E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’te açığa satış savaşları: Milyarder yatırımcı soruşturuluyor---

Wall Street’te açığa satış savaşları: Milyarder yatırımcı soruşturuluyor

Wall Street’te açığa satış savaşları: Milyarder yatırımcı soruşturuluyor
11 Mayıs 2023 - 12:01 borsagundem.com

Efsane yatırımcı Carl Icahn’ın şirketin varlıklarını şişirdiği iddiaları, ABD'nin yetkili makamlarını harekete geçirdi. Icahn Enterprises, federal müfettişler tarafından soruşturma başlatıldığını açıkladı ve hisseleri %15 değer kaybetti.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’in efsane isimlerinden Carl Icahn bu ayın başında ünlü açığa satış firması Hindenburg Research’ün yeni hedefi olmuştu. Icahn’ın yatırım firmasındaki varlıklarını şişirdiği iddiaları ABD’nin yetkili makamlarını da harekete geçirdi. Milyarderin yatırım firması Icahn Enterprises çarşamba günü federal müfettişler soruşturma başlattığını belirten açıklamada bulundu. Açıklamanın ardından holdingin hisse senetlerinde sert düşüşler gözlemlendi.

Icahn Enterprises hisseleri çarşamba günü %15 değer kaybetti. Holdingin hisseleri yılın başından bu yana %25’lik bir düşüş göstermişti. Çarşamba günkü düşüşlerse Icahn Enterprises’ın düzenleyici kurumlara yaptığı açıklamanın ardından geldi. Holding ABD New York Güney Bölgesi savcılarının Icahn Enterprises’la temasa geçtiğini, kurumsal yönetim, sermaye yapısı, menkul kıymetler ürünleri, temettüler, şirket değerlemeleri, pazarlama materyalleri, durum tespiti ve diğer materyaller konusunda araştırma yaptığını paylaştı.

CNBC’nin haberine göre savcılık talebi Hindenburg Research’ün Icahn’ın holdingine karşı konumlandırdığı satış pozisyonundan ve bu pozisyonunu destekleyen verilerin paylaşmasından bir gün sonra başladı. Icahn Enterprises düzenleyici kurumlara yaptığı açıklamada, “ABD Başsavcılığı, yukarıda belirtilen soruşturma ile ilgili olarak bize veya Bay Icahn'a karşı herhangi bir suçlama veya iddiada bulunmamıştır” denildi.

Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre Hindenburg geçtiğimiz salı günü Icahn Enterprises’ın holding şirketlerinin varlıklarının şişirildiğini iddia etmişti. Hindenburg raporunda, “Wall Street'in efsanelerinden olan Icahn'ın, sürekli kayıplar karşısında çok fazla kaldıraç kullanarak klasik bir hata yaptığını düşünüyoruz. Bu nadiren iyi sonuçlanan bir kombinasyondur” denilmişti.

Icahn tarafından yapılan açılamada ise raporun “yanıltıcı” ve açığa satış şirketine yarayan türden mesajlar taşıdığı eleştirisi geldi. Icahn Enterprises açıklamasında, Nathan Anderson liderliğindeki açığa satış firmasının “acımasızca yok etme ve masum sivillere zarar verme” taktiklerini kullandığı ifade edildi.

Holding açıklamasında, “Bay Anderson'un çalışma tarzı, şirketlerin imajlarını çarpıtmak, itibarlarına zarar vermek ve bireysel yatırımcıların zorluklarla kazanılan tasarruflarını kandırmak için dezenformasyon kampanyaları başlatmaktır. Ancak kurbanların çoğunluğunun aksine biz boş durmayacağız. Pay sahiplerimizi korumak ve karşı koymak için tüm uygun adımları atmayı amaçlıyoruz” denildi.

Icahn tarihin en ünlü ‘şirket avcısı’ olarak da tanınıyor. Efsane yatırımcı 1980'lerde Trans World Airlines'ın çoğunluk hisselerini ele geçirilmesiyle ve şirketin varlıklarına konmasıyla adını duyurdu. Son zamanlarda, milyarder yatırımcı McDonald's ve biyoteknoloji firması Illumina için aktivist yatırım hamleleri yapmıştı.

Vinson & Elkins'in Aktivist Hissedar Pratikleri Eş Başkanı Patrick Gadson CNBC’deki açıklamasında, Icahn'ın bu krizin yol açacağı hasarla mücadele etmesinin ve hasarı kontrol etmesinin birkaç yolu olduğunu söyledi.

Gadson, “Ödenmemiş hisse sayısını düşürerek hisse senedinde bir taban oluşturmak için hisse geri alımlarını veya birim bazında geri alımlar kullanabilir. Bu, hisse senedi fiyatını istikrara kavuşturmak için yararlı olabilir ve açığa satışçılar için acı verici olur" dedi.

Borsa uzmanı ek olarak Icahn’ı destekleyebilecek yüksek profilli bir üçüncü taraf yatırımcı olabileceğini ve bu sayede yatırımcı duyarlılığının da artabileceğini belirtti.

Icahn, firmasının performansının tarihsel ortalamalarından daha düşük olduğunu ve bunun temel olarak piyasadaki zayıf görünümden kaynaklandığını söyledi. Milyarder yatırımcı, “Son zamanlarda, hedge fonu işlemlerimizdeki açık pozisyonları azaltmak ve çoğunlukla geçmişte bize çok iyi hizmet eden aktivizme odaklanmak için adımlar attık. Mevcut portföyümüzün önümüzdeki yıllarda önemli bir yukarı yönlü potansiyele sahip olduğuna inanıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Icahn Enterprises hisseleri yılın başından bu yana %36 değer kaybetti.

Borsaların enflasyonla savaşı bitmek bilmiyor

 

Efsane yatırımcı Carl Icahn’a açığa satış saldırısı

 

Avrupa borsaları açığa satışçıları fena yaktı!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)