E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYapay zekâ hisseleri piyasa balonu mu?---

Yapay zekâ hisseleri piyasa balonu mu?

Yapay zekâ hisseleri piyasa balonu mu?
31 Mayıs 2023 - 14:25 borsagundem.com

Ünlü açığa satış yatırımcısı Jim Chanos gözünü yapay zekâ hisselerine dikti. Yatırımcılar yapay zekâ hisselerine yüklenirken bazı uzmanlarsa bu hisselerdeki yükselişi teknolojiye değil, FED’in faiz politikasına bağlıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasalar yapay zekâ teknolojilerinin yarattığı heyecanla birlikte cuma günü Nvidia ve diğer teknoloji hisselerine adeta yüklendi. Yatırım çevreleri hayatın her alanında devrim yaratacağına inandıkları teknolojiye yatırımlarını hızlandırdı. Açığa satış yatırımlarıyla bilinen Jim Chanos ise bu heyecanı bir fırsat olarak değerlendiriyor.

LVW Advisors’ın Eş-CEO’su Joseph Zappia Wall Street Journal’daki demecinde, “Yapay zekâ çevresindeki satın alma çılgınlığını desteklemek için yeterli piyasa sermayesi yok” dedi.

Enron ve Çinli gayrimenkul şirketlerine karşı gerçekleştirdiği başarılı açığa satış işlemleriyle ünlenen Jim Chanos ise Twitter üzerinden paylaştığı mesajda, “Wall Street talebi karşılamak için arz yaratma konusunda oldukça iyidir” dedi.

Chanos & Company yatırım firmasının patronu, çip üreticisi Nvidia’nın geçen hafta açıkladığı 10 milyar dolarlık yeni hisse senedi ihracı ve diğer menkul kıymetlerin muhtemel satışları hakkında açıklamalarda bulundu.

Nvidia hisselerinin prospektüsünü Twitter mesajında paylaşan Chanos, “Cuma günü yapay zeka için daha fazla ‘piyasa değeri’ raporlandı. Bunu bir hayal edin” dedi.

Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre, yapay zekâ teknolojileri etrafındaki yatırımcı heyecanıyla birlikte Nvidia’nın hisse senedi fiyatı şirketin ikinci çeyreğe ilişkin beklentilerini de yükseltmesiyle yıllık bazda %160’ın üzerinde arttı. Şirketin piyasa değeri 1 trilyon dolara yaklaştı.

Grafik çipleri üzerine uzmanlaşan firmanın çipleri yapay zekâ teknolojilerinde olmazsa olmaz nitelikte. Ancak yarı iletkenlere olan talebin artması Advanced Micro Devices ve Marvell gibi diğer çip üreticilerinin hisse senetlerini de yükseltti.

OpenAI’ın Microsoft yatırımlarıyla ürettiği yapay zekâ sohbet robotu ChatGPT teknolojiye olan ilgini patlamasındaki en önemli unsurdu. Zira teknolojinin çarpan etkisinin yüksek olacağı öngörüleri 2023’ün ilk üç ayında alana uzak olan yatırımcıların da parasını çekebildi.

Ünlü yatırımcılar Stanley Druckenmiller ve David Tepper Nvidia hisselerine son çeyrekte yatırım yapan isimler arasında bulunuyor. Bununla birlikte Bill Ackman gibi bazı milyarderlerse Google’ın çatı şirketi Alphabet’e alternatif yapay zekâ yatırımı gözüyle bakarak yatırımlarını artırdı.

Ancak Chanos gibi bazı yatırımcılarsa yapay zekâ hisselerinin değerlerinin yatırımcılar tarafından şişirildiğini düşünüyor. Bu görüşe göre yatırımcılar ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışı kampanyasını durduracağı beklentisiyle piyasa balonunu şişirdi.

Bank of America’dan cuma günü yapılan açıklamada piyasalardaki yapay zekâ patlaması “bebek balon” olarak nitelendirildi. BoA’ya göre bu balon FED’in fiyatlardaki yükselişi frenlemek amacıyla para politikasını daha fazla sıkılaştırmasıyla patlayabilir.

Bankanın stratejistleri ralliyle ilgili açıklamasında, “Bunu takip etmeyin. Mali koşullar yeniden sıkılaşıyor” dedi.

Jeremy Siegel: Yapay zeka rallisi henüz bir balon değil

 

Nvidia CEO’su uyardı: Yapay zekâ trenini kaçırmayın

 

Yapay zekâ borsaları ele geçirebilir mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)