E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street'te tehlike alarmı---

Wall Street'te tehlike alarmı

Wall Street'te tehlike alarmı
07 Mayıs 2020 - 14:51 borsagundem.com

ABD’de hisse senedi fiyatları dot-com krizinden bu yana en yüksek seviyelere çıktı. Analistler hisselerin aşırı değerlenmesinin yeni bir düşüşe yol açabileceğini söylüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de 2000 yılındaki dot-com balonundan bu yana ilk kez hisse senetleri fiyatları şirket kârlarına oranla bu denli yüksekte işlem görüyor. Analistlere göre Kovid-19 salgınının kısa dönemli etkileri göz ardı edilip gelecek seneye bakılsa bile hisse senedi fiyatları alarm zillerinin çaldığını gösteriyor.

S&P 500 endeksi firmaları ilk çeyrek kazançlarını rapor etmeye devam ederken, yatırımcılar korona virüs salgınının ekonomide yarattığı belirsizlik göz önüne alarak, şirket yönetimlerinin gelecekteki performansı konusunda rehberlik etme konusundaki isteksizliğini doğal karşıladı. Araştırma firması FactSet'e göre, böyle bir ortam, eşi görülmemiş mali ve parasal teşvikle birlikte, S&P 500 endeksinin beklenen 12 aylık kazancının 22 katından fazla seviyesinde işlem görmesine olanak sağladı ve bu rakam yaklaşık 20 yıldır görülmeyen bir seviyede.

Massachusetts merkezli finans şirketi LPL Financial'ın Hisse Senedi Stratejisti Jeff Buchbinder çarşamba günkü bir araştırma notunda, "Kovid-19 vakalarının istikrara kavuşması ve büyük teşviklerin devreye sokulması bizi cesaretlendirse de borsa değerlemeleri artık eskisi kadar cazip değil." diyerek şöyle devam etti: 

Yüzde 10 ila 15 arasında bir gerileme bizi şaşırtmaz.

Wall Street'teki pek çok kişi 2020 için kazanç tahminlerini bir kenara bırakıp korona virüsün etkisinin büyük ölçüde dağılmış olacağına inandıkları 2021'e odaklansalar bile, kazanç tablosu o kadar da parlak görünmeyebilir.

2021 yılında S&P 500 şirketleri için ortalama hisse başına kazanç tahminleri son haftalarda önemli ölçüde düştü. Mart ayı başlarında yaklaşık 194 dolar olan hisse başına kazanç beklentileri bu yıl içerisinde 130 dolara kadar düştü. %28’lik geri dönüş sonrasında bile hafta içerisinde gelecek yılın Hisse başı kazanç beklentileri 166 dolardan daha aşağısını gösteriyordu.

2021 beklentileri karşılamayabilir

Sermaye piyasaları şirketi RBC Capital Markets'in ABD Hisse Senedi Stratejisi Başkanı Lori Calvanasi, müşterilerine çarşamba günü yayınladığı bir notta, "2020 tahminlerinin yeterince düşürülmüş olması mümkün olsa da 2021 rakamlarının artık daha agresif bir şekilde düşürülmesi gerektiğinden endişe duyuyoruz." dedi. Clavanasi 2021 yılında oldukça iyimser bir senaryonun gerçekleşmesi, ABD’de reel GSYİH’nın %3,2 büyümesi, 10 yıllık ABD Hazine veriminin %1 ila %1,5 yükselmesi, sanayi üretiminin artması ve kar marjlarının yükselmesi halinde dahi hisse başı kazançların 153 dolar civarında olacağını belirtiyor.

O 2021 kazanç sonuçta 153 $ olarak, 2021 yılında% 3,2 reel GSYİh büyüme oldukça iyimser bir senaryo ile, 10 yıllık ABD Hazine verimi% 1 ve% 1,5 arasında yükselen, sanayi üretimi büyüyen ve artan kar marjları ile geleceğini tahmin ediyor.

FactSet verilerine göre, hisse başına kazançlar 153 dolar olarak değerlendirildiğinde, S&P 500, 2021'deki kazancın yaklaşık 18,8 katı, beş yıllık ortalamanın 16,7 katı ve on yıllık ortalamanın 15 katı üzerinde işlem görüyor.

Calvasina yazısında, "S&P 500 kazançlarının 2021 yılında korona virüs krizi öncesi seviyelerini aşıp aşamayacağı konusunda ciddi şüphemiz var." dedi. Analistlerle yaptığı bilanço toplantılarını aktaran stratejist, “Bir dizi şirket, ekonomik toparlanmanın yavaş veya düzensiz olacağı fikrine işaret etti. Bazıları bize doğru görünen ABD ekonomisinin korona virüs öncesi seviyelere geri dönmesinin önemli zaman alacağı fikrini vurguladı” ifadelerinde bulunuyor.

Diğer görüşteki analistler FED'e güveniyor

Ancak diğer analistler, ABD Merkez Bankası’nın (FED) büyük devlet borçlarının satın alımı yoluyla finans piyasalarını destekleme taahhüdü ve şirket tahvilleri gibi diğer varlıkları satın alma vaatleri göz önüne alındığında, mevcut kriz sırasında değerlemelerin çok önemli olmadığını savunuyorlar.

Deutsche Bank Menkul Kıymetler Ekibi’nin Baş Ekonomisti Torsten Slok çarşamba günkü notunda, "Ekonomi kapanmışken ve büyük ve güvenilir şirketlerin yarısı belirsizlik yüzünden tam yıl kazançları konusunda beklenti vermekten kaçınırken P/E oranındaki 'kazançları' düşünmek zor" dedi.

Slok paylaştığı notta, “FED muhtemelen bu verilerin 18, 20 veya 25 kat olup olmadığı konusunda çok endişe duymayacaktır. Onların net hedefi en azından biz kilit altında olduğumuz sürece ve belki de işsizlik oranı tekrar tek haneli taşındı kadar piyasaları desteklemek " diye ekledi. "Bu zeminde, özellikle hisse senetleri piyasalarının buradan hangi yöne gideceğine anlam vermek isteniyorsa fiyat-kazanç oranlarına bakmak yararlı olmayacaktır."

ABD'de işten çıkarma rekoru kırıldı

 

Borsada kazanmanın formülü

 

Borsa İstanbul dolara endekslendi

 

Altın ne zaman düşüşe geçer?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ZEYREK ZEMHERİ07 Mayıs 2020 22:38

    bizim borsaya bir şey olmaz.mesala 10 şirket galip öztürk ündür, beş şirket rıza ışıklarındır. sekiz şirket mücahit örenindir.yani bir guruba ait borsada en az -1-10 sirket sahibi bir kişinindin yani ağa şirketleridir bizim endeks kolay kolay düşmez.

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU07 Mayıs 2020 17:51

    biz satalım sizler ucuzdan alın hemi.bıcıkkkkkkkkkkkkkkkkk.... yeme