E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriYatırımcıdan Çimbeton ve Çimentaş'a üç önemli soru---

Yatırımcıdan Çimbeton ve Çimentaş'a üç önemli soru

Yatırımcıdan Çimbeton ve Çimentaş'a üç önemli soru
16 Aralık 2013 - 07:43 borsagundem.com

23 yıllık borsa yatırımcısı İsmail Çiftaslan Çimbeton ve Çimentaş’a neler sordu, ne yanıt aldı?

BORSAGUNDEM.COM
Borsa İstanbul’da işlem gören şirket hisselerini satın alarak birikimlerini değerlendirmeye çalışan yatırımcılar arasında, spekülasyon peşinde koşmayan, anlık haberlere itibar etmeyip mali tabloları inceleyerek temettü beklentisiyle yatırım yapan vatandaşlar da bulunuyor. Örnek yatırımcı olarak gösterilecek bu kişilerden birisi de İsmail Çiftaslan. İsmail Çiftaslan 23 yıllık borsa yatırımcısı. Türkiye’de konusunda lider birçok firmada yöneticilik yapıp, emekli olmuş. Finans ve iç denetim konularında çalışmış.

İsmail Çiftaslan 2010 yılından itibaren Çimbeton hisselerine yatırım yapmış. Ancak geçen sürede şirketin kâr açıklamadığını görünce önce Genel Kurul’a katılmış, sonrada aklına takılanları hem şirkete hem de SPK’ya sorarak cevap bulmaya çalışmış. Şirkete defalarca mail atmış. Yazışmaları var ama yatırımcıya göre ‘tatmin edici bir cevap’ yok. İsmail Çiftaslan son olarak Sermaye Piyasaları Yatırımcıları Derneği’ne (SPYD) başvurarak hakkını aramaya çalışıyor.

ŞİRKETLERİ KARŞILAŞTIRMALI İNCELEMİŞ

İsmail Çiftaslan, Çimbeton’un 2010-2012 arası gelir tablolarında satılan malın maliyeti ve genel yönetim giderleri kalemlerinin, sektör ortalamalarının çok üstünde olduğunu, bu nedenle şirketin kar açıklayamadığını öne sürüyor. Bu iddiasını sektörde faaliyet gösteren ve borsada işlem gören 14 çimento şirketini karşılaştırmalı inceleyerek destekliyor: “Çimbeton’un 2010-2012 yılları arasında Satılan Malın Maliyeti ve Genel Yönetim Giderleri sektör ortalamasından hesaplanırsa şirket, her yıl ortalama 15 milyon TL kâr açıklayacaktı.”

Çimbeton ile iştiraki Çimentaş’ın ‘Yönetim Kurulları’nın aynı olduğunu belirten Çiftaslan, her iki şirketin merkezlerinin de aynı adreste olduğunu, bu nedenle bazı birimlerin (Muhasebe, Finans, IT, İnsan kaynakları, Yönetim Kurulu vb) ortak hizmet verdiğini düşündüğünü, bu yüzden de genel giderlerin düşük olması gerektiğini iddia ediyor. En azından sektör ortalamasına yakın olması gerektiğini söylüyor. Bu nedenle aklına takılan 3 önemli soruyu şirkete iletmiş:

YATIRIMCININ MERAK ETTİKLERİ

1-Acaba Yönetim ve İcra Kurulu, şirketin sürdürülebilir karlılığını artırma adına gereken gayreti göstermiyor mu?
2-Çimbeton ve Çimentaş arasında örtülü kazanç transferi söz konusu olabilir mi?
3-Bu iki şık geçerli değilse bir şirket nasıl olur da yaklaşık 11 yıldır hiç kâr etmez. Üstelik söz konusu dönemde neredeyse tüm çimento şirketleri hatta Çimentaş da kâr ederken Çimbeton neden zarar açıklamakta?
Ancak şirketten doyurucu bir yanıt alamayınca Çiftaslan bu kez Genel Kurul’a katılıp orada da sorularını dile getirmiş. Çiftaslan’ın hakkını arama çabalarındaki zincirin son halkası ise SPYD. Yatırımcı, sıkıntısını derneğe ulaştırdığı dilekçeyle paylaşmış.

