E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street bilançoların büyüsüne kapıldı---

Wall Street bilançoların büyüsüne kapıldı

Wall Street bilançoların büyüsüne kapıldı
08 Kasım 2021 - 16:42 borsagundem.com

ABD borsaları düşük beklentilerle girdiği üçüncü çeyrek bilanço sezonundan zaferle çıktı. Güçlü bilançolar S&P 500 Endeksi’nin ekim sonundan bu yana 10 kez rekor kapanışa ulaşmasını sağladı



BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street borsaları güçlü bilançolarla birlikte geçtiğimiz haftalarda yeni rekor seviyelerine ulaştı. Bilanço rakamları hisse senetleri yatırımcılarının ekim ayı ortalarına kadar maruz kaldıkları yüksek volatiliteden kurtulmalarına yardımcı oldu.  

Geçtiğimiz hafta Perşembe gününe kadar S&P 500 Endeksi’ndeki şirketlerin 400’ü bilanço paylaşımında bulundu. Borsa araştırmaları şirketi FactSet verilerine göre bu şirketlerin %81’i beklentilerin üzerinde bilanço paylaştı.

Genel olarak, S&P 500 bileşenlerinin açıkladıkları kârlar üçüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yaklaşık yüzde 40 arttı ve satışlar yaklaşık beşte bir oranında yükseldi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre “beat rate” olarak da isimlendirilen bu oran yılın ilk iki çeyreğinde görülen rekor seviyelerin altındaydı. Zira bu iki çeyrekte ekonominin yeniden açılması 2020’nin başındaki pandemi şartlarıyla karşılaştırıldığında şirketlerin güçlü bir şekilde desteklenmesine yol açmıştı. Yine de üçüncü çeyrek bilançoları 2008 yılına kadar uzanan bir süreçte en iyi beş çeyrekten biri olma yolunda ilerliyor.

Financial Times’ın haberine göre borsalardaki bu güçlü performans nispeten yatırımcıların bilançolara ilişkin düşük beklentilerini işaret ediyor. Ekonomiye ilişkin bazı olumsuz haberlerin ardından, yaz sonu ve sonbahar başlarındaki bilanço beklentileri, analistlerin tahminlerine göre çokça abartılmış ve hisse senetlerinin aşırı fiyatlandırılmış olarak görülüyordu.

Buna karşın artan maliyetler bilanço maliyetlerinde tıpkı analistlerin endişelerinde olduğu gibi sürekli tekrarlanan bir unsur olmayı sürdürse bilançolarda ciddi bir zarar vermedi. Yiyecek ve içecek üreticisi şirketler Mondelez ve PepsiCo gibi birçok şirketle birlikte tüketici ürünleri şirketi Procter&Gamble gibi şirketler maliyetleri büyük bir darbe almadan yükselen talebe aktarmaya başardıklarını açıkladı.

Güçlü bilançolar S&P 500 Endeksi’nin Ekim ayının sonundan bu yana 10 kez rekor kapanışa ulaşmasını sağladı. Borsalardaki kazançlar az sayıdaki yüksek sermayeli hisse senediyle de sınırlı kalmadı. Düşük sermayeli şirketler endeksi Russell 2000 geçtiğimiz hafta Mart ayından bu yana ilk kez rekor kapanışa ulaştı.

Borsalardaki güçlü performans karamsar bir havada biten üçüncü çeyreğin sonrasında geldi. Eylül ayında S&P 500 Endeksi yıl başından bu yana ikinci kez geri çekilmişti. Yatırımcılardaki bu iyimserlik aynı zamanda tahvil piyasalarındaki yatırımcıların küresel merkez bankası politikalarına ilişkin asılsız çıkan karamsar beklentileriyle de taban tabana zıt bir biçimde gerçekleşti.

Borsalarda yıl sonu rekorla gelecek

 

Vadelilerde yön arayışı

 

Kasım ayı borsalarda yılın en kazançlı ayı mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)