E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYellen ne anlatıyor, piyasa ne anlıyor---

Yellen ne anlatıyor, piyasa ne anlıyor

Yellen ne anlatıyor, piyasa ne anlıyor
24 Mart 2023 - 08:24 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

FED’in 25 baz puanlık faiz artırımının ardından piyasalarda gündem durulmuyor. Piyasalar hala belirsizlikle boğuşurken faiz kararı sonrasında Yellen’ın bankacılık sektörüne güvence vermemesiyle negatif tarafa doğru eğilmiştik. Dün ise Yellen az da olsa kendi söylemlerini boşa çıkaracak açıklamalarda bulunmaya devam ederek piyasanın nabzını değiştirmeye çalıştı. Yellen, banka mevduatlarının güvende kalmasını sağlamak için daha fazla adım atmaya hazır olduğunu belirtti. Her gün değişen tonla birlikte belirsizlik dozajı artmaya devam ediyor. Küresel bankacılık sektörü artık daha ürkek ve yatırımcılar bu durumun daha geniş ekonomik yansımalarından korkuyorlar. Bu nedenle Fed’in faiz artımı konusunda artık duracağı beklentileri fiyatlanıyor.

Diğer taraftan karar sonrasındaki açıklamalarda işsizlik beklentisinin %4.6 seviyesinden %4,5 seviyesine çekildiği görülmüştü. Dün ise ABD’de işsizlik maaşı başvuruları bu durumu teyit edercesine beklentilerin aksine düşerek 191 bine geriledi. Tarihi düşük seviyelere yakın seyreden veriler işgücü piyasasının sıkılığına işaret etmeye devam ediyor. Dananın kuyruğu aslında tam olarak burada kopuyor ve FED’in daha önce izlediği politikalarla çelişki yaratıyor. FED, daha önce işsizlikte bir artış yaşanmadan faizlerde bir indirime gitmemiş. Fakat bankalarda her ne kadar “sistematik olmadığı düşünülen” bir kriz olsa da bu durum FED’i çaresiz bırakıyor.

Merkez bankaları haftasını geride bırakmaya hazırlanırken Avrupa tarafında İngiltere merkez bankasının da enflasyonu düşürmek için 11. Kez üst üste faiz artırdığına şahit olduk. BOE 25 baz puan faiz artışına giderek faizi %4,25 seviyesine yükseltti. Aynı şekilde İsviçre Ulusal Bankası, Credit Suisse'in devralınmasının ardından gelen sıkıntılı sürece rağmen faiz oranlarında artışa gitti ve 50 baz puan faiz artırdı.

Dolar endeksi, yedi haftanın en düşük seviyesi olan 101.91'in hemen üzerinde,%0.019 düşerek 102.56'ya geldi. Borsa tarafında yataya yakın seyir sürüyor. ABD tahvilleri ise piyasa oynaklığının ortasında bir taban bulmaya çalışıyor. Sadece iki buçuk hafta içinde 125 baz puan düşen iki yıllık Hazine getirilerinde gerileme devam ediyor.

Asya tarafında ise devam eden bankacılık krizi endişelerinin yankılanmaları sürüyor. MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse endeksi açılışla birlikte %0,6 geriledi Japonya'nın Nikkei ise %0,4 düşüş gösterdi. Çin borsası %0,4 gevşedi, Hong Kong'un Hang Seng Endeksi %0,7 değer kaybetti ve hem S&P 500 vadeli işlemleri hem de Nasdaq vadeli işlemleri negatif kapanış
gerçekleştirdi.

Diğer taraftan Japonya'nın imalat faaliyetinin Mart ayında üst üste beşinci ayda da daraldığını ve küresel talebin sıçramasına dair kanıtlara ek olarak, fiyat baskılarının devam etmesine rağmen Japonya'daki temel tüketici enflasyonunun hafiflediğini gösterdi.

Petrol fiyatları uzun süren düşüş serüveninin ardından bu sabah itibariyle yine negatifti. ABD'den sonra potansiyel arz fazlası konusundaki endişeler üzerine önceki günün kayıpları bugün de devam etti. Enerji Bakanı Jennifer Granholm, ülkenin Stratejik Petrol Rezervini (SPR) yeniden artırmanın birkaç yıl sürebileceğini söylemesi ardından petrol fiyatlarında değişim gözlemlendi. Brent ham petrol vadeli işlemleri varil başına %0,6 düşüşle 75,43 dolara gerilerken, ABD West Texas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri %0,7 düşüşle varil başına 69,44 dolara düştü.

Bugün, haftanın son günü yurt içinde finansal hizmetler güven endeksi ve yabancı ziyaretçi sayıları verileri takip edilecek. Yurt dışında ise öncü satın alma yöneticileri endeksi (PMI), İngiltere perakende satışlar ve ABD dayanıklı mal siparişleri öne çıkıyor.

Günün önemli şirket haberleri 24/03/2023

 

Bankalara sağlanan likidite desteği ile Fed'in bilançosu büyüdü

 

TCMB kârını %,3 artırdı

 

AB, Rusya'ya 11'inci yaptırım paketini hazırlıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)