İŞTE SORDUĞUMUZ SORULAR

Borsagundem.com olarak biz de yatırımcının iddialarını araştırdık ve konuyla ilgili soruları adı geçen şirketlere yönelttik. Yaklaşık iki haftalık e-mail trafiğinin ardından aldığımız cevap ise şaşırtıcıydı. Çünkü tatmin edici olmaktan gerçekten uzaktı. İşte Çimbeton’a ilettiğimiz sorular:

İDDİA 1- Çimbeton’un mali tablolarında genel yönetim giderleri (sektör ortalamasının %20 üzerinde) ile satılan malın maliyeti (SMM’nin ciroya oranı % 95 seviyesinde, sektör ortalaması %78) kalemlerinin sektör ortalamasının çok üzerinde olduğu, bu yüzden şirketin sürekli zarar ettiği… (Çimentaş’ta genel yönetim giderleri, 14 sektör şirket ortalamasının yaklaşık 2 katı)

İDDİA 2-Çimbeton ve Çimentaş arasında örtülü kazanç transferi söz konusu olabilir mi?

İDDİA 3- Şirket, belli dönemler haricinde neden 11 yıldır zarar açıklamaktadır?
Yatırımcının SPYD’ye ulaştırdığı dilekçesinde şirketlerinizle ilgili olarak SPK’ya da inceleme talebiyle başvurduğu bilgisi yer almakta. Bu iddia doğrultusunda SPK’dan tarafınıza herhangi bir inceleme başlatıldı mı?
 
İŞTE GELEN YANIT

Çimbeton ve Çimentaş şirketlerinin yatırımcı ilişkileri direktörü Kayhan Karabayır’ın Borsagundem.com’a gönderdiği cevap ise şöyle:

‘’İsmail Çiftaslan isimli yatırımcının şirketimize sorduğu sorulara atfen yayın yaptığınız haber sitesi adına e-mail ile sorduğunuz soruların cevaplandırılması ancak Bilgilendirme Politika’mız çerçevesinde ve işbu politikada anılan prensip ve kurallar çerçevesinde mümkündür.
Öte yandan yatırımcının soruları kendisine gönderilen açıklama ile cevaplandırılmıştır.
Gerek Çimentaş gerekse Çimbeton’un mali tablo ve dipnotları kamuya açıklanmış olup, her türlü bilgi ve veri bu raporlarda mevcuttur.

Ayrıca, doğru bir karşılaştırma yapabilmeniz adına Çimbeton’un halka açık ve bağımsız tek borsa şirketi olduğunu, yapılacak karşılaştırmalarda bu ciddi farklılığın da dikkate alınmasını önerir, yapacağınız haberin yansız, gerçek ve doğru bilgiye dayalı analizlerle destekleneceğini umduğumuzu iletiriz.’’

Şimdi ise ortada Çimbeton ve Çimentaş ile ilgili yatırımcının kafasını karıştıran mali tablolar ve hala cevabı net olarak verilemeyen sorular var.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 3.957,50
En Yüksek: 4.122,50
En Düşük: 3.920,00
Değişim -2,76 %
FK: 85,12
PD / DD: 18,85
İşlem Hacmi 162.170.450
Toplam Adet: 40.601
Ağırlıklı Ort.: 3.996,17
YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • erdinç çetinkaya16 Nisan 2014 23:59

    eski bir çimentaş pazarlama departmanı çalışanıyım.Dönen büyük dolapla ilgili ayrıntılı bilgi almak isteyen ulaş[email protected]

  • ahmet16 Nisan 2014 13:18

    halka açık şirket zarar açıklayıp yatırımcının parasına konuyor spk her sene denetlerse bu zarar hilelerini yapamaz yatırımcıyı kazıklamazlardı

  • as16 Aralık 2013 21:35

    a grubu feniş;nasıl oldu da iyi bilançoya rağmen cumburlop gözaltına alındı,böyle bişey nasıl olabilir.

  • vatandaş16 Aralık 2013 16:16

    Bilmeyenler için;Çimentaş İzmirin en eski fabrikasından biridir.Nasıl oluyorsa hemen hemen her yıl bilançolarında zarar yazar.Bunu nasıl becerdikleri ise 10 puanlık uzmanlık sorusudur çünkü sonuçta taştan topraktan çimento imal eder.Eski bir kurum olması nedeniylede yatırım yapmasına pek gerek yok artı fabrikanın hemen yanındaki koca dağ kendisine verilmiştir.Bence hisse sahipleri bir çatı altında toplanıp hakkını arasın.Özellikle yabancı ortağının şirket üzerindeki mali etkisinin sorgulanmasında fayda var....

