıza  değil, ekosistem içinde bulunan tüm paydaşlar ile koordineli yürütüyoruz. Hedefimiz gelecek yıl sonuna kadar patent pazarını devreye almak.” 

Patent değerlendirmesi önemli

Patent sayısında Türkiye’de son 10 yılda önemli gelişmeler olduğuna dikkati çeken Yılmaz, “Hem endüstriyel tasarım hem de patent sayısı anlamında hakikaten hızlı bir gelişim gösteriyoruz” dedi.  ABD borsalarında işlem gören şirketlerin değerine bakıldığında yüzde 84’lük payı maddi olmayan duran varlıkların oluşturduğunu hatırlatan Yılmaz, bu duran varlıklar içinde fikri mülkiyetlerin payının yüksek olduğuna dikkati çekti. Yılmaz, bunun şirketlerin değerlemesine de ciddi anlamda etki ettiğine işaret ederek, “Bu değerlemenin yapılmasında patentlerin değerlendirilmesi kritik önem arz ediyor. Türkiye’de üretilen patentlerin el değiştirebilme imkanı için patent değerlemesinde uluslararası bir noktaya gelmemiz lazım” dedi.

Teknolojiyi pazarlamak istiyoruz

Boğaziçi Üniversitesi ile finans teknoparkı kurduklarını hatırlatan Mustafa Kemal Yılmaz, burada finans teknolojileri üretecek tüm şirketlere patent haklarını üretebilmelerine yönelik atmosfer sağlayacaklarını anlattı. Yılmaz, “Bu teknopark inşallah 2017 yılında devreye alınacak. İTÜ ile de bir teknoloji şirketi kurduk. Burada teknoloji üretilmesi ve bunun pazarlanması konusunda ciddi adımlar atmayı hedefliyoruz. Üniversitelerle farklı boyutlarda iş birliği yaparak hem inovasyona destek olmak hem de buralarda üretilecek teknolojiyi pazarlamak istiyoruz” diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)