E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiYatırımcılar enflasyonda hızlı düşüşe bahse giriyor---

Yatırımcılar enflasyonda hızlı düşüşe bahse giriyor

Yatırımcılar enflasyonda hızlı düşüşe bahse giriyor
23 Haziran 2023 - 17:36 borsagundem.com

Finans piyasasının en iyi yatırımcılarından bazıları, çekirdek enflasyonun birkaç ay içinde belirgin şekilde düşeceğini düşünüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de enflasyon geçen seneden bu yana ekonominin en önemli sorunu olarak öne çıkıyor. Ancak son gelişmeler ve tahminler, enflasyonun kısa sürede sorun olmaktan çıkabileceğini gösteriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, finans piyasalarının en iyi yatırımcıları, önümüzdeki aylarda iyi enflasyon haberlerinin geleceğine dair bahse giriyor. Peki bu öngörü neye dayanıyor?

Çekirdek enflasyon üzerindeki baskı azalacak

MarketWatch’tan Vivien Lou Chen’in haberine göre, finans piyasasının ABD enflasyonu konusundaki en iyi beyinlerinden bazıları, Fed için en önemli kriter olan çekirdek enflasyon okumalarının birkaç ay içinde düşeceği görüşü etrafında birleşiyor.

Bu kişilerden biri, Minnesota merkezli Garda Capital Partners'ın sabit getirili göreli değer stratejisinin baş yatırım sorumlusu Tim Magnusson. Magnusson, bir yıl önce, tüketici fiyat endeksindeki yıllık manşet oranın 2022'nin sonunda yüzde 7'nin üzerinde olacağını doğru bir şekilde tahmin etmişti ve gerçekten de Aralık ayında açıklanan TÜFE, Kasım için yüzde 7,1'lik bir oran artışı göstermişti.

Şimdi ise Magnusson, gıda ve enerjiyi hariç tutan daha dar çekirdek enflasyon okumasının, geçen Haziran'daki yüzde 9,1'lik zirve seviyesinden Mayıs'ta yüzde 4’e kadar düşen yıllık manşet oranı gibi düşüşe geçmesini bekliyor.

Garda'dan Magnusson, MarketWatch'a gönderdiği bir e-postada, “Önümüzdeki aylarda çekirdek enflasyon muhtemelen yavaşlayacak ancak her zaman olduğu gibi, çekirdek enflasyonun yerleştiği nihai seviyede belirsizlik devam ediyor” diyor ve ekliyor: “Garda'da bizim için en önemli nokta enflasyonun aşağı iniyor olması. Yıllık manşet TÜFE oranının bir yıl önceki yüzde 9’luk seviyesinden yüzde 4'e düştüğü düşünüldüğünde bu 'artık aşikar'. Kullanılmış araba fiyatları üzerindeki baskı azalırken, önümüzdeki birkaç ay içinde aynı şeyin çekirdek enflasyonda da yaşanacağını düşünüyoruz.”

Kira ve mal sahiplerinin eşdeğer kira artışlarının da ılımlı olmaya devam etmesi gerektiğini belirten Magnusson'un yorumları, Avrupa'daki dört merkez bankasının faiz oranlarını yükselttiği ve dünya çapında kalıcı enflasyon tehdidini yatırımcıların radarına geri koyduğu bir günde gelmesi bakımından önem taşıyor.

İyimserlik artıyor

Önde gelen ABD borsa endeksleri Perşembe gününü çoğunlukla mütevazı yükselişlerle tamamladı. Bu arada, tahvil piyasasının en güvenilir resesyon göstergelerinden biri olan 2 ve 10 yıllık tahvil getiri oranlardaki yayılma, aralıklı olarak eksi 100 baz puana kadar düştü. Bunun, genel ekonomik görünüm hakkında rahatsız edici bir işaret olduğu kabul ediliyor.

