E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıYatırımcılar enflasyondan kaçıyor… Altın rekor üstüne rekor kırıyor---

Yatırımcılar enflasyondan kaçıyor… Altın rekor üstüne rekor kırıyor

Yatırımcılar enflasyondan kaçıyor… Altın rekor üstüne rekor kırıyor
05 Nisan 2024 - 15:13 borsagundem.com

Yükselen petrol fiyatları, enflasyon ve merkez bankalarının politika faizlerini düşüreceği beklentisi yatırımcıları ‘güvenli liman’ altına yönlendirdi. Altın fiyatları tüm zamanların zirvesine ulaştı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Enflasyonun inatla ABD Merkez Bankası’nın (FED) hedeflerinin üzerinde kalmasıyla yatırımcılar FED’in bu yıl içerisinde faiz indirimi gerçekleştireceği ihtimalini düşürdü. Altın fiyatları ise çarşamba günü yeniden tüm zamanların zirvesine yükseldi.

Güvenli liman yatırımı olarak bilinen altın, çarşamba günü %0,6 yükselerek ons başına 2.295 dolara kadar yükseldi. Altın şubat ayı ortasından bu yana toplamda %15’lik bir yükseliş gösterdi. Orta Doğu’daki savaşın daha geniş bir coğrafyaya yayılması endişeleriyle de beslenen altın cuma günü itibariyle ons başında 2.292 dolardan işlem görüyor.

Salı günü iki FED yetkilisi yaptığı açıklamalarda dünyanın en büyük ekonomisinin güçlü performans göstermeye devam etmesine ve tüketici fiyatlarının şubat ayında artmasına rağmen bu yıl üç faiz indiriminin ‘makul’ olacağını söyledi. Financial Times haberine göre, yatırımcılarına sabit getiri sunmayan altın, borçlanma maliyetlerinin enflasyona göre ayarlanmış hali olan reel faiz oranlarındaki düşüşten yararlanma eğilimi gösteriyor.

FT haberine göre, UBS Değerli Metaller Analisti Joni Teves, “Reel faizlerin düşeceği beklentisi altının yükseliş görünümü için önemli bir itici güç olmaya devam ediyor. FED güvercin kaldığı sürece enflasyonun yukarı yönlü sürpriz yapması halinde reel faizlerin daha da düşmesi riski söz konusu” açıklamasında bulundu.

Analistler, yatırımcıların enflasyondaki artış ve reel faiz oranlarının düşmesi riskine karşı kendilerini korumak için enflasyondan korunma yatırımı olarak bilinen altın satın aldıklarını söyledi.

Küresel petrol fiyatı göstergesi olan Brent ham petrol fiyatı şubat ayı ortasından bu yana yaklaşık %18 yükseldi ve varil başına 90 dolara yaklaştı. Petrol fiyatlarındaki artışta enflasyon endişeleri etkiliydi.

Bank of America Emtia Stratejisti Michael Widmer, "Piyasa, FED’in faiz oranlarını düşürerek daha yüksek enflasyon ortamına uyum sağlamaya istekli olduğunu yorumluyor" dedi.

Altın fiyatları FED Başkanı Jerome Powell’ın merkez bankasının enflasyonu düşürme görevini henüz tamamlamadığını söylemesine rağmen yükselişlerini devam ettirdi.

Widmer'e göre yatırımcılar, bu yılki ABD başkanlık seçimleri öncesinde odak noktası olacak yüksek ABD borç seviyeleriyle ilgili endişelere karşı bir koruma mekanizması olarak altına giderek daha fazla ilgi göstermeye başlıyor.

Altının rallisi, yatırımcıların vadeli işlem piyasasında alım opsiyonları satın almasıyla daha da ivme kazandı. Yatırımcılar rekor seviyelerde altın depolayan merkez bankaları ve Çinli tüketicilerden gelen doymak bilmez talebin yönlendirdiği bir ralliden kâr elde etmeyi amaçlıyor.

Analistler ayrıca, İsrail'in Suriye'deki bir İran konsolosluğuna düzenlediği saldırıların, altının bir güvenli liman olarak cazibesini daha da artırdığını söyledi.

Bağımsız bir değerli metal yatırım danışmanı olan Robin Bhar, "Güç, gücü doğurur. Altın, değerli metallere yığılan ve altının çok daha yükseğe çıktığını görmek isteyen spekülatif trader’ların elinde gibi görünüyor" açıklamasında bulundu.

Reel fiyatlara bakıldığında ise altın, 1980'den bu yana tüm zamanların en yüksek seviyesiyle önemli bir uzaklıkta işlem görmeyi sürdürüyor. Zira enflasyona göre ayarlandığında altının tüm zamanların zirvesini görebilmesi için 3.000 doların üzerine çıkması gerekiyor.

Bununla birlikte, bazı analistler, özellikle FED’in ve diğer büyük merkez bankalarının yüksek enflasyon nedeniyle faiz oranlarını beklenenden daha yavaş düşürme riski göz önüne alındığında, henüz altı ay önce ons başına 1.800 dolar seviyesinde olan altının mevcut rallisinin abartılı göründüğü konusunda uyarıyor.

Değerli metaller rafinerisi Heraeus'un kıdemli değerli metal trader’ı olan Alexander Zumpfe, "ABD ekonomisi, haziran ayında planlanan ilk faiz indirimini daha az olası hale getirecek. Dolayısıyla ABD ekonomisinin şaşırtıcı derecede güçlü performansı altın fiyatı üzerinde baskı oluşturacak” uyarısında bulundu. Ancak Zumpfe piyasalardaki her bir gelişmenin altın için fiyat artışı gibi göründüğünü de sözlerine ekledi.

Bitcoin ve hisse senedi piyasalarında paralel seyir

 

Küresel borsalarda endişe artıyor

 

Bitcoin ve borsalar düşerken altın nasıl yükseldi?

 

Kim haklı? Fed mi piyasalar mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)