E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırım fonları tebliğinde değişiklik---

Yatırım fonları tebliğinde değişiklik

Yatırım fonları tebliğinde değişiklik
09 Temmuz 2013 - 08:33 borsagundem.com

Bundan böyle yatırım fonları şemsiye fon şeklinde kurulması zorunlu olacak...

Yatırım fonlarının kuruluşlarının faaliyetlerine, katılma payları ile bunların ihracına ve kamunun aydınlatılmasına ilişkin esasları düzenleyen tebliğ yenilendi. Yeni tebliğ 1 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe girecek.
Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan yatırımfonlarına ilişkin esaslar tebliğine göre, yatırım fonlarının şemsiye fon şeklinde kurulması zorunlu olacak. Fonun yatırım stratejisine uygun olması gerekiyor. Subjektififadelere yer verecek şekilde veya benzeri yollarlayatırımcıların yanıltılmasına yol açacak nitelikte olamayacak.
Şemsiye fonlar, fon toplam değerinin en az  yüzde 80’idevamlı olarak; borçlanma araçları, hisse senedi, kıymetlimadenler, fon sepeti, para piyasası, katılım, değişken, serbest, garantili ve koruma amaçlı şemsiye fonlar olarak tanımlanıyor.
Bunların dışında Sermaye Piyasası Kurulu tarafından uygungörülmesi koşuluyla, sayılanlar dışında da yeni şemsiye fontürleri belirlenebilecek. Tebliğ uyarınca, fonun katılma paylarının halka arz edilmesi, belirli kişi veya kuruluşlara tahsisli ya da nitelikliyatırımcılara satılması zorunlu tutuldu.
Fonun toplam değerinin yüzde 10’undan fazlası bir ihraççının para ve sermaye piyasası araçlarına ve bu araçlaradayalı türev araçlara yatırılamayacak.
Bu değerin yüzde 5’inden fazla yatırım yapılan ihraççıların para ve sermaye piyasası araçlarının toplam değeri fon toplamdeğerinin yüzde 40’ını aşamayacak.
Fon toplam değerinin yüzde 20’sinden fazlası SPK’nın finansal raporlama standartlarına ilişkin düzenlemeleri kapsamında, aynı grubun para ve sermaye piyasası araçlarınayatırılamayacak.
Merkez Bankası, Hazine Müsteşarlığı ve ipotek finansmanıkuruluşları tarafından ihraç edilen para ve sermaye piyasasıaraçları için sınırlamalar uygulanmayacak.
Tebliğin yayımı tarihinden önce kurulmuş veya payları ihraçedilmiş olan yatırım fonlarının bugünden itibaren bir yıl içindebu tebliğ hükümlerine uyum sağlanması zorunlu olacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)