E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar uyarı sinyallerini görmezden geliyor---

Yatırımcılar uyarı sinyallerini görmezden geliyor

Yatırımcılar uyarı sinyallerini görmezden geliyor
18 Ocak 2021 - 10:30 borsagundem.com

Piyasalarda uyarı sinyalleri yükselse de, yatırımcılar çok geç olana kadar tehlikenin farkına varamayacaK

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasalarda uyarı sinyalleri giderek artıyor. Ancak yatırımcılar, uyarı sinyallerini görmezden geliyor ve çok geç olana kadar tehlikenin farkına varmayacak. Neredeyse her gün, riskli yatırımlara rağbet eden yatırımcılara, tehlikeyi hatırlatacak sıra dışı bir gelişme yaşanıyor. Daha temkinli yatırımcılarsa, yaklaşık 10 aydır ellerini ovuşturuyor ancak, bu süreçte oldukça ağır darbeler aldılar.

Geçtiğimiz yılın Mart ayından bu yana küresel hisseler %74 oranında yükseliş gösterdi. Merkez bankalarının eşi benzeri görülmemiş miktarlardaki destekleri nedeniyle, yüksek varlık değerlemelerinin, kötü giden küresel ekonomik görünüme ayak uydurmasını beklemenin faydasız olduğu anlaşıldı.

Fon yöneticileri, halen hastanelerin dolup taşmasına neden olan ve tüm dünyada ekonomik aktiviteyi durduran korona virüs krizini, büyük oranda atlattı. 

Yatırımcılar ve fon yöneticileri, aşı iyimserliğini taşıyor. İyimserler ise, gayet mantıklı bir şekilde, işsizlik oranları düştüğünde, geçtiğimiz bir yılda birikim yapacak kadar şanslı olanların, dışarıda yemek yemek, arkadaşlarıyla dışarı çıkmak, tatil yapmak ya da alışveriş için sabırsızlanacağını düşünüyor.

Financial Times’ın haberine göre, şirketler talebi karşılamak için daha hızlı çalışmak zorunda kalacaklar ve ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın da geçtiğimiz günlerde hatırlattığı gibi, merkez bankalarının toparlanmaya engel olma niyeti yok. Yine de Powell’ın selefi Alan Greenspan borsalardaki “köpüğe” dikkat çekti. Perakende yatırımcıları arasında borsa spekülasyonunda, özellikle de ABD’de yükseliş var. Bu alandaki patlamayı, geçtiğimiz yaz “hisseler yalnızca yükselir” fikrini taşıyanlar daha fazla cesaret göstererek, korona virüsün neden olduğu dipten satın alanlar ortaya çıkardı.

ncak bu yatırımcılar bir yere gitmedi. Vanda Research’ün verilerine göre, ABD borsalarında perakende alımları, yeni yıla güçlü başladı. Verilere göre, 2021’in ilk iki haftası, geçtiğimiz yılın en büyük yükselişlerle geçen haftalarını bile geride bıraktı. Üstelik bu gelişmenin, yakında ABD’lilerin banka hesaplarına yatacak olan teşvik ödemelerinden önce yaşanmış olması da umut verici. Alımlar küçük bir grup hisse üzerine, özellikle de elektrikli araç sektörüne odaklanmış durumda. Tesla ise favori hisse konumunu koruyor.

 Tesla’nın geçtiğimiz yılın başından bu yana gösterdiği %900’lük rallinin tamamı teşvik ödeneklerini şirketin hissesine yatıranların başarısı değil. Ancak şirketin hayranlarının da etkili olduğunu söylemek gerekiyor. Benzer bir şekilde, deneme yapmayı seven yatırımcıların gözdesi, değeri düşük olan hisselere de talep yükseldi. Themis Trading tarafından yapılan analiz, 1 doların altında değerlemesi bulunan hisselerdeki işlemlerin, 11 Ocak tarihinde ABD’deki tüm borsa işlemlerinin neredeyse beşte birini oluşturduğunu gösterdi.

Bitcoin’de geçtiğimiz yıl %300, 2021’in ilk günlerinde de %35’lik dev ralli de perakende yatırımcılarının heyecanının getirdiği güçlü dalganın bir başka belirtisi. Ancak yatırımcılar, politika yapıcıların yüksek sesle gerçekleştirdiği protestolara aldırmıyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, kripto paralardaki “hileli işler”den yakındı ve İngiltere’nin düzenleyicileri, kripto paralara yatırım yapan herkesin, her şeyi kaybetmeye hazır olması gerektiğini söyledi.

Ancak 22 yaşındaki TikTok fenomeni, Bitcoin’deki rallinin gelecek adımlarını, astrolojiyi temel alarak açıklamasıyla, milyonun üzerinde takipçi kazandı. Bu durum, profesyonel fon yöneticilerinin geri çekilme tahminlerini açıklamıyor. Ancak geri çekilme başladığında, bu rallinin tuhaflığını unutmayacağız. GMO’nun ünlü kurucusu Jeremy Grantham, sürdürülebilir olmayan borsa balonlarının en güvenilir göstergelerinden biri, özellikle de bireysel yatırımcılar için, “gerçekten çılgın davranışlardır” dedi.

Risk iştahı yüksek yatırım davranışı, elbette yalnızca bireysel yatırımcılar özgü değil. 2021’in en köpüklü yanlarından ikisini bir araya getirmeyi başararak, bu hafta bir açık çek şirketi ya da SPAC, Bakkt Holdings’in halka arzını gerçekleştireceğini açıkladı. Bir kripto para platformu olan Bakkt’ın geçtiğimiz yıl hiç müşterisi yoktu. Şirket şimdi beş yıl içinde 30 milyon müşteriye ulaşmayı planlıyor. Şirketin mevcut sahibi Intercontinental Exchange’e göre, halka arza gerçekleştiğinde ise, değeri 2 milyar doların üzerine çıkacak.

Fon yöneticileri ise nakitlerini güvence altına alabilecekleri bir yer arayışında. Düşük bütçeli Avrupa havayolu şirketi Wizz Air, geçtiğimiz yıldan bu yana yolcu sayısında %80 düşüş bildirdi. Geçtiğimiz hafta ise üç yıllık bir borç ihraç etti. Bankacılar şimdi en iyi koşullarda kredi verildiğini söylüyor. Ancak temkinli olmakta fayda var.

JPMorgan, Bitcoin'de kritik seviyeye dikkat çekti

 

Risk iştahı üzerinde baskı oluşturan nedenler

 

Altın fiyatlarında toparlanma izleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Aslan18 Ocak 2021 17:40

    Bankacılık endeksi xbank %1 halkbank -0.18 yazıklar olsun böyle düzene. Sabah önden düşüyordun. Hakkımı helal etmiyorum.