E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılardaki korkusuzluk satışı tetikleyebilir---

Yatırımcılardaki korkusuzluk satışı tetikleyebilir

Yatırımcılardaki korkusuzluk satışı tetikleyebilir
31 Temmuz 2023 - 12:54 borsagundem.com

ABD borsalarında yatırımcılar neredeyse korkusuz şekilde yatırım yapıyor. Uzmanlar ise bunun büyük bir satışı tetikleyebileceği görüşünde.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD hisse senedi piyasalarındaki iyi gidiş, endişelenmenin zamanının geldiğini gösteriyor olabilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD borsaları sene başından bu yana devam eden ancak son zamanlarda hızı biraz olsun kesilen yapay zeka güdümlü rallinin keyfini çıkarıyor. Yatırımcılar özellikle teknoloji şirketlerine hücum ederken uzmanlar ise böyle zamanların çok tehlikeli olabileceğinin altını çiziyor.

Risk alma oranı yüksek

Bloomberg’den Elena Popina, and Jess Menton'ın haberine göre, ABD borsalarında yatırımcılar artık neredeyse tamamen korkusuz. Bu da bazı stratejistlerin olası bir satış için tetikte olmasına neden oluyor.

S&P 500 Endeksi bu yıl yüzde 19 oranında artış kaydederek yatırımcıları piyasaya daha da yaklaştırdı. Deutsche Bank'ın 2010 yılına kadar uzanan analizine göre, yatırımcıların hisse senedi riski tarihsel olarak oldukça yüksek seyrediyor. Risk oranı, tüm zamanların yüzde 28’lik diliminde yer alıyor.

Ancak analistlerin çok azı önlem alacak kadar endişeli görünüyor. Bank of America stratejistleri, paylaştıkları notta, opsiyon piyasasındaki düşüşlere karşı koruma amaçlı satın almanın ‘muhtemelen şimdiye kadar gördüğünüz en ucuz şey' olduğunu yazıyor. Piyasadaki yükselişe bahis oynamak için kullanılan alım opsiyonlarının işlem hacmi, bu ayın başlarında Aralık 2021'den bu yana satım opsiyonlarını rekor düzeyde geride bırakmış gözüküyor.

Endişeler

Ancak endişelenmek için gerçekten de nedenler bulunuyor. ABD Merkez Bankası (Fed), nadiren başarılı olan bir enflasyon ve yoğun faiz artırımı döneminden sonra yumuşak bir iniş planına sarılıyor. Bunun da ötesinde, Eylül ve Ağustos ayları, tarihsel olarak S&P 500'ün en kötü performans gösterdiği iki ayı olarak öne çıkıyor.

Finansal krizden sonra ralliyi doğru bir şekilde tahmin eden Stock Trader's Almanac'ın editörü Jeffrey Hirsch, “Boğa hissiyatı ve zayıf mevsimsellik, karşıt antenlerimizin biraz karıncalanmasına neden oldu. Piyasanın dışında kalan tüm ayılar bu momentumu kovalıyor ve 'FOMO' yatırımcılarının hepsi içeride. Yani bu, rallinin durakladığını görmenin zamanı geldiğini gösteriyor” diyor.

Rallinin gerekçeleri sağlam

S&P 500’deki yükseliş, kayıpların nihai bir toparlanmadan önce 2023'te başlayacağına dair fikir birliği beklentilerine meydan okudu ve birçok kişiyi tahminlerini yeniden gözden geçirmeye zorladı. Piper Sandler’dan Michael Kantrowitz ve Morgan Stanley'den Mike Wilson gibi Wall Street'in en gürültülü ayılarından bazıları bile öngörülerini değiştirdi.

Opsiyon piyasasında yatırımcılar hisse senetlerindeki ralliye, kısmen teknolojik hisse senedi artışını hızlandıran bir yapay zeka patlamasıyla körüklenen çağrılara yönelik bir önyargı göstererek tepki gösterdi. Bloomberg verilerine göre, ABD borsalarında, 10 gün bazında 8 milyonu aşan kontrat hacmi, Aralık 2021'den bu yana en yüksek seviyede seyrediyor.

Elbette, S&P 500'ün art arda beşinci aylık kazanca giden rallisinin makul nedenleri bulunuyor. Enflasyon yavaş yavaş azalıyor ve ekonomi on yılların en agresif sıkılaştırma döngüsü karşısında nispeten dirençli seyrediyor.

