E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar ikna olmasa da boğalar harekete geçti---

Yatırımcılar ikna olmasa da boğalar harekete geçti

Yatırımcılar ikna olmasa da boğalar harekete geçti
19 Nisan 2023 - 11:56 borsagundem.com

Ekim ayından bu yana %19 yükselen S&P 500 Endeksi bu güçlü performansa rağmen yatırımcıların güvenini kazanamadı. Uzmanlarsa aşırı ayı piyasası algısının hisse senetleri için pozitif bir gösterge olduğuna dikkat çekiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasalardaki belirsizlik yatırımcı kararlarını zorlaştırıyor. Ancak borsalardaki korku atmosferi silinmeye başlıyor olabilir. The Street’in haberine göre Top Stocks’tan Helen Meisler derinlemesine inceleme yapıldığında volatilitenin tüm varlık sınıflarında yok olmaya başladığına dikkat çekti.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, korku endeksi olarak da bilinen volatilite endeksi, VIX, opsiyon ticaretine dayalı bir göstergedir. Vadesine bir ay kalan (22 iş günü) hisse senedi alım-satım işlemlerinin değerlendirildiği endeksteki yükseliş piyasalarda düşüş algısının artması anlamına gelir.

2021 ayı piyasasından bu yana VIX göstergesi en düşük seviyesine geriledi. Meisler’a göre, tahvil volatilitesi ve ham petrol volatilitesi de bir miktar rahatladı. Asıl soru ise bu tablonun fırtına öncesi sessizliği mi yoksa piyasalardaki bir rahatlama dönemini mi gösterdiği.

S&P 500 Endeksi’ndeki volatilite düşüşü net bir biçimde gözlemlenebiliyor. ABD borsalarında S&P 500 Endeksi’ni izleyen S&P 500 ETF’sinin (SPY) 410 ve 420 dolar aralığına sıkışması volatilitenin de yavaşladığını gösterir nitelikte. SPY’in günlük getirilerindeki standart sapma oranı 2022’deki %1,5 seviyesinden nisan ayında %0,5’e kadar düştü.

Ancak borsalardaki ayı piyasası havası da yok olmuş değil. S&P 500 Endeksi’nin ekim ayı diplerinden bu yana kaydettiği %19’luk yükselişe rağmen para yöneticilerinde karamsarlık hâlâ hissedilebiliyor.

Bank of America’nın Fon Yöneticileri Anketi (FMS) para yöneticilerinin net %10’unun tahvillere ağırlık verdiğini gösterdi. Bu oran Mart 2009’dan bu yana görülen en yüksek seviye. FMS aynı zamanda söz konusu para yöneticilerinin 17 ay boyunca art arda varlıklarının %5’ten fazla kısmını nakitte tuttuğunu gösterdi. Para yöneticileri dot-com balonundan bu yana en uzun süredir nakit yatırımlarına %5’ün üzerinde ağırlık veriyor.

Tüm bunlar hisse senetleri için ne anlama geliyor?

Meisler konuyla ilgili açıklamasında, “Piyasa katılımcıları boğa piyasasına mı inanıyor yoksa piyasaya karşı mı çıkıyorlar? Yoksa artık umursamıyorlar mı? İlki ise, hisse senetleri muhtemelen düşüş eğilimi gösterecektir. Eğer ikincisiyse, o zaman piyasaya karşı isteksizlik nihayetinde yükseliş eğilimi gösterir" ifadelerine yer verdi.

Kıdemli borsa teknisyeni Walter Deemer, “Borsa, en büyük yatırımcıları mümkün olduğunca daha fazla utandırmak için ne yapması gerekiyorsa yapacaktır” diyor.

Deemer’ın altını çizdiği asıl gerçekse hisse senetlerinin kalabalıklardan nefret ettiği. Diğer bir deyişle herkes aynı gemiye binerse birileri mutlaka diğer tarafa doğru yön değiştirmeye başlayacaktır.

Bu arka plan göz önüne alındığında, piyasaların aşırı kötümser olup olmadığı da önemli bir konu haline geliyor. Real Money Pro’dan Carley Garner piyasalardaki ayı piyasası atmosferinin olağanüstü düzeylere çıktığına dikkat çekiyor:

“CFTC (ABD Emtia Vadeli İşlemleri Ticaret Komisyonu) tarafından yayınlanan en son COT Raporu (Yatırımcı Taahhüdleri), rapordaki Büyük Spekülatör grubunun (borsaya rapor edilecek kadar büyük pozisyonlara sahip olanlar) net açığa satış varlıklarını artırdığı ve piyasa konsolide edildikçe pozisyonunu koruduğunu ortaya koydu.

