E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaY kuşağı yatırımda güvenlik arıyor---

Y kuşağı yatırımda güvenlik arıyor

Y kuşağı yatırımda güvenlik arıyor
24 Kasım 2023 - 16:42 borsagundem.com

Kariyerlerinin henüz başında 2000’lerin dot-com balonu ve 2008 Küresel Finans Krizi ile karşılaşan Y kuşağı yatırımda hisse yerine daha güvenli gördükleri tahvil varlıklarına ağırlık veriyor. Ancak bu tercih beklenmedik riskleri de beraberinde getirebilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İstatistikler Y kuşağının diğer nesillere göre daha fazla tahvil fonu tuttuğunu belirtiyor. Ancak uzmanlara göre bu yöntem yatırımcılar için ideal bir tercih olmayabilir.

CNBC’nin haberinde yer alan Charles Schwab anketine göre, 1980’lerin başı ve 1990’ların ortalarında doğan nesil olan Y kuşağındaki ETF yatırımcıları %45 oranla portföylerinde sabit gelir yatırımlarına yer veriyor. Araştırmaya göre X kuşağı %37, baby boomer’lar ise %31 oranla tahvil yatırımlarını tercih ediyor. Diğer bir deyişle Y kuşağı tahvil yatırımlarına büyük bir oranla daha fazla ilgi gösteriyor.

Schwabb anketine göre Y kuşağı yatırımcılarının %51’i önümüzdeki yıl sabit getirili ETF’lere yatırım yapmayı planlıyor. Bu oran X kuşağı için %45, baby boomer’lar içinse %40’ın biraz üzerinde.

Yeminli mali müşavir olan oXYGen Financial’ın Kurucu CEO’su Ted Jenkin, Y kuşanın daha fazla tahvil tutmayı tercih ettiğini ve bu nedenle eski yatırımcılara göre daha muhafazakar olacağını söyledi.

Borsa uzmanına göre Y kuşağı bireyleri uzun vadeli yatırımlarda kendilerinden önceki nesillere göre hisse senedi yatırımlarına daha fazla eğilerek daha çok risk alabilir ve aslına bakılırsa alması da gerekir. Jenkins hisse senetlerinin genellikle on yıllık uzun süreler içerinde daha iyi performans gösterdiğini hatırlatıyor.

Jenkin, “Y kuşağı bireyleri muhtemelen şu anda 30’lu yaşlarında ve varlıklarının %45’ini tahvillere yatırmamalı” diyor.

Borsa uzmanı genel bir kılavuz olarak ‘120 kuralı’nın benimsenmesini öneriyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre söz konusu kuralda uygun bir hisse senedi yatırımı hakkında kabaca fikir edinmeden önce yaşınızı 120’den çıkarmanız gerekir. Örneğin, 35 yaşındaki bir kişi yatırım portföyünün %85’ini hisse senetlerinde, kalan %15’lik kısmı ise sabit getirili varlıklarda tutabilir.

Y kuşağı neden tahvilleri tercih ediyor?

Y kuşağının tahvil tercihinin uzmanlara göre birden fazla sebebi var. Bu sebeplerden en önde geleni yatırımcıların tercihlerini duygularının yönlendiriyor olmasına izin vermesi olabilir. Zira birçok Y kuşağı yatırımcısı S&P 500 Endeksi’nin %57 düştüğü 2008 Küresel Finans Krizi sırasında borsa yatırımlarına daha yeni başlamıştı.

Schwab Asset Management'ın strateji ve ürün başkanı David Botset, en yaşlı Y kuşağı üyelerinin gençlik yıllarındaki dot-com balonunun patlamasını ve çöküşünü hala hatırladığını belirtiyor. Botset işsizliğin yüksek olduğu ve iş bulmanın zor olduğu bir zamanda Y kuşağının lise veya üniversiteden mezun olduğunu hatırlattı.

Botset, bu tür deneyimlerin kademeli etkileri olduğunu ve Y kuşağının daha muhafazakar yatırımcılar olmasına yol açtığını söyledi.

Yatırımcılar, "kayıptan kaçınma önyargısı" olarak bilinen bir davranışsal finansal önyargısına sahipler. Ancak bu dürtü uzun vadede maddi zararlara da neden olabilir. Hisse senetleri, bir yatırım portföyünün tipik büyüme motoru olarak hizmet eder ve zaman ufkunuza göre çok az oranlarda hisse senedi tutmak, örneğin gelecekteki emeklilik gelirlerinin kaybedilmesi anlamına gelebilir.

Jenkin, Y kuşağının mevcut yüksek faiz oranları nedeniyle de daha muhafazakar bir yatırım stratejisi benimseyebileceğini söyledi. Borsa uzmanı bu durumun da uzun süredir rekor derecede düşük olan tahvil ve nakit getirilerinin çok daha iyi oranlara gelmesinden kaynaklanıyor olabileceğini sözlerine ekledi. Jenkin, yıllık %5 getiri sağlayan daha güvenli bir sabit getirili yatırımın şu anda hisse senetlerine karşı iyi bir teklif gibi görünebileceğini kabul etti. Ancak borsa uzmanı tahvillerin uzun vadede tarihsel olarak hisse senetlerinin altında performans gösterdiği konusunda uyardı.

Küresel piyasalarda yatırımcılar dolar satıyor

 

Bank of America: 2024 yılında borsalar yatırımcılar için cennet olacak

 

Tahvil piyasalarında satış baskısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )24 Kasım 2023 17:45

    Y kuşaı karnını doyuacak ekmek alabılıyormuda yatırım yapsın.. üniversite bitiren 100 bın tl kredi borçlusu :D yatırım neyıne

  • MERHALET KUŞUÖTMEZ24 Kasım 2023 17:08

     (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)