E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’te SPAC vurgununun bilançosu 22 milyar dolar---

Wall Street’te SPAC vurgununun bilançosu 22 milyar dolar

Wall Street’te SPAC vurgununun bilançosu 22 milyar dolar
30 Mayıs 2023 - 14:43 borsagundem.com

Yatırımcıların milyarlarca dolar kaybetmesine sebep olan SPAC çılgınlığı aynı zamanda bazı isimlerin de ceplerini doldurdu. Şirket içi kaynaklara ulaşabilen yöneticiler ve yatırımcılar krizden toplamda 22 milyar dolarlık kâr elde etti

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pandemi sonrasında yükselişe geçen özel amaçlı halka arz şirketleri (SPAC) piyasalardaki konjonktürün değişmesiyle yatırımcıların milyarlarca dolar kaybetmesine sebep oldu. Ancak Wall Street Journal’ın haberine göre denklemin diğer tarafındaki kazananlarsa şirketlerin içerisindeydi.

SPAC’ler üzerinden halka arz olan şirketlerin yöneticileri ve erken dönem yatırımcıları doğru zamanda yapılan işlemlerle 22 milyar dolarlık hisse sattı. Söz konusu isimler SPAC’lerin hisseleri çökmeden kârlarını ceplerine indirmeyi başarabildi.

Kazananlar cephesindeki en büyük isimler arasında NBA takımı Detroit Pistons’ın sahibi Tom Gores’un yatırım firması Platinum Equity, İngiliz milyarder Richard Branson ve sabıkalı firma Nikola’nın Kurucusu Trevor Milton bulunuyor. WSJ’nin SPAC anlaşması yapan 200’den fazla şirketle ilgili ticari raporları inceleyen analizine göre söz konusu isimler ucuza hisse alanlar ve hisseler değer kazanınca satanlar arasındaydı.

SPAC yoluyla halka arz olan şirketler 100 milyar dolardan fazla değer kaybetti. Bu şirketlerin en az 12’si iflas başvurusunda bulundu ve 100’den fazlası yüksek faiz oranları ve yükselen fiyatlar nedeniyle nakit sıkıntısı çekiyor.

SPAC balonu sırasında birçok yönetici SPAC’ler üzerinden şirket evliliği yoluyla halka arzın geleneksel yöntemlerden daha iyi bir yol olduğunu iddia ediyordu. SPAC firmaları üzerine çalışan New York Üniversitesi Hukuk Profesörü Michael Ohlrogge, “Şirket yöneticilerinin neden bu seçeneğe yöneldiğini anlamak kolay. Bunun nedeni yöntemin daha iyi bir finansal teknoloji olması değil, sadece onlar için daha iyi bir yöntem olmasıydı” ifadelerine yer verdi.

WSJ, SPAC anlaşması yapan 460 şirketi analiz etti ve 18 Mayıs tarihine kadar ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na sağlanan raporlara göre 232 firmada şirketi içi nitelikteki satışların gerçekleştiğini tespit etti. Analizde bir şirketin %10’undan fazla hissesine sahip olan yatırımcıların raporlarına ve şirket yetkilileri ve yöneticileri tarafından yayınlanan raporlara odaklanıldı.

Analize göre 12 firmanın şirket içinden bilgi alabilen hissedarları toplamda 500 milyon dolar değerinde hisse sattı. 232 şirketin yaklaşık %80’inde içeriden bilgi sahibi olan hissedarlar 100 milyon dolar civarında hisse sattı. Şirket içi hissedarlar her şirkette ortalama 22 milyon dolarlık hissenin satışını gerçekleştirdi.

Şirket yöneticileri kazandı, emekliler kaybetti

En yüksek ödemelerden birisi ise Platinum Equity’ye gitti. Özel sermaye şirketi SPAC anlaşmaları yoluyla halka arzdan önce yatırım yaptığı dört şirketin hisselerini sattı ve yaklaşık 2,3 milyar dolar getiri elde etti. Platinum Equity ve Gores konuyla ilgili açıklama yapmayı reddetti.

Platinum’un en büyük getirisi Vertiv Holdings’in satışları üzerinden sağlandı. Veri altyapısı satışı yapan firma 2020’deki halka arzı öncesinde Platinum’a aitti ve Goldman Sachs tarafından desteklenen 5,3 milyar dolarlık anlaşmayla bir SPAC firmasına satıldı.

Platinum 2021’de hisse başına 20 ila 25 dolar arasındaydı ve bu hisseler beş emeklilik fonu tarafından satın alınıyordu. Şubat 2022’de Vertiv’in hisse fiyatı Deutsche Bank analistlerinin tabiriyle “şok edici derecede kötü” finansal sonuçlarını açıklamasıyla tek bir günde %37 değer kaybetti. Hisse fiyatı 12,38 dolara kadar geriledi. Emeklilik fonlarındaki toplam kayıpsa 2,4 milyon dolardı.

