E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street devlerinde çeyrek trilyon dolar buhar oldu---

Wall Street devlerinde çeyrek trilyon dolar buhar oldu

Wall Street devlerinde çeyrek trilyon dolar buhar oldu
29 Nisan 2022 - 11:23 borsagundem.com

Küresel piyasalardaki negatif görünüm dev Wall Street bankalarını vurdu. ABD’nin en büyük 6 bankası 2022 yılında toplam piyasa değerinin 257 milyar dolarlık kısmını kaybetti.


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Sağlam bilançolarına ve stres testlerine rağmen ABD bankaları 2022 yılı boyunca güç kaybetti. Bankalardaki kayıplarda yükselen enflasyon ve resesyon beklentileri nedeniyle oluştu.

Wall Street’in en büyük altı bankası bu yılın başından itibaren toplam 1,44 trilyon dolar olan piyasa değerinden 257 milyar dolarlık kısmını kaybetti. Söz konusu sert düşüş Dow Jones Endeksi banka bileşenleri Goldman Sachs (Hisse değeri yılın başından itibaren %18,1 düştü.) ve JPMorgan Chase (Hisse değeri yılın başından itibaren %22,3 düştü.) tarafından yönlendirildi. Diğer Wall Street devleri Wells Fargo, Bank of America, Citigroup ve Morgan Stanley ise yıl başından bu yana hisselerinde sırasıyla %7,1, %18,1, %16,8 ve %16,1 değer kaybı gördü.

Wells Fargo haricinde Wall Street’in dev bankalarının hisse senetleri Dow Jones ve S&P 500 endekslerinin yıllık performanslarının gerisinde kaldı. Yıl başından bu yana Dow Jones %8,4, S&P 500 %12,2 düşüş gösterdi. Bankacılık ve finans alanına daha geniş çapta bakıldığında ise SPDR’nin Finans Sektörü Borsa Yatırım Fonu’nun %9,6, KBW Nasdaq Banka Endeksi’ninse yaklaşık %15 düşüş gösterdiği görülüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Ukrayna savaşının etkileri, yükselen enflasyon, piyasa volatilitesi ve ABD Merkez Bankası’nın faizleri yükseltmeye hazırlanması finans hisselerini de derinden etkiledi. Finans kurumları ilk halka arzlar ve diğer sözleşmeler açısından tatsız bir dönem geçirdi. Yatırım bankacılığı faaliyetlerinin düşmesi ve sermaye oranlarının Hazine piyasasındaki fiyat düşüşlerinden etkilenmesiyle, banka bilançoları 2021'in aynı dönemine göre çok daha zayıf geldi. 2021’in ilk çeyreğinde bankalar sözleşme bankacılığındaki yükseliş ve ekonomik toparlanma sürecinden olumlu etkilenmişti.

Yatırım danışmanlığı şirketi F.L.Putnam’ın Baş Borsa Stretejisti ve Portföy Yöneticisi Ellen Hazen MarketWatch’ta yer alan açıklamasında bankaların daha zayıf sermaye oranlarının hisse senetlerinde değerlendirildiğini söyledi. Hazen’a göre yatırımcılar bir resesyon durumunda kredi kalitesinin kötüleşebileceğinden korkuyor.

Hazen açıklamasında, “Geleneksel olarak banka hisselerinin daha dik olan bir tahvil getiri eğrisinden fayda sağlayacağına inanılır. Ancak tahvil eğrisi ne kadar dik olsa da bu banka hisselerine yardım etmedi. Söz konusu durumun sebebi ekonomik yavaşlamayla ilişkili şüpheler. Bu, FED’in enflasyonu kesin olarak bastırma arzusunu abartabileceği ve ekonomiyi bir resesyona sürükleyebileceği endişesini yansıtıyor” ifadelerine yer verdi.

2021 yılında banka hisseleri gelecek yüksek faiz oranlarının net faiz gelirlerini destekleyeceği öngörüsüyle ralli yapmıştı. Ancak mevcut piyasa ortamında tam tersi yönde bir seyir izleniyor. 2022 yılı Ukrayna savaşı ve birçok olumsuz faktör nedeniyle beklentilerin çok altında kaldı.

FED’in gelecekteki faiz artırımlarının ekonomik aktivitedeki düşüş yaratabileceği ve bankaları olumsuz etkileyebileceği etrafındaki endişeler hissedilmeye devam ediyor. Üstelik söz konusu endişe, faiz oranları yükseldikçe ortaya çıkabilecek net faiz gelirindeki artış beklentilerinden de daha ağır basıyor.
Bankalar sermaye oranlarını düzenleyici kurumların gerekliliklerine uygun tutmak için daha fazla kredi kayıplarına kanalize ettikçe hisse başına kazançtaki büyümeye destekleyen hisse geri alımlarını da azaltabilirler.

ABD tahvil piyasalarında 3 yıllık ve 10 yıllık tahvil fiyatlarının terse dönmesi yatırımcılar arasında 12 ila 18 ay içerisinde gerçekleşebilecek resesyon beklentilerini de artırdı. Deutsche Bank Analisti Matt O'Connor, Çarşamba günkü bir araştırma notunda, banka hisse senetlerinin yaklaşık %50'lik bir resesyon olasılığıyla fiyatlandığını belirtiyor. Geçtiğimiz işlem günü itibariyle ABD borsalarında banka hisseleri yıllık performansta %21’lik düşüş gösterdi. MarketWatch’un haberinde 1966’dan bu yana görülen 27 ayı piyasasında banka hisseleri ortalama %30’luk düşüş gösterdiğine dikkat çekiliyor. Mart 2020’deki Kovid-19 satış dalgası sırasında ise banka hisseleri %51 düşüş göstermişti.

O'Connor, Deutsche Bank'ın banka hisse senetleri üzerinde iyimserliğini koruduğunu ve 2022 hisse başına kazanç tahminlerini ortalama %6 artırdığını açıkladı. Analist, “Piyasalar ABD ekonomisinde görülen yavaşlama veya resesyon konusunda giderek daha fazla endişeleniyor. Ancak kredi büyümesi hızlanmaya devam ediyor ve bankaların taahhüt standartlarını sıkılaştırıyor olduğuna dair bir işaret yok” açıklamasında bulundu.

ABD'li teknoloji şirketleri bilançolarını açıkladı

 

NYSE, güçlü gelen şirket bilançolarıyla günü artıda kapattı

 

Biden'dan ABD'nin ekonomisine dair açıklama

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)