E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiWall Street’in yıldızları FED’den ne bekliyor?---

Wall Street’in yıldızları FED’den ne bekliyor?

Wall Street’in yıldızları FED’den ne bekliyor?
02 Haziran 2023 - 15:56 borsagundem.com

FED’in haziran ayı toplantısında faiz artışlarını durduracağına dair beklentiler son dönemde değişmeye başladı. Wall Street’in yıldızları FED’in faizleri artırması gerekip gerekmediği konusunda ikiye bölündü

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışlarını durduracağına ilişkin beklentiler bir kez daha hüsranla sonuçlanabilir. Insider’ın haberine göre piyasa uzmanları FED’in bir kez daha faizleri artırması ihtimaline hazırlanmaya başladı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD yönetimi aylardır FED’i agresif para politika politikasından geri dönmeye çağırıyor. Bu beklenti özellikle de Silicon Valley Bank, Signature Bank ve First Republic Bank’in iflaslarının ardından yaşanan bankacılık kriziyle de perçinlendi.

ABD bankacılık sistemine ilişkin sorunlar FED’in faizleri daha da artırması halinde ABD ekonomisinin olumsuz yönde etkileneceği öngörülerine yol açtı. Örneğin bazı piyasa uzmanları FED’in borçlanma maliyetlerini artırması nedeniyle ticari gayrimenkul sektöründe krizin yaklaştığı uyarısında bulunuyor.

Ancak yatırımcılarsa gün geçtikçe FED’in kalıcı enflasyona dair endişeler nedeniyle faiz artışlarına devam edeceğine ikna oluyor. Vadeli piyasalarda yatırımcılar %63 oranla FED’in politika faizlerini 25 baz puan artıracağı ihtimalini satın alıyor.

FED geçtiğimiz yıldan bu yana enflasyonu %2 hedefine geri getirmek için halihazırda faizleri sıfıra yakın seviyeden %5’in üzerine kadar yükseltti. Merkez bankasının bu hamleleri meyvelerini veriyormuş gibi de gözüküyor. Geçen yaz aylarında %9’un üzerine çıkan fiyat baskıları nisan ayında %4,9’a kadar geriledi. Ancak hala yapılacak çok iş var gibi görünüyor.

Insider’ın haberinde sekiz uzman ekonomistin FED’e ilişkin beklentileri derleniyor:

Allianz Baş Ekonomisti Mohamed El-Erian:

“Bana kalırsa FED’in iki politika hatası arasında karar vermesi gerekecek: Frene çok sert basmak ve bir resesyon riskini almak ya da dur-kalk düzeninde frene basmak ve enflasyon risklerini 2023’ün tamamına taşımak.”

Goldman Sachs CEO’su David Solomon:

“Enflasyonun düştüğüne dair hiç şüphe yok. Fiyat baskısının çok daha yapışkan olacağını hissediyorum. Zirveden düşüyor ancak bu yapışkanlık ve kalıcılık devam edecek. Bu nedenle FED’in duraklayacağını ve ekonomik verilere bağımlı hareket edeceğini beklerken sonuçta enflasyonu kontrol etmek amacıyla daha yüksek oranlar görmemiz gerekebilir.”

JPMorgan CEO’su Jamie Dimon:

“Benim basit görüşüm bu noktada duraklamanın haklı olduğu yönünde. Ancak bana kalırsa biraz daha faiz artırmaları mümkün. Enflasyon beklenenden daha yapışkan. Bence insanlar bunu anlıyor bu da oranların biraz daha yükselmesi gerekebileceği anlamına geliyor. Bu duruma hazırlıklı olunmalı.”

Piyasa uzmanı Ed Yardeni:

“Borsa etkileyici bir şekilde dayanıklıydı. Bunun sebebi büyük oranda ekonominin de etkileyici derecede dayanıklı olması. FED gerçekten de ciddi bir şey kırılana kadar faiz oranlarını yükseltmeye devam etmek istemedi ve sonra faiz oranlarını düşürmek zorunda kaldılar. Bu yüzden bence olmak istedikleri yerdeler ve sanırım faizleri burada tutacaklar.”

“Doktor Kıyamet” lakaplı ekonomist Nouriel Roubini:

“Bana kalırsa Hisse senedi piyasalarındaki insanlar merkez bankasının faiz artışını bitirdiğini ve bu nedenle oranları sıfıra çekeceklerini düşünüyorlar. Dünya çapında hala çok fazla enflasyon var.

Bu yılki en büyük sürpriz, enflasyonun merkez bankalarının beklediği kadar düşmemesi olacak. Bu nedenle, merkez bankaları ya faiz oranlarını yükseltmek ya da sert bir iniş ile finansal istikrarsızlık riskini beraberinde getirmek zorunda kalacak ya da oranları yükseltmemek için zor bir seçim yapmak zorunda kalacaklar. Ancak bu durumda da yüksek enflasyon ve enflasyon beklentilerini de sabitlemiş olacaksınız."

Moody’s Analytics Baş Ekonomisti Mark Zandi:

“İşlerini bitirmiş olmaları gerekiyor. Buradaki kilit nokta enflasyondur ve benim görüşüme göre enflasyon geri geliyor. Enflasyonun yıl sonuna kadar %3'e ineceğine ve gelecek yıl bu zamanlara kadar FED’in hedefine yakın olacağına çok eminim.

Makroekonomi firması Pantheon’un stratjistleri:

“FED’in şahinleri ile olan sorunumuz zaten yeterince hamlenin yapıldığı görüşüne sıkı sıkıya bağlı olmamız ve faizleri daha da artırmanın ve aynı zamanda faizleri çok yakın zamanda yükseltmemenin aşırı yükleme anlamına geleceğini düşünmemizdir. Daha fazla faiz artışı için bastıran yetkililer ateşle oynuyor.”

Varlık yönetimi firması Jupiter’in Stratejisti Mark Nash:

"Enflasyonu düşürmek için daha yüksek reel oranlara ihtiyacımız olduğu çok açık ve FED bu gerçekleşene kadar durmayacak. FED'in ekonomiye biraz zarar vermesi gerekiyor. Bir miktar hasara neden olmazlarsa ve enflasyon sınırlı miktarda düşerse, reel gelirler tekrar artacak ve tüketiciler yaşam maliyeti krizi sona erdiğinde kendilerini daha iyi hissedeceklerdir.”

ABD'de tarım dışı istihdam beklentilerden güçlü arttı

 

Ekonomistlerin enflasyon beklentisi belli oldu

 

Jamie Dimon: Fed kısa vadede faizleri düşürmeyecek

 

Fed, ABD'de ekonomik faaliyetin 'çok az' değiştiğini açıkladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)