Perşembe günü ABD Senatosu Bankacılık Komitesi'ne işsizlik oranında büyük bir artış olmadan enflasyonun düşebileceğini söyleyen Fed Başkanı Jerome Powell, inatçı fiyat artışlarıyla ilgili korkuları yumuşatmaya yardımcı oldu. Powell'ın görüşü, enflasyonun ileriye dönük en olası yolu hakkında finansal piyasalarda perde arkasında su yüzüne çıkan bazı iyimser düşüncelerle de bir benzerlik gösteriyor.

İyimser görüşe sahip kurumlar arasında Deutsche Bank da yer alıyor. Deutsche Bank stratejisti Gabriele Cozzi ve araştırmacı Matthew Raskin, Fed'in favori enflasyon göstergesi olan temel kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin yıl sonuna kadar ABD Merkez Bankası’nın düşündüğünden daha fazla düşeceğini öngördüklerini söylemişti.

Türev piyasaların öngörüsü yüzde 3

Tek bir alım satımda milyonlarca dolar kazanabilen veya kaybedebilen, sabitleme olarak bilinen türev benzeri enstrümanların yatırımcıları, temel TÜFE oranının Haziran ayı için yıllık bazda yüzde 3'e düşmesini ve Ekim ayında yüzde 2 seviyesine gerilemeden önce Eylül ayına kadar bu seviyede kalmasını bekliyor.

Enflasyonun temel okumaları Fed için en önemli olanı çünkü bunlar, değişken gıda ve gaz kalemleri tarafından bozulmayan enflasyon hakkında daha saf bir okuma yansıtma eğiliminde oluyor. TÜFE'ye dayalı olarak çekirdek enflasyonun Aralık'tan Mayıs'a kadar aylık bazda yüzde 0,4 veya daha yüksek bir seviyede inatla takılıp kaldığı görülüyor. Muadil PCE endeksinde ise bu yılın ilk dört ayında temel değerlerin yıllık bazda yüzde 4,6 - yüzde 4,7 arasında kaldığı görülüyor.

Ralli olasılığı

Magnusson'un görüşünü bu kadar şaşırtıcı kılan şey, sadece bir hafta önce, inatçı enflasyon okumalarının, Fed politika yapıcılarının 2023 için yüzde çeyrek puanlık iki faiz artırımı daha kaleme almalarının ana nedeni olması. Powell, Çarşamba günü ABD enflasyonun kısmen, teorik olarak fiyatların zamanında düşmesini zorlaştıran pandemi kaynaklı dinamiklerden kaynaklandığını belirtti. Genel kanaat, Avrupa'daki yüksek enflasyonun, ABD'deki ısrarlı fiyat artışlarının yakın zamanda ortadan kalkmasının muhtemel olmadığı fikrini de destekliyor olduğu şeklinde.

Bununla birlikte, Magnusson’un bu görüşü gerçekleşirse, bu, hisse senetlerinde başka bir ralliyi hızlandırmaya yardımcı olabilir. New York hedge fonu WinShore Capital Partners'ta enflasyon yatırımcısı olan Gang Hu, kendi modeline göre, sabitleme piyasasının önümüzdeki 12 ay için ‘kabaca yüzde 2,5’ çekirdek TÜFE oranına işaret ettiğini söylüyor.

ABD'de tedarik zinciri sıkıntısı enflasyonu besliyor

 

Barkin'den enflasyon mesajı

 

UBS: Enflasyondan şirketlerin kar hırsı sorumlu

 

ABD enflasyonu beklentilere paralel

 

JPMorgan: Tahvillere enflasyon ayarı, borsaları yüzde 20 düşürebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yorum24 Haziran 2023 11:03

    bu ülkede yabancı ve mülteci oldukça enflasyon düşmez. Adamlar bizim alamadıklarımızı bizim giyemediklerimizi döviz bozarak alıyor alım olunca da enflasyon yükseliyor her fiyattan almaya razı bir kesim var

  • Pala23 Haziran 2023 20:58

    Turkiye de enflasyon yükselecek