E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street borsalarında yapay zekâ fırtınası---

Wall Street borsalarında yapay zekâ fırtınası

Wall Street borsalarında yapay zekâ fırtınası
10 Mayıs 2023 - 11:50 borsagundem.com

Yatırımcılar üretken yapay zekânın yükselişi ile başa çıkmaya çalışıyor. ChatGPT gibi uygulamaların yükselişi aynı zamanda birçok alandaki şirketlerin modasının geçmesi anlamına gelebilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yapay zekânın yükselişi teknoloji dünyasında büyük bir fırtına başlattı. Bu fırtınanın dalgaları Wall Street borsalarında da hissedilebiliyor.

Üretken yapay zekâ olarak bilinen teknolojinin ilk günlerindeyiz. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre söz konusu teknoloji metin, video veya diğer medya biçimlerinde çağrışımlar üzerinden orijinal fikirler üretebilmeyi vadediyor. Bununla birlikte teknolojiyi kullanan uygulamalar büyük miktarlardaki verileri işleyebilme ve sofistike içerikler üretebilme kabiliyeti nedeniyle büyük bir karmaşaya da yol açtı. Teknoloji kurumsal şirketlerin işleyişinden okullara, bürokratik işlemlerden sokaktaki insanlara kadar birçok alanda alışkanlıkları değiştirecek türden iş kolaylığı sağladı.

Büyük teknoloji şirketleri yapay zekâ teknolojilerine milyarlarca dolar yatırım yapıyor. Sektördeki start-up girişimleri ise nakit biriktiriyor ve yapay zekâyı hızlı bir şekilde kullanarak iş modelleri geliştirmeye çalışıyor.

Wall Street Journal’ın haberine göre yatırımcılarsa yapay zekânın işletmeleri, sektörleri ve çağdaş iş dünyası uygulamalarını de derece dönüştüreceğini ölçmeye çalışıyor ve buna göre yatırım stratejisi belirliyor. Bu durum hisse senetlerinin her iki yönde çılgıncasına dalgalanmasına sebep oluyor: Çip üreticisi Nvidia’nın hisseleri yükselirken eğitim materyalleri üreticisi Chegg’in hisseleri ise dibi boyluyor. Yapay zekânın potansiyeline duyulan heyecan büyük teknoloji hisselerinde bu yıl görülen yüksek performansın başlıca sebepleri arasında yer aldı.

Üretken yapay zekâ sohbet robotlarının popülerleştiği çok açık. ChatGPT iki ay içerisinde 100 milyon kullanıcıya ulaştı. Goldman Sachs analistlerinin araştırma notuna göre bu bir uygulama için kaydedilen en yüksek rakam. Karşılaştırmak gerekirse TikTok söz konusu dönüm noktası seviyeye dokuz ayda ulaşabilmişti. Instagram’ınsa 100 milyon kullanıcıya ulaşması tam 30 ay almıştı.

Apple CEO'su Tim Cook, geçen hafta analistlerle yaptığı bir konferans görüşmesinde "Yapay zekâyı çok büyük bir gelişme olarak görüyoruz ve ürünlerimizde çok dikkatli bir şekilde kullanmaya devam edeceğiz" dedi.

Apple bu konuda yalnız değil. AlphaSense verilerine göre bu yılın başından itibaren dünya çapındaki şirket konferans görüşmelerinde 300’den fazla kez ‘üretken yapay zekâ’dan bahsedildi. Bu terim 2023 öncesinde ise kendinden nadiren bahsettiriyordu.

Büyük sağlık sistemleri, teknolojinin tıbbi personelinin verimliliğini artırmaya yardımcı olup olamayacağını görmek için yapay zekâ ile deneyler yapıyor. Girişimciler ve risk sermayesi yatırımcıları, üretken yapay zekânın medya üretiminden müşteri hizmetlerine ve market alışverişine kadar işletmelerde devrim yaratacağını düşünüyor. Coca-Cola bile yatırımcılarına teknolojiyle ilgili deneyler yaptığını söyledi.

