E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYatırımcılara 3 tavsiye---

Yatırımcılara 3 tavsiye

Yatırımcılara 3 tavsiye
11 Ekim 2013 - 09:05 borsagundem.com

Piyasalarda yatırım yapacaklara uzmanlardan üç kritik tavsiye geldi. İşte o tavsiyeler...

"Beyaz Saray’da ABD Başkanı Obama ile 90 dakika süren bir görüşme yapan Meclis temsilcileri, toplantının ardından olumlu tonda açıklamalar yaptılar. Beyaz Saray’dan yapılan açıklama “nötr” olsa da nasıl yol alınacağına ilişkin "olasılıklar"ın görüşülmüş olduğunun belirtilmesi önümüzdeki döneme ışık tutmakta. ABD'de siyasi erkin olası bir ekonomik / finansal felakete engel olmak için gerekli kısa vade önlemleri gerçekleştirme amacında oldukları anlaşılıyor.
İçinden geçtiğimiz süreçte küresel finans piyasaları ve Dünya ekonomisi üzerindeki en önemli faktör ABD bütçe görüşmelerinde alınan mesafe, kamuoyuna verilen sinyaller ve piyasaların değerlendirmesi ile risk iştahında toplarnma gözlemlemekteyiz. Küresel lider endeks S&P500 tespit ettiğimiz gibi 100 günlük ortalama seviyesinden destek buldu.
Dün, Borsa İstanbul gösterge endeksi BİST100’ün %1,55 oranında değer kazanmasını takiben ABD’de işlem saatlerinde gösterge endeksler %2’yi aşan kazançlar gerçekleştirdi. Bu sabah da ABD vadeli piyasalarda endeks kontratları primli işlem görmekteler. Asya piyasaları da risk fiyatlamasıyla prim kazanıyorlar. Avustralya ASX200 %1,52 Japon NIKKEI225 %1,52 Çin SHCOMP %0,88 Kore KOSPI %1,26 Hint SENSEX %0,58 ve Endonezya JCI %0,51 oranında primliler. Dün sabah 80 değerinin üzerinde gözlemlediğimiz Dolar endeksi DXY ile Japon Yeni bu sabah 98,47 değerine değer kaybetmekte.
Bugün Türkiye’de TSİ 10:00’da açıklanacak Ağustos ayı cari açık verisi takip edilecek. Rus Rublesi bu sene finansal piyasaların faiz indirim beklentisiyle gelişmiş ülke para birimleri karşısında değer kaybetti. Ancak aynı süreçte Türk Lirası da değer kaybettiği için Ruble, Lira karşısında değerini korumuş oldu. Bu sene artan turizm gelirlerinde, Rusya’dan gelen daha fazla turistin katkısı olduğu düşünülebilir. Olumlu turizm gelirlerinin katkısını Ağustos ayını takiben Eylül ayında da gözlemleme şansımız bulunuyor.
Yeniden risk fiyatlamasına giren piyasalarda işlem yapacakların aşağıdaki önem sırasına göre strateji belirlemelerini tavsiye edebiliriz:
(1.)  ABD’de önceliğin 17 Ekim tarihindeki “borç tavanı”na çarpılıp “iflas” olasılığının ortadan kaldırılması – piyasalarda zor görülen ancak gerçekleştiğinde ağır hasar veren uç riskin elimine edilmesi,
(2.)  Federal hükümetin “tatil”den geri dönmesinin sağlanması – ekonomiye hafta başına %0,1 oranında sınırlı zarar vermekte, ve
(3.)  Bütçe konusunda uzun soluklu kalıcı çözüme ulaşılması – uzun dönem temel fiyatlamalar için belirleyici.
Uzun dönem temel fiyatlamalar açısından yine hafta başında değerlendiriğimiz gibi kredi derecelendirme kurumu Fitch Ratings'in "olumsuz" izlemekte olduğu ABD kredi notunu diğer derecelendirme kuruluşu Standard&Poors gibi AAA'dan AA+ seviyesine indirmesi muhtemel. Bu olayın finans piyasalarındaki etkisinin sınırlı olacağı görüşündeyiz. Moody's ise ABD'nin kredi notunu en üst seviyede "durağan / stable" olarak takip etmekte.
Bugün piyasaların gözlemleyeceği önemli gelişme ise JPMorgan’ın TSİ 14:00’de ABD’de piyasalar açılmadan önce açıklayacağı üçüncü çeyrek sonuçları.
(Ziraat Yatırım)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)