E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street hafta başında nasıl geri döndü?---

Wall Street hafta başında nasıl geri döndü?

Wall Street hafta başında nasıl geri döndü?
26 Nisan 2022 - 14:01 borsagundem.com

ABD borsaları geçtiğimiz gün haftalar süren zayıf performansın ardından seans sonuna doğru yükselişe geçti. Borsa uzmanları bu geri dönüşün sırrını tartışıyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dow Jones Endeksi pazartesi günü son 2 ayın en büyük gün içi geri dönüşünü yakaladı. Aynı gün içerisinde S&P 500 ve Nasdaq endeksleri ise son bir haftalık süreçteki en iyi performanslarını gösterdi. Uzmanlara göre yatırımcılar Çin’de Kovid-19 kaynaklı kapanmaların yaygınlaşmasıyla oluşan erken zayıflığı atlatarak yükselişe geçti.

Bununla birlikte piyasalardaki geri dönüşte Twitter’ın satışına ilişkin açıklama etki yaratmış olabilir. Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre, geçtiğimiz gün Wall Street borsalarında en çok tartışılan konu Twitter yönetim kurulunun sosyal medya devini Tesla’nın CEO’su Elon Musk’a 44 milyar dolarlık anlaşmayla satmayı kabul etmesi oldu. Twitter hisseleri açıklamanın ardından gün sonunda %5,7 yükseldi.

Piyasaları yönlendiren neydi?

ABD borsaları haftaya Çin’deki yeni kovid kapanmalarının küresel ticareti yavaşlatacağı endişeleriyle başladı. Ancak Pazartesi günü öğle sonrası saatlerde bu endişeler bir kenara bırakıldı.

MarketWatch’un haberine göre fintek ve borsa yatırım platformu Tradier’in CEO’su Dan Raju bireysel yatırımcıların son haftalarda enflasyon ve jeopolitik gerilimlere maruz kaldığına dikkat çekti. Borsa uzmanı boğa piyasası atmosferinin oluşmasıyla birlikte yatırımcıların bunu olumlu karşıladığını belirtti. Bu görüşe katılmayan yatırımcılarsa Pazartesi günkü geri dönüşü daha çok teknik faktörlere bağlıyor.

National Securities’in Baş Borsa Analisti Art Hogan, “Bugüne gelene kadar borsalar iki hafta boyunca düşmüştü. Neredeyse bütün sektörlerde aşırı satış görmüştük. S&P 500 Endeksi tutunabileceği bir seviye buldu ve bu aksi yöne hareket için bir miktar momentum başlattı. Piyasalarda likiditenin daha az olduğu bu gibi durumlarda bir momentum oluşmaya başlarsa çok az insan bu momentuma engel olmak ister” ifadelerine yer verdi.

Piyasalar, ABD Merkez Bankası’nın (FED) 3-4 Mayıs tarihlerinde yapılacak Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısı öncesinde ekonomik cephede yoğun bir haftayla karşı karşıya. Mart ayı çekirdek bireysel tüketici harcamaları fiyat endeksi Cuma günü açıklanacak. Söz konusu rakamlar FED’in enflasyon kriterleri arasında en öne çıkan endeks niteliği taşıyor.

ABD’de 1981’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşan enflasyon rakamları FED yönetimini daha sıkı para politikası kararları almaya itiyor. Geçtiğimiz hafta FED Başkanı Jerome Powell yarım puan faiz artışının gelecek ay için masada olacağını söylemişti. FED yetkilileri tarafından yapılan aynı yöndeki açıklamalar da yatırımcıları önümüzdeki aylar için daha yüksek faiz artışlarının gerçekleşmesi ihtimalini fiyatlandırmaya itiyor.

Pazartesi günü, Fed fon vadeli işlem yatırımcıları, Haziran ayında FED’den 75 baz puanlık bir faiz artırımı beklentilerini geri çekti. FED’in para politikası kararlarını izleyen CME FedWatch Tool göstergesine göre, Mayıs ayında 50 baz puanlık bir artışın ardından Haziran ayında bu tür bir olağanüstü faiz artışının gerçekleşme olasılığı, Cuma günü %91'den %81'e düştü.

Varlık yönetimi ve yatırım bankacılığı firması Baird’in Yatırım Stratejileri Analisti Ross Mayfield, Pazartesi günü geç saatlerde hisse senetlerini harekete geçirecek “belirgin bir değişkenin olmadığını” söyledi. Ancak borsa uzmanı söz konusu tablonun tahvil getirilerindeki azalma, piyasa duyarlılığı ve S&P 500 Endeksi’nin 4.200 puan seviyesini kilit direnç noktası olarak görmesi gibi birçok değişkenin birleşimi sayesinde gerçekleşmiş olabileceğini söyledi.

New York borsası günü pozitif tamamladı

 

Twitter’da tarihi anlaşmanın perde arkası

 

Elon Musk, Twitter'ı 44 milyar dolara satın aldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)