Bazı yatırımcılar, üretken yapay zekânın tüm endüstrileri bozma potansiyeline sahip en son teknolojik gelişim olup olmadığını merak ediyor. Zira dijital yayın platformlarının doğuşu ile birlikte Blockbuster gibi büyük video kiralama şirketlerinin sonu gelmişti. Telefonlardaki kameralarla birlikte fotoğraf işleme alanındaki şirketlerin modası geçmişti. Diğer bir deyişle Apple’ın yükselişi Kodak’ın sonu olmuştu.

Varlık yönetimi firması Simplify’ın Baş Stratejisti Michael Green, yapay zekânın ilk uygulamasının neredeyse kesinlikle abartıldığını belirtiyor. Ancak Green yapay zekâ teknolojileri için, “Uzun vadede neden olacağı etki muhtemelen şu anda hayal ettiğimizin de ötesinde olacak” dedi.

Microsoft ocak ayınca ChatGPT’nin geliştiricisi olan OpenAI’a 10 milyon dolarlık bir yatırım yaptığını duyurmuştu. Teknoloji devinin hisseleri o tarihten itibaren piyasa değerine 500 milyar dolar ekledi.

Microsoft, teknoloji devinin Ocak ayında ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI'ye 10 milyar dolarlık bir yatırım yaptığını duyurmasından bu yana yaklaşık 500 milyar dolarlık piyasa değeri ekledi. Sohbet robotlarına güç sağlamak için gerekli çipleri üreten Nvidia’nın hisseleri bu yıl şu ana kadar %96 arttı. Google’ın çatı şirketi Alphabet yapay zekâ chat robotu Bart’ın yatırımcıları tatmin edememesi nedeniyle tek bir günde piyasa değerinden 100 milyar dolar kaybetti. Ancak bu kayıplar kısa bir süre içerisinde tersine döndü. Alphabet hisseleri bu yıl %22 değer kazandı.

Synovus Trust'ın Kıdemli Portföy Yöneticisi Daniel Morgan’a göre bu hamleler, teknolojinin gücü netleştikçe daha geçici hale gelebilir. Morgan, “Tespit edilmesi en zor olan şey, bu şirketlere yapılan tüm bu harcamaların gelirler ve kârlar üzerindeki etkisinin ne kadar olacağıdır” ifadelerine yer verdi. Kıdemli portföy yöneticisinin yönettiği fonda Microsoft, Alphabet ve Nvidia hisseleri bulunuyor.

Yatırımcı ilgisindeki hız şirketlerin değerlemelerini daha da yükseltiyor. FactSet'e göre Nvidia, son 12 aylık bilançosunun 164 katından işlem görüyor. Microsoft ve Alphabet ise sırasıyla 33 kat ve 24 kat üzerinden ticaret yapıyor.

Portföy yöneticileri, yapay zekânın ortaya çıkışının etkilerini anlama yarışının, hem teknolojinin kazananlarına yatırım yapmak hem de nihai kaybedenlerden kaçınmak için gerekli olduğunu söyledi. Eğitim materyalleri üreticisi Chegg’in hisseleri geçtiğimiz hafta %48 değer kaybetti. Düşüşün sebebi ise şirketin ChatGPT’nin yükselişi nedeniyle yeni müşterileri çekme yeteneğinin zarar gördüğünü açıklamasıydı.

Sermaye yönetimi firması Boardman Bay’in Kıdemli Yatırım Sorumlusu Will Graves, “Sadece tüm zincirleme etkileri bilmiyorsunuz. Bu gerçekten bir iPhone anıysa, taksicilik sektörünü çökerten Uber uygulamasının iPhone'dan çıktığını kimse görememişti" açıklamasında bulundu.

Ünlü yatırımcıdan yapay zeka uyarısı

 

Fed, yapay zeka risklerine karşı bankalarla görüşüyor

 

Yapay zeka yanıtladı: Hangi meslekler ön plana çıkacak?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)