  • erdem16 Aralık 2013 16:01

    Siz hic cebinde ki parayi cikaripta tanimadigi kisilerle bölüsen birini gördünüz mü?Borsada halka acilmanin amaci nedir..Nakit ihtiyacini belesten karsilamak...Adamlarda bunu yapiyor..Bu piyasanin kurallarinin basinda zaten bu ögretilmiyor mu..Adamlarda paralarinizi aliyor ihtiyaclarini karsiliyor..Ben gecenlerde laswegasa gitttim bir lüx bir satavat dünyada esi benzeri olmayan casinolar...Bir iki kaybettim...Sonra kendime dedim ki bu adamlar bu Kadar parayi millet gelsin Burda para kazansin diye yapmamislar herhalde ...Kendileri para kazanmak icin yapmslar...Ben en iyisi mi voltami alayim..Simdi sizlerde oyunun kuralini bilin ve oynamayin

  • broker16 Aralık 2013 13:26

    çünkü diğer hisseler sadece artık kendilerine yani ya şirkete kaynak yaratmak için yada patronun cebine kaynak yaratmak için halka açılıyorlar. şirkete kaynak yaratmak için açılan şirket yöneticileri dürüst insanlar ise çok uzun vade de olumlu olabilir ama patrona kaynak yaratmak için açılanlar gayet uzun olmayan bir vade de sizleri hasta eder.

  • broker16 Aralık 2013 13:24

    sn küçük büyük yatırıncılar , bu piyasa da 1989 dan beri broker olan birisi olarak sizlere derim ki xu 050 endekse dahil olan koç, sabancı ve anadolu grubu hisseleri dışında orta ve uzun vadeli yatırım yapmayın.

  • yentz16 Aralık 2013 12:41

    Su SPK musait olduğunda birde bakambalaja el atsın....

  • ccx16 Aralık 2013 10:26

    SPK'yı çağrı yapılıncaya kadar Arena bilgisayardaki REDİNGTON'un oy haklarını dondurmaya davet ediyoruz.

  • flamenco7216 Aralık 2013 10:10

    Nasıl ki TTK da belirli bir oranın üstünde olan pay sahiplerinin özel denetim talep etme hakkı teslim edilmişse...SPK da buna dayanarak 1-)bu türden şüpheli tablolar ortaya koyan şirketlere re'sen özel denetim yaptırtabilmeli 2-) Bağımsız yönetim kurulu üyesi atayabilmeli..İllegal, criminal ve veya ticari yolsuzlukların tespiti halinde buradan doğan maddi tazminatları suçu işleyenden tahsil yoluna gitmeli..Şirketin yolsuzlukla, örtülü kazanç aktarımıyla zarar ettirilmesi ve benzeri fiillerde tahsil edilen tazminatlar şirket geri sermaye olarak konmalı...TTK açık...ve SPK buna rağmen bu yazdıklarımı yapmıyorsa o zaman yok yeni SPK ilke kararlarıymış, yok efendim yeni tebliğlermiş falan ..Hikaye ve Göstermelik hareketler derim ben de

  • şahin16 Aralık 2013 09:30

    bende çocuğuma cmbtn hissesi alarak şirkete uzun dönem yatırım yapanlardan biri olarak açıkça belli olan bu durumu kınıyorum.

  • cündi16 Aralık 2013 09:26

    Eczacıbaşının şirketleride incelensin İntema ile Eczacıyapıdada durum aynı Bu adamlara hesap soran yok...

  • brol tuncer16 Aralık 2013 09:04

    oyak alıyor aslan satıyor aslan alıyor oyak satıyor ve hep gider kar yok şirket birleşiyor büyüyor sermaye yerinde sayıyor çünkü hisseleri kendileri yönlendiriyor spk uyumaya devam görmezden geliyor

  • birol tuncer16 Aralık 2013 08:57

    oyak ile aslan çimentoda aynı düzenle yatırımcıyı soyuyor neden bunlar araştırılmıyor

  • tasa16 Aralık 2013 08:31

    Soyguna devam. Yatırımcı hala korunamıyor.

  • sadece bu mu16 Aralık 2013 08:30

    bütün şirketler örtülü kazanç aktarımı kapsamında çook detaylı incelenmeli. inceyen otorite olmayınca sonuç bu.. köpeksiz köyde deyneksiz gezmek gibi bilançolarda hırsızlık yapılıyor. bu kadar aleni ve işgüzarca hemde..