E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar AI’a güvenerek hata mı yapıyor?---

Yatırımcılar AI’a güvenerek hata mı yapıyor?

Yatırımcılar AI’a güvenerek hata mı yapıyor?
25 Ağustos 2023 - 15:53 borsagundem.com

Yapay zekâ teknolojilerinin gelişmesiyle yatırımcılar arasında da kullanımı yaygınlaşıyor. Ancak uzmanlara göre bu güven yanlış kararları da beraberinde getirebilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yapılan son bir araştırmaya göre yaklaşık her üç yatırımcıdan biri yapay zekâyı (AI) mali danışman olarak kullanabilir. Uzmanlarsa bu durumun yatırımcılar için hatalı tavsiyelere yol açma potansiyeli barındırdığı konusunda uyarıyor.

CNBC’nin haberinde yer alan ABD’de yeminli mali müşavir atamalarını yöneten Yeminli Mali Müşavirler Standartları Kurulu (CFP Board) tarafından yapılan bir ankete göre yatırımcıların %31’i yatırım tavsiyelerini başka bir kaynağa danışmadan bir üretken yapay zekâ programından finansal tavsiye alma konusunda rahat hissedeceklerini belirtiyor.

CFP Board CEO’su Kevin Keller bu durumun “Bir miktar endişe verici” olduğunu söyledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre yapay zekâ teknolojileri genel olarak insan zekasının simülasyonunu gerçekleştirmeyi amaçlıyor. Üretken yapay zekâ bünyesindeki algoritmaları kullanarak metin, şarkı sözü, sanat eseri, fotoğraf veya bilgisayar kodu geliştirmek gibi birçok çeşitli görevi yerine getirebiliyor. Bu görevlerden birisi de finansal tavsiye oluşturmak.

Yapay zekâ alanındaki en popüler uygulamalardan birisi de üretken yapay zekâ teknolojilerinin bir örneği olan ChatGPT. Finansal danışmanlık almak isteyen bazı yatırımcılar finansal sorularına cevap bulmak için bu tip programları kullanabiliyor.

Üretken yapay zekayı destekleyen algoritmalarsa yanıt geliştirmek için internet gibi kaynaklardan veri topluyor ve bu veri kaynakları her zaman güvenilir olamayabiliyor. McKinsey’e göre cevapların kalitesi de yapay zekâ modelinin kalitesine göre değişiyor.

Keller “Orta derecede risk toleransı olan 62 yaşındaki bir erkek yatırımcı için bir varlık tahsisi oluşturun. Çıktılar her zaman doğru veya uygun olmayacaktır. ChatGPT kendi adına temel cebir problemlerini hesaplamakta veya çözmekte zorlanıyor gibi görünüyor veya aslında internetin ve toplumun alt akımlarına gizlenen cinsiyetçi ve ırkçı önyargıların üstesinden gelmeye çalışıyor” ifadelerine yer verdi.

Kısacası yapay zeka kaynaklarından elde edilen çıktıların %100 güvenilir olduğunu söylemek mümkün değil.

Tabii ki ne teknoloji ve algoritmalar ne de bu teknolojileri çevreleyen şüphecilik yatırımcılar için yeni bir şey değil.

Yatırımcılar için otomatik varlık tahsisi yapan robo-danışmanların kullanımı 2008 Küresel Finans Krizi’nden bu yana devam ediyor. Bu tür uygulamaların popülerlik kazanmasıyla makinelerin insan mali danışmanlarla eşit derecede güvenilir tavsiyelerde bulunup bulunmayacağı tartışma konusu oldu.

Yatırımcılar özellikle de görece karmaşık finansal yaşamları olanlar yapay zekanın ortaya çıkmasıyla birlikte yeni bir engelle karşı karşıya kaldılar. Yatırım ortaklığı firması Buckhingham Wealth’in Planlama Stratejileri Başkanı Michael Kitces ilk etapta hangi soruların sorulacağı bilinmiyorsa yapay zekayla uğraşmanın çok daha zor olacağı konusunda uyarıyor.

Kitces, “Hiç ChatGPT’ye girip yapıp ‘Bir yapay zekâ sohbet robotuna ne sormalıyım?’ diye düşünürken kendinizi buldunuz mu? Şimdi bu hissi tekrar hayal edin. Ancak bu sefer doğru soruyu sormanız gerektiğini zira ucunda finansal hayatınızdaki tasarrufların olduğunu düşünün” açıklamasında bulundu.

Sonuçlar mantıksız gibi görünse de CFP Board’un anketine göre genç yatırımcılar AI çıktıları konusunda yaşlı yatırımcılardan daha temkinli görünüyor. Zira ankette 45 yaş ve üzerindeki yatırımcıların %62’sinin üretken yapay zekadan aldıkları finansal tavsiyelerden “oldukça tatmin oldukları” sonucuna ulaşılıyor. 45 yaşın altındaki yatırımcılarınsa sadece %38’i bu soruya aynı cevabı veriyor.

Yine de uzmanlar emekliliğe ulaşan veya emekliliğine yakın olan yaşlardaki yatırımcıların genellikle daha karmaşık finansman konumlarına sahip olduklarını ve daha özel tavsiyelere ihtiyaç duyduğunu belirtiyor.

Keller sonuç olarak her zaman kendi işini kendi yapan yatırımcıların olduğunu ve bundan sonra da olacağını söyledi. Yapay zekâdan faydalanmak isteyenlere ise Keller, “Güvenin ancak doğrulayın. Dışarısı tam bir Vahşi Batı” uyarısında bulundu.

Yapay zeka borsada teknoloji rallisini kaçırdı

 

Wall Street’te Nvidia rallisi gerçekten balon mu?

 

Yapay zekâ borsaları yenebilir mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)