E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYatırımcılar için zor bir yıl geride kaldı---

Yatırımcılar için zor bir yıl geride kaldı

Yatırımcılar için zor bir yıl geride kaldı
02 Ocak 2023 - 08:15 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende piyasalar mercek altına alınıyor.


Yurtdışında; yatırımcıları zor günler geçiren bir yılı geride bıraktık. Ukrayna'daki savaş, raydan çıkan enflasyon, sıkılaşan para politikaları ve felçli bir Çin ekonomisi, son 12 ayda finansal hissiyata zarar verdi. Enerji dışında, hisse senetleri ve tahviller birlikte düştüğü için çok az güvenli liman vardı. 2022 unutulmak istenen bir yıl olurken, 2023 umutların tazelendiği yıl olsun dilekleri çoğunlukta.

2022’nin son işlem günlerinde gelen; Amerika Birleşik Devletleri'ndeki gayrimenkul satışlarındaki daralma ve son istihdam verileri yatırımcıları arasında endişe yarattı. Temkinli davranmak isteyen yatırımcılar açısından bu veriler ABD ekonomisinin yavaşladığının bir işareti olarak görüyorlar.

ABD 10 yıllıkları %3,85'te ve Alman Bund ve Fransız OAT sırasıyla %2,51 ve %3,05'te yılı kapattılar. Getiri eğrisi, ABD 5-yıllık zirvesi %3,97 ile ters çevrilmiş durumda. Kısacası, ufukta yeni bir şey yok,
yatırımcılar hala bir durgunluk üzerine odaklanmış durumdalar ve Fed tarafından öngörülen oran zirvesi üzerinde anlaşmakta güçlük çekiyorlar.

2022 emtialar açısından da parlak geçmedi. Yıkımın nedenleri? Ekonomisini yeniden başlatmak ve endüstriyel üretimini artırmak için mücadele eden Çin'in ekonomik sağlığı. Nikel, %36 artışla ton başına 30.000 ABD Doları'na çıkarak olağanüstü iyi performans gösteren tek emtia oldu.

Petrol fiyatları yılı istikrarlı bir şekilde kapattı. Rusya, 1 Şubat'tan itibaren petrolünün, Avrupa Birliği tarafından Aralık ayı başında varil başına 60 ABD doları olarak belirlenen Rus siyah altının fiyatına tavan yapan yabancı ülkelere satışını yasaklayacak.

Aslında, AB zaten Rus petrolüne olan bağımlılığının azalmasını bekliyordu, bu nedenle bu kararın etkisi önemli değil ve pazar bunu biliyor. Fiyatlara bakıldığında, North Sea Brent 83.50 USD, ABD WTI varil başına 78.40 USD'den işlem görüyor. Avrupa'daki istisnai derecede ılıman sıcaklıklar nedeniyle, Avrupa referansı için doğalgazın fiyatı 81 EUR/MWh'ye geriledi.

Bu hafta Avrupa (Pazartesi) ve ABD'de (Salı) imalat PMI'larına bakacağız. Çarşamba günü, ISM İmalat PMI, JOLTS iş ilanları anketi ve Fed tutanakları. Perşembe günü, ABD istihdamına ilişkin ADP raporu ve haftalık işsizlik yardımı kayıtları oturumun hızını belirleyecek. Son olarak, Cuma günü Avrupa'da enflasyon, ABD'de tarım dışı istihdam verisi ve ISM hizmetleri raporlarını takip edeceğiz.

Günün önemli şirket haberleri 02/01/2023

 

'Dolar 2023'te en kötü yıllarından birini yaşayacak'

 

Söke halka arz oluyor... Talep toplama tarihleri: 4-5-6 ocak 2023

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)