Aslına bakılırsa, satılan 300.000'den fazla net sözleşmeyle, büyük spekülatörler şu anda 2007'den bu yana en büyük açığa satış pozisyonunu ellerinde tutuyorlar. "

Bununla birlikte tarihsel göstergeler ayı piyasası ticareti kalabalıklaştığında karşıt yönde pozisyon almanın 2008 Küresel Finans Krizi’nden bu yana kâr dostu bir hamle olduğu görülüyor.

Bank of America'nın anketine göre, rekor sayıda yönetici, yatırım sınıfı tahvillerin daha riskli yüksek getirili tahvillerden daha iyi performans göstermesini bekliyor. Yatırımcıların kalabalıklaştığı diğer pozisyonlarda ise büyük teknoloji hisselerindeki uzun vadeli yatırımlar, ABD bankaları için açığa satış, Çin hisseleri için uzun vadeli alımlar, gayrimenkul yatırım ortaklıkları için açığa satışlar ve ABD Doları ile Avrupa hisse senetleri için uzun vadeli alımlar göze çarpıyor.

Akıllı yatırım hamlesi ne olmalı?

Yatırımcılar için asıl önemli olan konu belirledikleri zaman çizelgesi. Yatırımcılar mali açıdan güçlü kaldıkları sürecek ayılar da boğalar da kazanabilir. Zira hisse senetleri düz bir çizgide yükselmez veya düşmez.

Örneğin, büyük sermayeli teknoloji şirketleri, talebin sabit kalması, doların zayıf kalması ve 10 yıllık tahvil getirilerinin geçen yılın zirvesinin altında kalması durumunda önümüzdeki 12 ayda iyi performans gösterebilir. Bununla birlikte, en büyük teknoloji hisselerinin, aralık ayından bu yana Nasdaq 100 Endeksi’ndeki %22'lik ralliden birincil olarak sorumlu oldukları göz önüne alındığında, kısa vadede bir düzeltmeye girmesi bekleniyor. Facebook’un çatı şirketi Meta Platforms kasım ayında tek başına iki kattan fazla yükseldi ve bu yükselişin bir kısmını geri vermesi beklenir.

Benzer şekilde bankalarda açığa satış yapanlar kısa vadede para kazanabilirler. Zira mevduatlar için yaşanan sert rekabet kredi faiz oranını belirlemek için kullanılan 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirilerinin düşmesi bankaların ana kâr kaynağı olan net faiz marjını sıkıştırabilir. Temerrütler artabilir ve düşük talep nedeniyle kredi talebi azalabilir. Yeterli likidite sağlamakta zorlanan bankalarsa iflas edebilir. En büyük bankalar bu kısa vadeli karamsar eğilimi bozabilme potansiyeli taşısa da bölgesel bankalar gibi diğer finans kuruluşları düşen pazar payları nedeniyle zor duruma girebilir. Yine de uzun vadede, faiz artışlarının sona ermesi ve potansiyel olarak faiz indirimlerine geçiş, ekonomik aktiviteyi yeniden canlandırabilir ve herkes hisse satarken satın alanları ödüllendirebilir.

Yatırımcıların yaptığı en büyük hatalardan biri de zaman çizelgelerini yatırım kararlarıyla eşleştirememektir. Kısa vadeli gelişmeler, uzun vadeli bir yatırımcıysanız, sizi kolayca rotanızdan çıkarmamalıdır. The Street haberinde yatırımcılara karar vermeden önce ‘Zaman çizelgem nedir?’ sorusunu sormalarını tavsiye ediyor. Zira bu soruya verilebilecek yatırımcıların doğru kararı almasını kolaylaştırabilir.

Küresel borsalarda ‘boğa’ sesleri

 

Morgan Stanley: Enflasyondaki yumuşama yatırımcıları yanıltıyor

 

Küresel piyasalar yön arıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mehmet Yıldız 19 Nisan 2023 20:48

    Dünyanın her yerinde aynı film ederinin 5-10 katı hisseleri küçük yatırımcıların kucağına bırakmadan borsaları bu akbabalar dusurmezler.