E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBitcoin ve borsalar düşerken altın nasıl yükseldi?---

Bitcoin ve borsalar düşerken altın nasıl yükseldi?

Bitcoin ve borsalar düşerken altın nasıl yükseldi?
03 Nisan 2024 - 16:20 borsagundem.com

Küresel piyasalar geçtiğimiz gün sert bir düşüşe sahne oldu. Hisse senetlerinden, tahvillere ve Bitcoin’e kadar birçok varlık düşüşteydi. Altın hariç… Altının piyasalardaki diğer varlıklardan ayrışması yatırımcılar için önemli bir ipucu niteliğinde

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Salı günü küresel piyasalarda hisse senetleri, tahviller ve kripto para birimleri tüm gün boyunca düşüşteydi. Altınsa altıncı gün üst üste yükselerek yeni bir rekor kırdı.

ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500 geçtiğimiz gün %0,7 düşüş gösterirken Bitcoin’se %5 değer kaybetti. Buna karşın gün boyunca altın vadelileri %1,8 yükseldi. Altının ons fiyatı 3.000 dolara yaklaştı. Altın sadece mart ayında %10 yükseldi. Genellikle sıkıcı fiyat hareketleriyle bilinen emtia birimi için bu oldukça göz kamaştırıcı bir performans.

Barron’s’un haberine göre Bitcoin’in S&P 500 ile birlikte düşmesi ve altının değer kazanmaya devam etmesi piyasalara dair çok şey söylüyor. Habere göre yatırımcılar ABD Merkez Bankası’nın (FED) enflasyonla savaşının sonuçlarını hafife alıyor olabilir.

Kripto boğaları uzun bir süredir Bitcoin’i ‘dijital altın’ veya altına rakip olacak değer deposu olarak adlandırsa da bu tez gerçek anlamda doğrulanabilmiş değil. Aksine Bitcoin’in hisse senetleri gibi risklere karşı duyarlı varlıklarla daha fazla ilişkili olduğu ve kripto para birinin altınla herhangi bir bağlantısının olmadığı görülüyor. Geçtiğimiz altı ay boyunca Bitcoin’le altın arasındaki korelasyonun %7,2 olduğu görülüyor. Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre %100’lük bir korelasyon iki varlığın birbirleriyle tam olarak bağlantılı hareket ettiği anlamına gelir.

Geçen ay boyunca bu korelasyon %3,5’e kadar düştü. Bitcoin bir risk yatırımı olarak görüldüğünde salı günkü fiyat hareketleri ile kriptonun altından ayrışması daha da mantıklı geliyor.

Özellikle ilginç olan bir diğer konu ise ABD Hazinesi tahvilleri satılırken altının yükselmeye devam etmesi. Devlet tahvilleri ve altın genellikle güvenli ve istikrarlı yatırımlar olarak bilinir. Ancak bu iki varlık yatırımcıların ilgisini çekmek için sürekli rekabet halindedir.

Altının hem riskli varlıklardan hem de tahvil piyasasından ayrışması haberde enflasyonu ve altını canlandıran bazı benzersiz faktörlere bağlanıyor.

Pazartesi günü açıklanan ABD imalat verileri de dahil olmak üzere son ekonomik göstergeler yatırımcıların enflasyonun FED’in faiz indirmesine sebep olacak kadar düştüğü beklentilerini aşındırıyor.

Yatırımcılar enflasyondaki kalıcılık sebebiyle FED’in faizleri düşünülenden daha uzun süre yüksek tutmak zorunda kalacağı endişesini taşıyor. Bu da faiz indirimi beklentilerini törpülüyor. Söz konusu tablo hisse senetlerindeki düşüşü açıklar nitelikte. Zira faiz oranları daha yüksek olduğunda hisse senedi fiyatlamaları genellikle baskı altına girer. Hazine tahvilleri söz konusu olduğunda ise trader’lar tahvil fiyatlarına ters yönde etki eden tahvil getirilerinin faizlerle birlikte daha yüksek kalacağını öngörüyor.

Bununla birlikte FED’in faiz oranlarını düşürmesi durumunda altın da fayda sağlayacak. ABD Hazinesi getirileri daha yüksek olduğunda altın sabit getirisi olmayan bir varlık olduğundan daha az cazip görünür. Ancak altın için daha önemli gelişmeler de söz konusu. En önemlisi, altın uzun zamandır yatırımcılar nezdinde enflasyon koruması olarak görülür ve doğası gereği sınırlı bir arza sahip nadir bir emtiadır. Yatırımcılar enflasyondan endişe duyuyorsa diğer her şey satılırken altın alabilir.

Altının enflasyon endişeleri arasında yükselmesi bazı yatırımcıların enflasyonun hisse senetleri ve Bitcoin için oluşturduğu riski hafife aldığının işareti de olabilir. Yatırımcılar enflasyonun düştüğü ve FED’in kesinlikle faiz oranları düşüreceği anlatısına fazla kesin gözüyle bakıyor olabilir.

Daha geniş çapta bir değerlendirme yapıldığında Çin ve Hindistan’dan gelen talebin yanı sıra diğer merkez bankalarının da altın talebinde bulunması altına avantaj sağlamayı sürdürüyor. Altın bu denli bir yükselişteyken söz konusu momentum daha fazla yatırımcıyı altın madeni şirketlerinin de bulunduğu altın fonlarına çekiyor da olabilir.

Bloomberg Intelligence Analisti Mike McGlone'a göre, piyasalardaki koşullar genel olarak altın için bir destek rüzgarı sağlayabilecek nitelikte. McGlone, hisse senedi piyasalarındaki düşük oynaklığa dikkat çekiyor. Wall Street'in korku göstergesi olarak bilinen Cboe Volatilite Endeksi (VIX), salı günkü artıştan sonra bile on yıldan fazla bir sürenin en düşük seviyelerine yakın kalırken, ABD Hazinesi getirileri yükseldi.

McGlone salı günkü notunda, "Depresif borsa oynaklığı ve yüksek faiz oranları, altın için tipik olarak ters rüzgarlardır. Ancak şu anda durum böyle değil. Gömülü altın ile S&P 500 arasındaki oran, 2007'den bu yana en düşük VIX seviyesi ve en yüksek bir yıllık ABD Hazine tahvili getirileri birleşimi, altın için desteği sağlamlaştırıyor olabilir” dedi.

Kahve fiyatlarında rekor!

 

OPEC grubundan petrol kararı

 

Bitcoin’de yüzde 300’lük artış sinyali

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)