E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcının umudu FED’in faiz indiriminde---

Yatırımcının umudu FED’in faiz indiriminde

Yatırımcının umudu FED’in faiz indiriminde
14 Kasım 2023 - 14:22 borsagundem.com

FED’in politika faizlerini düşürmeye başlayacağı beklentisi dev Wall Street bankalarında seslendirilmeye başlandı. Hisse senedi yatırımcılarıysa bu senaryonun gerçeğe dönüşmesini umut ediyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Büyük bankaların analistleri son dönemde merkez bankalarının faiz indirimine yaklaştığı mesajlarını sıklıkla paylaşıyor. Barrons’un haberine göre söz konusu senaryo borsalar için oldukça pozitif bir gelişme olabilir.

Wall Street dört gözle şirketleri yüksek faiz ortamının olumsuz etkilerinden kurtaracak merkez bankası faiz indirimlerini bekliyor. ABD Merkez Bankası’nın (FED) politika faizlerine ilişkin en önemli barometrelerden biri olan 2 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ekim ayında ulaştığı %5,2’lik çok yıllı zirvenin hâlâ çok altında değil. ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500 ise rekor seviyesinin %8 aşağısında seyrediyor.

Yatırımcıların önemli bir bölümü Amerikan ekonomisindeki enflasyonun FED’in %2 hedefinin üzerinde kalması nedeniyle önemli bir faiz indirimi öngörmüyor. Zira FED yöneticilerinin defalarca kez belirttiği üzere enflasyonun kontrol altında tutulması için faizlerin bir süre yüksek tutulması gerekebilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre gıda ve enerji fiyatları gibi volatilitesi yüksek kalemlerin dışarıda tutulduğu çekirdek enflasyon ekim ayında %4’ün biraz üzerinde seyretti. Bu oran FED’in hedeflediği enflasyon oranının kabaca iki katı. Barrons’un haberinde ise Wall Street’teki büyük yatırım bankalarının farklı bir beklenti içerisine girdiği vurgulanıyor.

UBS Ekonomisti Jonathan Pingle pazartesi günü paylaştığı notunda, “Ekonomideki yavaşlama ve ekstra dezenflasyonist ortamın ciddi bir şekilde hissedilmesiyle birlikte, FED’in gelecek yılın ikinci yarısında beklenenden daha fazla faiz indirimi ile tam kapsamlı bir uzlaşmacı para politikasına dönmesini bekliyoruz” ifadelerine yer verdi. Ekonomist FED’in faiz oranlarını gelecek yılın sonuna kadar bugünkü %5 seviyesinden %3’ün biraz altına düşüreceğini tahmin ediyor.

Ekonomistin bu çağrısı daha yüksek faiz oranlarının tüketici harcamaları üzerindeki etkilerinin daha fazla hissedileceği ve ekonomideki talebin ılımlı seviyelere ineceği fikrine odaklanıyor. UBS'e göre, kredi kartı bakiyeleri gibi her türlü tüketici borcu oranları son zamanlarda olağanüstü bir biçimde yükseldi ve bireysel faiz ödemelerini gelirin neredeyse %2,5'ine yükseltti. Bu oran 2000’lerin başından bu yana en yüksek seviye ve pandeminin ilk günlerinin %1 üzerinde.

Yüksek meblağlardaki harcamaları veya büyük faiz ödemelerini finanse etmenin bir yolu olan tasarruflar da geriliyor. ABD hükümetinin pandemi sürecinde ekonomik büyümeyi sürdürmek için ekonomiye para akıttığı da suyunu tüketiyor. Nakit tasarruflar, pandeminin hemen öncesinden 2020'nin ortasına kadar yaklaşık 2 trilyon dolar arttı, ancak bu tasarrufların yarısından fazlası harcandı ve toplam ekstra tasarruflar 1 trilyon doların altına düştü.

Düşük tasarruflar ve yüksek enflasyon birleşimi tüketici harcamalarını azaltıyor. Bu ABD’deki ekonomik büyümeye zarar verebilir, ekim ayı itibariyle %3,9 olan ülkedeki işsizlik oranını 2024’ün sonuna doğru %5 seviyelerine itebilir. Daha fazla işsizlik, harcamaları daha da azaltabilir, enflasyon oranını düşürebilir ve FED’in ekonominin çok fazla yavaşlamasını önlemek için para politikasını gevşetmesine izin verebilir.

Faiz indirimi çağrılarını yalnızca İsviçre bankası UBS yapmıyor. Goldman Sachs ekonomistleri de FED’in yavaşlayan tüketici harcamalarına ve düşen enflasyona yanıt vermesiyle 2026 yılına kadar politika faizlerinin %3,50-%3,75 aralığına düşürmesini bekliyor.

Tüm bunlar hisse senetleri için iyi haber anlamını taşıyor olabilir. Kilit nokta ise piyasaların daha yavaş büyüyen ancak küçülmeyen ve sadece işten çıkarmaların düşük seviyede olduğu bir ekonomi görmesinde. Bu tip bir senaryo UBS ve Goldman Sachs’ın tahminleriyle uyuşuyor.
UBS, 2024'te %0,3 reel gayri safi yurtiçi hasıla büyümesi öngörüyor. Goldman ise ekonominin büyümeye devam etmesine %85'lik ihtimal veriyor.

Bu tip bir ekonomik tablo kurumsal bilançoların artmaya devam edebileceği anlamına gelir. FactSet analistleri de S&P 500 Endeksi’ndeki şirketlerin toplam satışlarının önümüzdeki iki yıl içerisinde yıllık bazda %5 artacağını öngörüyor. Daha düşük enflasyon sonucu çalışan ücretlerindeki artışların yavaşlaması ve ham madde maliyetlerinin azalması şirketlerin kâr marjlarını daha iyi hale getirmesi anlamına gelebilir. FactSet anketlerine göre analistler S&P 500’deki şirketlerin hisse başına kazançlarının yıllık %12 artabileceğini belirtiyor.

Barrons’un haberine göre yükselen bilançolar ve tahvil faizlerindeki düşüşler, sabit getirili varlıkları daha az cazip hale getirebilir ve borsaları daha güçlü yapabilir. Bazı hisse senedi stratejistleri ise şimdiden bu dinamiğe göre kendilerini ayarlamaya başladı.

BofA: Küçük sermayeli hisselerde dipten alım zamanı

 

ABD tahvil yatırımcılarında resesyon korkusu

 

Goldman Sachs’tan yatırımcılara müjde: En kötüsü geçti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)