E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıWall Street kripto para dalgasını kaçırdı---

Wall Street kripto para dalgasını kaçırdı

Wall Street kripto para dalgasını kaçırdı
03 Mayıs 2021 - 10:38 borsagundem.com

Wall Street’in bankacılık devleri son yıllarda kripto paralara yönelik tavırlarını değiştirdi ve temkinli bir ilgi gösterdi. Ancak Wall Street kripto paralara halen mesafeli.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dev Wall Street bankaları kripto paraların giderek daha fazla ilgi toplamasıyla son yıllarda kripto paraları görmezden gelmek yerine temkinli bir ilgi göstermeye başladı. Ancak Wall Street halen dijital para birimlerini tam anlamıyla benimsemiyor. Kripto paralar artık tuhaf bir alternatif yatırım aracı olarak görülerek eleştiri toplamıyor. Tüm dünyada merkez bankaları bile dijital para birimlerini piyasaya sürmeyi değerlendiriyor.

Bitcoin fiyatı 50 bin doların üzerinde ve bir şaka olarak tasarlanmış olan Dogecoin şimdi piyasa değeri en yüksek kripto paralardan biri haline geldi. Geçtiğimiz ay online kripto para borsası Coinbase yaklaşık 100 milyar dolar bir değerle halka arzını gerçekleştirdi. Bu gelişme ise Wall Street’in bankacılık devleri için bir sinyal görevi görmeliydi. Benzer bir durum ise 1995’te Netscape’in halka arzıyla teknoloji sektöründe yaşanmıştı.

Ancak bankaların temkinli yaklaşımlarını sürdürmelerinin en önemli nedenlerinden biri, kripto paraların halen düzenleme konusunda belirsizlik altında olması. Örneğin ABD hükümeti kripto paraları sınıflandırma konusunda kararsızlık yaşıyor. Para birimleri olarak değerlendirildiklerinde, kripto paralar oldukça az düzenlemeyle karşılaşıyor. Ancak hisse ve diğer yatırım araçları gibi menkul kıymet olarak sınıflandırıldıklarında çok daha katı düzenlemelerle karşılaşacaklar.

2020’nin aralık ayında ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) kripto platformu Ripple’a karşı, kayıt dışı illegal menkul kıymet satışıyla ilgili dava açtı. İllegal olarak satışı yapılan menkul kıymet ise, bu durumda platformun XRP isimli, 1,3 milyar dolar piyasa değeri bulunan kripto parasıydı. Halen devam eden dava XRP’nin bir menkul kıymet olduğuna işaret ediyor. Aksi takdirde menkul kıymetler kanunları davanın açılmasına izin vermeyecekti. Ripple ise XRP’nin menkul kıymet olarak sınıflandırılmasına itiraz ediyor.

XRP gibi davalar ve diğer kripto paraların karşı karşıya bulunduğu devasa düzenleyici belirsizlikler bankaların alanı girmesini zorlaştırıyor. Hukuk şirketi Bryan Cave Leighton Paisner’ın ortaklarından ve SEC’in eski avukatlarından Ashley Ebersole CNN’e yaptığı açıklamada, “şüphesiz ki Ripple hamlesi Bitcoin ve Ethereum dışındaki kripto paraların da üzerine çökebilecek kara düzenleme bulutlarının bir örneği” dedi.

Bitcoin ve Ethereum geldiğimiz noktada o kadar büyüdü ve merkeziyetsizleşti ki, Ebersole’a göre bireylerin tanıtım çabaları bu kripto paralara yönelik işlemler üzerinde etkili olmayacak. Düzenleme alanındaki belirsizlikler de kripto para dalgasından fayda sağlamayı düşünen şirketler için korku yaratıyor. Ancak yüksek ihtimalle, bankalar da zaman içinde bu alana dahil olacak.

Goldman Sachs mart ayında kripto para işlemleri birimini yeniden başlattı ve yakın zamanda bireysel varlık yönetimi müşterilerine kripto para yatırımı yapma imkanı tanıyacak. borsagundem.com'un derlemesine göre, Goldman Sachs CEO’su David Solomon, şirketin nisan ayında gerçekleştirdiği bilanço açıklaması esnasında kripto paralardaki hızlı yükselişin, “paranın dünyada dolaşımında önemli ölçüde değişim olacağının” sinyallerini verdiğini söyledi.

Solomon, “mevcut düzenleme çerçevesi içinde hareket etmeliyiz” dedi. Bununla birlikte JPMorgan’ın Başkan Yardımcısı Daniel Pinto müşterilerden kripto paralara yönelik taleplerin artmaya devam etmesi ve varlık sınıfının büyümeye ve gelişmeye devam etmesi halinde bankaların bu gelişmeleri kenardan izleyemeyeceğini ifade etti.

Ebersole, dijital para birimlerinin bankaların da yavaş yavaş benimsemeye başladığı yeni bir finansal ürün olarak değerlendirilmesinin faydalı olacağını söyledi. Wall Street’in büyük isimleri, kripto çılgınlığının son perdesinde para kazanmayı başardı. Goldman Coinbase’in halka arzını yöneten banka oldu. Bu ise şirketin yatırım bankacılığı alanında oldukça yüksek bir gelir sağladığı anlamına geliyor.

ABD vatandaşlarının hisse yatırımları rekor düzeye çıktı

 

1 milyar dolarlık kripto para fonu kuruluyor

 

Ethereum’da rekor yükseliş

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)