E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar, tuzak diplere aldanmamalı---

Yatırımcılar, tuzak diplere aldanmamalı

Yatırımcılar, tuzak diplere aldanmamalı
17 Mayıs 2023 - 11:41 borsagundem.com

Ayı piyasasının sona eriyor olma ihtimali güçlü olsa da, boğaların yeni diplerin tuzak olma ihtimalini yine de göz ardı etmemesi gerekiyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar, ABD borsalarının yılbaşından bu yana yükseliş trendinde olmasını, boğa piyasasının başlangıcı olarak nitelendirmeye eğilimli olsa da ayı piyasasının sona erdiğini söylemek o kadar da kolay olmayabilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, borsa boğaları için sahte ayı piyasası dipleri büyük tehlikeler barındırıyor olabilir.

Erken sinyaller

Tradealgo’dan Eric Ng’nin haberine göre, yatırımcıların ayı piyasalarının sonunu düşünürken dikkatli olmaları gerekiyor çünkü görünen birçok yükseliş hareketinin aldatıcı olma ihtimali bulunuyor.

CFRA Baş Yatırım Stratejisti Sam Stovall, bu tuzaklara örnek olarak, Nasdaq-100’ün 29 Mart'ta yeni bir boğa piyasası ilan ettiğini müjdeleyen medya çılgınlığının altını çiziyor. Gerçekten de endeks, 28 Aralık'ta gördüğü ayı piyasası dip seviyesinin yüzde 20 oranında üzerinde kapanmasına rağmen, daha sonra, önceki zirvesinden yüzde 35,6 gibi önemli oranda bir gerileme yaşamıştı.

Stovall, hem Nasdaq-100 hem de S&P 500 endekslerinin yanlış sinyallerle ayı piyasasında dip seviyelere ulaşıldığını gösterme ve yeni boğa piyasalarının başlangıcını olması gerekenden erken işaret etme geçmişine sahip olduğunu gözlemliyor.

Boğa piyasasının teyidi için zamana ihtiyaç var

Dow Jones Market Data ve diğer birçok piyasa gözlemcisi tarafından kullanılan kriterlere göre, boğa veya ayı piyasasının tanımı, yakın zamanda görülen en düşük seviyeden yüzde 20'lik bir artış veya düşüşe bağlı olarak belirleniyor.

Bu kriter, piyasaların her zaman ya boğa ya da ayı piyasasında olduğunu ve eşiği her geçtiğinde kategori değiştirmediğini gösteriyor. Piyasaların ayı piyasasından boğa piyasasına ya da boğa piyasasından ayı piyasasına döndüğünü söyleyebilmek için ters yönde en az yüzde 10 veya yüzde 20'lik bir geri dönüş gerekiyor.

Stovall, Nasdaq-100'ün deneyimlediği sekiz ayı piyasasının yarısının tuzak dip sinyalleri verdiğinin altını çiziyor ve yüzde 20 oranındaki yükselişlerin ardından gelen en az yüzde 20 oranındaki düşüşlerin, endeksin daha düşük seviyelere inerek yeni dipler yapmasıyla yanıltıcı hareketler sergileyebildiğini aktarıyor. Stovall ayrıca, mevcut ayı piyasasının zaten bir tuzak diple yanlış sinyal vermiş olduğunu ve mevcut boğa piyasasının teyit alması için zamana ihtiyaç olduğunun altını çiziyor.

Tuzaklar S&P 500 Endeksi’nde daha nadir

Benzer bir durumun, Nasdaq Composite son ayı piyasası dip seviyesinin yüzde 20 oranında üzerinde kapandığında da ortaya çıktığı gözleniyor. ABD'nin önde gelen kıyaslama endeksi olan S&P 500 ise rekor bir kapanışın ardından 2022 yılının başlarında girdiği ayı piyasasından henüz çıkmadı. Öte yandan, Dow Jones Sanayi Ortalaması, sinyallere bakıldığında Kasım ayında ayı piyasasından çıktı.

S&P 500 Endeksi’nde ayı piyasasının sona erdiğine dair yükselişler yaşansa da bunların daha az sıklıkta gerçekleştiği görülüyor. Stovall, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana 14 ayı piyasasından yalnızca 2000-02 ve 2007-09 dönemlerinin sahte diplere sahip olduğunu belirtiyor. Endekste, 2000-02 döneminde, yatırımcılar iki tuzak yükselişe tanık olurken, 2007-09 döneminde yalnızca bir tuzak yükseliş hareketi gözlemlendi.

Bu tür yanlış diplerin varlığı, yüzde 20 kuralının neden evrensel olarak benimsenmediğini de açıklıyor. Bazı analistler, yeni bir boğa piyasasının ancak önceki yüksek seviyeyi geçtikten sonra başladığını iddia ederken, bazıları ise daha karmaşık kriterler kullanabiliyor.

Piyasalarda 'Fed' fiyatlaması

 

Küresel piyasalarda negatif seyir

 

Piyasalardaki oynaklık artıyor

 

Piyasalar borç limiti krizi ve para politikası belirsizliğiyle tedirgin

 

Enflasyon müjdesi boğaları uyandırdı

 

Ayı piyasası döngüsü sürüyor mu?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)