E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsalarda ‘boğa’ sesleri---

Küresel borsalarda ‘boğa’ sesleri

Küresel borsalarda ‘boğa’ sesleri
17 Nisan 2023 - 14:46 borsagundem.com

Küresel borsalar yılın başından bu yana yükseliş trendini koruyor. Uzmanlar ABD’de sığ bir resesyon gerçekleşse bile bu zorlu şartların piyasalarda halihazırda satın alındığını öngörüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasalara ilişkin tüm karamsar yorumlara rağmen ABD hisse senetleri bu yıl yükseliş trendini bozmadı. ABD borsaları ülkedeki banka iflaslarına, devam eden resesyon korkularına ve kurumsal bilançolara ilişkin uzun yıllardır en karamsar beklentilerine rağmen ralli yaptı.

Bu tablonun nedenine dair potansiyel bir açıklama işlerin göründüğü kadar kötü olmayabileceği yönünde. Bloomberg Intelligence’ın (BI) Ekonomik Rejim Endeksi modeline göre, ABD ekonomisinin en kötü dönemi aylar öncesinde geride kalmış görünüyor.

Bloomberg haberine göre endeks, kapasite kullanımı, işsizlik başvuruları, üretim ve duyarlılık dahil olmak üzere resesyon çağrısında bulunan temel göstergelerdeki aylık değişiklikleri analiz ediyor. Endeks ABD ekonomisindeki gerilemenin muhtemelen haziran ayında başladığını ve aralık ayında dip noktasına ulaştığını gösteriyor. BI, modelin ekonomide hâlâ bir zayıflığa işaret ettiğini ancak 2022'nin sonlarındaki en düşük seviyelerinin üzerinde kaldığı sürece, görünümün S&P 500 Endeksi için olumlu olduğunu belirtiyor.

BI Kıdemli Yardımcı Analisti Gillian Wolff konuyla ilgili açıklamasında, “Bu tablo, bir resesyonda olup olmadığımız, bir resesyona doğru gidip gitmediğimiz veya halihazırda bir resesyonun içerisinde olup olmadığımız konusundaki tartışmalar için dikkat çekici olabilir. Makro görünüm 2022'nin sonunda en kötü seviyesine ulaşmış gibi görünüyor. Bu nedenle ileriye dönük olarak hisse senetleri için önemli bir destek olması muhtemel” ifadelerine yer verdi.

BI modelinde, 1970’ten bu yana yaşanan sekiz resesyona bakıldığında S&P 500 Endeksi’nin en dip seviyesine ulaşmasının ardından üç ay içerisinde ortalama %8,9 ve 12 ay içerisinde %20 oranında geri dönüş yaptığı görülüyor. Endeksin genel ortalamasında ise yıllık bazda %7,8 artıyor.

Yatırımcılar ABD Merkez Bankası’nın (FED) bu yıl bir noktada S&P 500’ün 2022’deki %19’luk düşüşüne sebep olan faiz artışlarını sona erdireceğine inanıyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre endeks geçen yıl 2008 Küresel Finans Krizi’nden bu yana en kötü yıllık performansını göstermişti.

‘FED’le savaşmak’ aylardır yatırımcılar için kazandıran bir strateji haline geldi. Amerikan merkez bankası gösterge faiz oranını 2007’den bu yana en yüksek seviyesine çıkarsa da hisse senetlerindeki yükselişi durduramadı. S&P 500 Endeksi birçok yatırımcının boğa piyasası başlangıcı olarak tanımladığı bir eşiğe yaklaşıyor. Endeks ekim ayındaki dip seviyesine göre %20’lik bir yükselişe doğru ilerliyor. Üstelik yatırımcıların korku endeksi olarak da tanımladığı VIX Endeksi Ocak 2022’den bu yana en düşük seviyesine geldi ve endeksteki alım-satım oranları da düşüyor. Diğer bir deyişle borsadaki kayıplara karşı savunmaya geçme iştahı da azaldı.

Boğalar harekete geçti

Geçen yılki ayı piyasasının zamanlamasını doğru bir şekilde tanımlayan Ned Davis Research'den Tim Hayes, ABD hisse senetlerinde bir boğa piyasasının halihazırda gerçekleştiğini söylüyor.