Wall Street yatırımcıları ise geç de olsa sonunda mesajı almış gözüküyor. Aşağı yönlü korumayı bir kenara atan Wall Street’in düşüşlere karşı korunma maliyetini taze diplere ittikleri görülüyor. Bank of America tarafından derlenen verilere göre, yatırımcılar, her 100 ABD Doları için, kullanım fiyatı mevcut seviyesinin yüzde 5 altında olan bir S&P 500 satım opsiyonu için artık yalnızca 3,5 ABD Doları ödüyor. Bu, bankanın 2008 yılına kadar uzanan verilerindeki en düşük rakama karşılık geliyor. Bu, prim ile kullanım fiyatı arasındaki farka bağlı olarak, S&P 500 Endeksi en az yüzde 8,5 oranında düşerse opsiyon sözleşmelerinin karlı olacağı anlamına geliyor.

Ağustos ve Eylül tehlikesi

Bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceği henüz bilinmiyor ancak ivme sıkılaşıyor gibi görünüyor. Bireysel hisse senetlerine bağlı opsiyon hacmini takip eden Cboe'nun satın alma oranı, bir yılı aşkın süredir en düşük seviyeye gerilemiş durumda. Goldman Sachs tarafından derlenen verilere göre, bu, tarihsel olarak gelecek üç ay boyunca borsa için yatay bir performans anlamına geliyor.

Üç ayın ardından ise mevsimsel örüntülerin ek bir rüzgar oluşturması bekleniyor. Geçmiş 30 yılda, Eylül ve Ağustos aylarının S&P 500 için en kötü iki ay olduğu görülüyor. Eylül ayında ortalama yüzde 0,4 düşen endeksin Ağustos ayında ise ortalama yüzde 0,2 düşüş yaşadığı görülüyor.

Wall Street'teki pek çok kişi gibi, Pictet Asset Management'ın baş stratejisti Luca Paolini de bu ayın başlarında amansız bir rallinin ortasında ABD hisse senetlerinde kısa pozisyonunu kapattığını belirtiyor. Artık ABD hisse senetleri konusunda tarafsız olan Paolini, yatırımcıların ekonomiye yönelik potansiyel riskleri düşük fiyatlandırdığını düşünüyor. Paolini, “Piyasa bize yükseliş momentumunun oluştuğuna dair net bir sinyal veriyor. Fed’in daha zayıf büyüme ve daha düşük enflasyonla bir resesyon olmadan 'yumuşak iniş'i yönetebileceğine dair inanılmaz bir güven var. Ama bir şeyler ters giderse, düşüşün bununla ilgili olacağı da kesin” şeklinde konuşuyor.

Enflasyon misyonu sona erdi mi?

Perşembe günkü ön veriler, gayri safi yurtiçi hasılanın ikinci çeyrekte beklenmedik bir şekilde hız kazandığını, ekonominin durumuna ilişkin güveni artırdığını ve aynı anda Fed'in enflasyona karşı kampanyasının beklenenden daha uzun süreceği yönündeki iddiaları körüklediğini gösteriyor. Başkan Jerome Powell da, geçen hafta Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Fed’in gelecekteki faiz oranı artışlarına, verilere bağlı şekilde karar vereceğini söylemişti.

22V Research'ten Dennis Debusschere, potansiyel endişelerden birinin, yıldan yıla kolay enflasyon verisi karşılaştırmalarının bu yılın ilerleyen zamanlarında ortadan kalkmaya başlama ihtimali olduğunu söylüyor. Enflasyon takasları, bir yıl öncesine göre Temmuz ayında manşet enflasyonda yüzde 3,2'lik bir artışı ve Ağustos'ta da yüzde 3,6'lık bir artışı fiyatlıyor. Daha yüksek enflasyonun, daha yüksek faiz oranlarına dönüşme riski bulunuyor.

Bank of America ABD hisse senedi türevleri araştırma başkanı Nitin Saksena, “Bu noktada birçok yatırımcı arasında 'TÜFE misyonu tamamlandı' şeklinde bir ruh hali var. Ancak durum böyle değil. Fed’in faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutması ve nihayetinde bir şeylerin kırılmasına neden olması riski hala oldukça güçlü” diyor.

Ağustos ayı borsalar için en iyi ay mı en kötü ay mı?

 

Gündelik yatırımcılar faizden kazanıyor

 

Dow Jones’un rekor rallisi yatırımcılara ne anlatıyor?

 

Dow Teorisi'ne göre ralli devam edecek

 

FED isterse borsa rallisi bitebilir

 

Boğalar da ralliden endişe ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)