E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYeni nesil yatırımcıları bekleyen büyük risk---

Yeni nesil yatırımcıları bekleyen büyük risk

Yeni nesil yatırımcıları bekleyen büyük risk
18 Haziran 2020 - 12:19 borsagundem.com

Borsalar son dönemlerde yeni nesil yatırımcıların akınına uğruyor. Fakat dünyaca ünlü ekonomistler bu yeni yatırımcıların borsadaki riskleri göremediği konusunda uyarıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Tüm dünyada milyonlarca okuyucuya ulaşan “Borsada Rastgele Seyir” (A Random Walk Down Wall Street) kitabının yazarı Princeton Üniversitesi Ekonomisti Burton G. Malkiel borsalardaki panik havasının günlük yatırımcılar nedeniyle oluştuğunu belirtiyor.

Malkiel, “Günlük yatırımcıları ciddi yatırımcılarla karıştırmayın. Ciddi yatırım geniş çeşitlendirme, yeniden dengeleme, aktif vergi yönetimi, piyasa zamanlamasından kaçınma, belirli bir rotayı takip etme ve borsa yatırım fonlarını çok düşük ücretlerle takip etme gibi yetenekleri içerir. Günlük ticaretten elde edilen kolay kazançlarla ilgili yanlış bir yönlendirmeye kapılmayın” dedi.

Ünlü ekonomist günlük yatırımcıların borsalarda yeni bir risk unsuru oluşturduğunu belirtti. Malkiel konuyla ilgili yazısında “Korona virüs ulusumuzun sağlığına ve ekonomimizin canlılığına yıkıcı zararlar vermiştir. Finansal piyasalara olan saygımız bir yana bu kriz aynı zamanda tamamen bir cinnet halinin gelişmesine neden oldu. İnsanlar evlerine kapandı ve oldukça değişken saatlerde uzaktan çalışmaya başladı. Herhangi bir sosyal aktivite, izlenecek ve bahis oynanacak maç yayını olmayan insanlar hisse senetleri piyasalarında gün geçtikçe daha fazla işlem yapmaya başladılar” ifadelerine yer verdi.

Malkiel Y ve Z kuşağının Robinhood gibi düşük maliyetli finansal teknoloji firmaları tarafından çekildiğini ve yüksekliği olağanüstü seviyelerde olan hisselere yöneldiğini belirtiyor.

Goldman Sachs tarafından hazırlanan bir araştırma raporuna göre piyasaya yeni giren yatırımcılar Milyarder Leon Cooperman ve yatırım fonları gibi profesyonellerden daha iyi performans gösterdiler. Bunun daha ne kadar süreceği ise şüpheli.

Milyarder Cooperman yeni yatırımcıları uyardı: Kaybedeceksiniz

Malkiel yaptığı uzun vadeli araştırmalarda bu yeni yatırımcıların hisse senetleri piyasalarında zayıf hareket etmeye yatkın olduğunu belirtiyor. California Üniversitesi’nin yaptığı başka bir araştırma bir diğer ticaret platformu olan Charles Schwab’ta yatırımcıların altı yıllık süreçte büyük ölçüde piyasanın altında performans gösterdiğini belirtiyor.

Brezilya’da yapılan başka bir araştırmada bu yatırımcıların sadece %3’ünün gerçekten kâr elde edebildiğini ve bunların sadece %1’inin elde ettiği kârın Brezilya’daki asgari ücretin üzerinde olduğunu belirtiyor.

Malkiel yazısında, “Kumar oynamak isteyenlere karşı söyleyecek bir şeyim yok. Fakat yeni nesil yatırımcılar hisselere riskleri umursamadan para harcıyorlar. Buffet’ın özdeyişinden kesinlikle habersizler: ‘Ancak gel-git ortaya çıktığında kimin çıplak yüzdüğü öğrenilir’ ” dedi.

Kâhin ekonomistten yeni balon uyarısı

 

Küresel piyasalarda ikinci dalga hissediliyor

 

ABD petrol üretimi ve tüketiminde yine lider

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)