Firmanın küresel baş yatırım stratejisti Hayes, “Piyasalar enflasyonun düşürülmesinin sağlanacağına ve FED’in sıkılaştırma politikasını sona erdireceğine dair işaretlere yanıt veriyor” dedi.

Ancak tüm piyasa çevreleri aynı iyimserliği paylaşmıyor. Ayı piyasasını destekleyen birçok yatırımcı da gücünü kaybetmiş değil. Yatırımcılar yılın ilk 15 haftasının 11’inde ABD hisse senetleri yatırım fonlarından ve borsa yatırım fonlarından nakit çektiler. EPFR Global verilerine göre S&P 500’de ilk çeyrekteki nakit çıkışları son dört yılın en yüksek seviyesindeydi.

Goldman Sachs stratejistlerine göre, nakit çıkışları hisse senetleri rallisi için gerekli desteğin eksik kaldığını gösteriyor ve bu tablo borsalar için önemli bir geri dönüş anlamına gelebilir. Wall Street bankasının modeline göre söz konusu faktörler S&P 500’ün şu anki seviyelerinden %6 düşebileceğini gösteriyor.

Bununla birlikte yükselen enflasyona rağmen tüketici tarafında görülen şaşırtıcı güç boğaların iddialarını destekler nitelikteydi. Ancak son göstergeler hane halkı harcamalarının yüksek enflasyon ve daha sıkı borçlanma maliyetleri karşısında yavaşladığına işaret ediyor.

Hisse senetleri için kilit soru, 2023'te bir resesyon yaşanıp yaşanmayacağı değil bu resesyonun ne kadar süreceği etrafında şekilleniyor. BI modeline göre daha kısa resesyonlar daha hızlı toparlanmalara imkan sağlıyor. FED danışmanları ise bu yılın ilerleyen dönemlerinde “hafif bir resesyon” öngörülüyor.

Şimdiye kadar, bankaların bilanço sonuçları, yatırımcılara finansal sistemin sağlığı konusunda güvence verdi. Bu, S&P 500 şirket bilançolarında yıllık bazda %8'lik bir daralma beklentisinin hafifletilmesine yardımcı oldu. Söz konusu %8’lik daralma 2020'den bu yana beklenen en kötü performans niteliğinde.

CFRA Baş Yatırım Stratejisti Sam Stovall, sığ bir resesyonun hâlâ gerçekleşebilir olduğunu beklemesine rağmen, ABD hisse senetleri için iyimser beklentilerine bağlı kalıyor. Baş stratejistin S&P 500 için 12 aylık hedefi 4.575 puan. Bu seviye endeksin cuma günkü kapanışına göre neredeyse %11 yükseleceğini ifade ediyor.

Stovall açıklamasında, “Asıl soru piyasanın halihazırda hafif bir resesyonu fiyatlayıp fiyatlamadığıdır. Birçok insan hayal kırıklığı yaratan bir bilanço rehbeliği tsunamisi bekliyor. Ancak bu şu anda bile hisse senedi fiyatlarına dahil edilmişse, buradan çıkmanın tek yolu yukarı yöne ilerlemektir” dedi.

Morgan Stanley: S&P 500'de ralli risk altında

 

Borsalar FED’in yüksek faizlerine dayanabilir

 

Dolara 'Fed' desteği

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ahmet 17 Nisan 2023 20:47

    Artık enflasyon düşüşü yavaş yavaş inebilir bence. Piyasalar enflasyon düşüşünü bekleyecek ve düşüş eğilimi başladığı zaman piyasalarda hareket artmaya başlayabilir. Enflasyon düşüşü uzun vadeye yayilacak gibi. O yüzden yavaş yavaş piyasalar olumlu havaya geçebilir. FED enflasyon için kayda değer iyileşme görüyorum diyebilir 2 ay içinde. Bu açıklama yi yaparsa zaten piyasalarda olumlu seyir artar sanırım. %5 uzeri faiz piyasaları bozalabilir. O yuzden faizi yükseltmek pek faydalı olmaz. İflaslar artabilir

  • Pala17 Nisan 2023 17:55

    Her ile universite binasi yapildi ama hicbirinde universite egitimi verilmiyor