Emeklilik fonları Vertiv’in yönetiminin bilanço öngörüleriyle yatırımcıları yanılttığı gerekçesiyle firmaya dava açtı. Vertiv sözcüsü e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, “Davanın temel dayanaklarına kesinlikle katılmıyoruz ve esasa dair savunmalarımız var” ifadelerine yer verildi.

Pandemi zararı SPAC vurgunuyla kapandı

Vertiv hisseleri şu anda 2021’de 27 dolar olan tüm zamanların en yüksek seviyesinden aşağıda 20 dolar civarında işlem görüyor. Ancak şirketin hisseleri halen orijinal 10 dolarlık liste fiyatının üzerinde.

Şirketin kurucusu olan Branson lansman gecikmelerinden ve yüksek maliyetlerin hisse senetlerini dibe çekmesinden önce hisse senetlerinin yaklaşık %75’lik kısmını 1,4 milyar doların üzerinde bir fiyata sattı. Söz konusu dönemde şirketin hisseleri liste fiyatına göre %90 ila %60 arasında yükseliş göstermişti. Milyarder yatırımcının sözcüleri Branson’ın satışlardan elde ettiği geliri pandemi sırasında seyahat ve eğlence alanındaki işleri zarar gören Virgin Group’u desteklemek için kullandığını açıkladı. Branson hâlâ Virgin Galactic’in en büyük hissedarı konumunda.

Virgin Galactic’in halka arzını gerçekleştiren SPAC firmasının başkanı olan girişim sermayedarı Chamath Palihapitiya ise şirketinin hisse senetlerini satarak 310 milyon dolar kazandı. Girişimci ayrıca hisse satın almak ve opsiyon işlemleri gerçekleştirmek için 114 milyon dolar harcadı.

Eski bir Facebook yöneticisi olan ve Virgin Galactic, SoFi gibi sözleşmeler sayesinde ‘SPAC Kralı’ unvanını alan Palihapitiya bu anlaşmalar üzerinden yüzlerce milyon dolarlık kâr elde etti. Palihapitiya konuyla ilgili açıklama yapmayı reddetti. SPAC yöneticileri getirilerini artıran şirketleri halka arz etmek için olağanüstü ucuz seviyelerden hisseleri satın alabiliyorlar.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ‘boş çek şirketleri’ olarak da adlandırılan SPAC’ler yalnızca halka arzı uygun hale getirmek için para toplayan bir nevi paravan şirketlerdir. Düzenleyici kurum anlaşmayı onayladıktan sonra halka açılan şirketler SPAC olarak satın almaya hazırlandıkları şirketleri vadederek borsada işlem görür.

‘İçeridekiler’ aşırı yükselen hisse fiyatlarını kâra çevirdi

Şirket içi kaynakların 200 milyon doların üzerinde kâr elde ettiği diğer girişimler arasında yakıt hücreli kamyon üreten start-up firması Nikola, sürücüsüz otomobil teknolojisi üreten Luminar Technologies ve internet oyunları üreten şirket Skillz gibi isimler de vardı.

Nikola’nın yaklaşık 450 milyon dolarlık hisse satışının büyük çoğunluğu Eylül 2020’de dolandırıcılık iddiaları nedeniyle istifa eden kurucusu Trevor Milton’dan geldi. Ertesi yılsa Milton yaklaşık 11 dolarlık ortalama fiyat üzerinden yaklaşık 374 milyon dolarlık hisse senedini sattı. Milton geçen ekim ayında borsa dolandırıcılığı suçundan hüküm giydi. Şirketin hisseleri 1 doların altına düştü. Nicola sözcüsü konuyla ilgili açıklama yapmayı reddetti.

28 yaşındaki CEO Austin Russell tarafından yönetilen Luminar yakın zamanda medya devi Forbes’u satın almak için teklif vermişti. Firma Platinum Equity’den Tom Gores’un kardeşi olan özel sermaye milyarderi Alec Gores tarafından desteklenen bir SPAC aracılığıyla halka arz oldu.

Russell Temmuz 2021’de Luminar hisselerinin bir kısmını hisse başına 21 dolarlık bir fiyattan satarak 220 milyon dolar elde etti. Luminar sözcüsü satışın kurumsal yatırımcılar aracıyla yapıldığını belirtiyor. Cuma günü itibariyle Luminar hisseleri 6,68 dolardan kapandı.

Russell ayrıca 2022 ve 2023 yıllarında hisse satın almak için hisse başına ortalama 6,81 dolar maliyetle 31 milyon dolar ödedi. Russell'ın tazminatı Hisse senedinin performansına bağlı.

New York Üniversitesi Profesörü Ohlrogge, "Bu şirket sahipleri, SPAC'lerin şirket değerlerinin son derece cömert olduğunun farkındaydı. Bundan faydalanmamaksa hiç akıllıca olmazdı" ifadelerine yer veriyor.

SPAC balonu neden patladı?

 

FED duraklarsa Avrupa ne yapacak?

 

Wall Street neden Haziran’da faiz artışı bekliyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)