E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’teki satışlar ekonomik verileri dinlemiyor---

Wall Street’teki satışlar ekonomik verileri dinlemiyor

Wall Street’teki satışlar ekonomik verileri dinlemiyor
28 Eylül 2023 - 11:36 borsagundem.com

ABD borsalarında ekonomi için olumsuz gelişmelerin borsalar için iyi olduğu algısının değiştiği görülüyor. Uzmanlara göre Wall Street borsalarının gidişatını verilerden bağımsız bir biçimde tahvil piyasası belirliyor olabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yıl başından temmuz ayı ortalarına kadar ralli havasında olan ABD borsaları son dönemde boğa piyasasını unutmuş gibi gözüküyor. Ekonomi için kötü haberlerin borsalar için iyi haber olduğu yönündeki yatırımcı algısı da son açıklanan ekonomik verilerin ardından geçerliliğini yitirmiş olabilir.

Geçtiğimiz hafta perşembe günü açıklanan işsizlik maaşı başvuruları sekiz ayın en düşük seviyesi olan 201 bine kadar geriledi. Bu rakam işsizlik oranlarındaki son döngünün en düşük seviyesine işaret ediyor. İstihdam piyasasının gücünü koruması ABD Merkez Bankası’nın (FED) enflasyonu kontrol altına alma girişimine meydan okuyor.

Güçlü istihdam verileri sonucunda salı günü ABD borsalarının gösterge endeksi niteliğindeki S&P 500 Endeksi’nde %1,6’lık keskin bir düşüş görüldü.

Salı günü açıklanan tüketici güven endeksi verileri ise son dört ayın en sert düşüşünü gösterdi. Amerikan ekonomisinin yavaşladığını gösteren bu verilerin ardından S&P 500 Endeksi %1,5’lik bir satış dalgasına maruz kaldı.

MarketWatch’un haberinde bu iki göstergenin ilkinin ekonomi için olumlu, diğerininse ekonomi için olumsuz anlam taşıdığı belirtiliyor. Ancak her iki haberin de hisse senetlerinde bir satış dalgasına yol açtığına dikkat çekiliyor. Söz konusu durumsa göstergelerde yatırımcıları rahatsız eden asıl konunun ne olduğu sorusu öne çıkarıyor.

Habere göre piyasaları yönlendiren ve gerçek anlamda ekonomik veriler tarafından yönlendirilmeyen başka bir güç olabilir. Söz konusu kuvvetin tahvil piyasasından gelmesi de oldukça mümkün.

Deutsche Bank raporunda 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ile altının ve bakır fiyatlarının karşılaştırıldığı bir gösterge yayınladı. Deutsche Bank analistlerine göre uzun vadeli tahvil getirilerindeki artış ABD’deki büyük mali açıklardan, FED’in agresif sıkı para politikasından ve küresel merkez bankalarının faiz indirimi olasılıklarını dışlamasından kaynaklanıyor.

Ancak tüm bu gelişmeler Deutsche analistlerine göre iyi sonuçlanacak gibi görünmüyor. Analistler FED’in faiz politikasında daha güvercin bir tavır takınmaması veya çok daha yumuşak bir sıkılaştırma programı benimsememesi halinde bunun hisse senetleri piyasalarında ciddi sonuçları olacak.

Deutsche Bank Avrupa ve ABD Kredi Stratejileri Başkanı Steve Caprio liderliğindeki kredi analistleri, “Eğer sıkılaştırma döngüsü beklentilerimiz doğruysa, merkez bankaları şu anda aktif bir şekilde piyasaları 2000’lerin sonu ve 2007 tarzı bir çöküşe doğru sıkılaştırıyor” ifadelerine yer verdi.

Amerikan borsalar için tek iyi haberse S&P 500 Endeksi’nin destek seviyesi olan 200 günlük ortalamalarının üzerinde seyretmesi. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre S&P 500’ün 200 günlük ortalaması 4.196 puan civarında. Endeks çarşamba gününüyse 4.274 puanda kapattı.

Evergrande hisseleri Hong Kong'ta işleme kapatıldı

 

Bakır fiyatlarında güçlü dolar ve stok baskısı

 

JPMorgan: Yüksek faizler hisse senetlerinin cazibesini yok edebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)