E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street başkanlık seçimleri sonrasında çökecek mi?---

Wall Street başkanlık seçimleri sonrasında çökecek mi?

Wall Street başkanlık seçimleri sonrasında çökecek mi?
05 Ağustos 2020 - 15:32 borsagundem.com

ABD başkanlık seçimleriyle ilgili birçok spekülasyon yapılsa da iki adayın zaferi de borsalarda keskin değişimlere neden olmayabilir. Borsalarda çöküş ya da boğa piyasası bekleyen kalabalıklarsa yatırımcı gözüyle bakıldığında yeni fırsatlar doğuruyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Başkanı Donald Trump Pazartesi günü yaptığı açıklamada seçimleri kaybetmesi halinde, hisse senetlerinin, bireysel yatırımların ve rekor seviyelere ulaşan Nasdaq endeksinin "çökeceği" konusunda uyardı.

Öte yandan, New York Times tam tersine Biden zaferi sonrasında hisse senetleri piyasasının boğa piyasasına gireceğini belirtiyor.

Bank of America ve JP Morgan dahil olmak üzere birçok Wall Street bankası seçimin olası sonuçlarına ilişkin farklı analizlerde bulunuyor. Kimin haklı olduğu ise kasım ayından önce anlaşılacak gibi görünmüyor. Fakat kim kazanırsa kazansın Wall Street hisseleri bu durumdan ciddi bir şekilde etkilenecek beklentileri söz konusu.

Marketwatch yazarı Brett Arends yazısında Barrack Obama ile John McCain yarışında McCain ne zaman öne geçse Wall Street’in yükseldiğini buna karşın Obama’nın kazanmasının ardından borsaların 8 yıl boyunca hisse senetlerinin değerlerini neredeyse ikiye katladığını hatırlatıyor. Benzeri bir şekilde Demokrat Bill Clinton başkanlığında yükselen borsalar Cumhuriyetçi George W. Bush döneminde çakılmıştı.

Fakat bu verilerden yola çıkarak Demokratların döneminde borsaların daha da yükseldiği genellemesine varmak büyük bir yanlış olur. Zira Arends farklı dönemlerde Demokratların ve Cumhuriyetçilerin yönetiminde borsaların performansının oldukça değişken ve iki parti için de propagandaya açık olduğunun altını çiziyor.

Buna karşın bu propaganda görüşlerinin yatırımcı portföyünü yönlendirmemesi gerekiyor. Wall Street bankaları Biden ya da Trump zaferine ilişkin uzun vadeli beklentiler paylaşsa da Arends ABD Anayasası’nın radikal siyasi hareketleri önlediğini söyleyerek Trump’ın seçim döneminde vadettiği duvarı halen inşa edemediğini hatırlatıyor.

Trump’ın seçilmesinden önce Meksika’da pesonun olağanüstü bir değer kaybı yaşaması bekleniyordu. Fakat Trump’ın seçilmesiyle gerçekten de rekor değer kaybı yaşamasına rağmen pezo bir yıl içerisinde dolar karşısında seçimler öncesinden daha yüksek bir seviyeye ulaşacak kadar yükselişe geçti. Arends’in açıklamasına göre bu durum seçimlerin uzun vadede genel beklentilerin aksi yönünde bir tablo oluşturabileceği sonucunu da veriyor.

Trump’ın Paris İklim Değişikli Anlaşması’ndan çıktığı 2017 yılının ardından güçlenmesi beklenen sektör fosil yakıt üreticileriyken FactSet’in verilerine göre Trump başkanlığında en kötü performans gösteren dikkat çekici bir şekilde kömür sektörü oldu. Buna karşın Silikon Vadisi şirketleri bu süreçte adeta bir patlama yaptı.

Arneds’e göre Trump yönetiminin borsalara en büyük hediyesi ise 3,5 trilyon dolarlık bütçe açığı oldu. S&P 500 endeksinde büyük şirketlerin hisseleri Trump döneminde %50’den fazla değer kazandı. Buna karşın küçük şirketlerin endeksi Russell 2000 bunun yarısı kadar yükselebildi. Üstelik küçük şirketlerin elde ettiği kazancın neredeyse yarısı Trump ofise geçmesinden önce gerçekleşmişti.

Kalabalığa karşı gelmekten korkmayın

Ekonomiyle hisse senetleri piyasaları arasındaki doğrudan bir ilişki bulunması gerekmiyor. Buna karşın genel algının oluşturacağı fiyat değişimleri kısa vadede yatırımcıların kazanç elde etmesini sağlayabilir. Marketwatch yazarı yatırımcılara oluşacak panik ortamının değerlendirilerek fırsatların izlenmesinin iyi bir strateji olduğunu belirtiyor. Arneds yazısının sonunda “Kalabalığa karşı gelmekten korkmayın. Özellikle de kalabalıklar ne konuştuğunu bildiğini düşünüyor fakat gerçekte bilmiyorsa” ifadelerini kullanıyor.

Borsalarda beklenen güçlü ralliye bir adım kaldı

 

Borsalarda zorlu dönem başlıyor

 

Altın yatırımcılarının dikkatini çeken üç hisse

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • *** ? ***05 Ağustos 2020 18:24

    dünya yı yönetenler çökertmek isterler ise olur yoksa asla olmaz.

  • HÜLYA KOBALT05 Ağustos 2020 16:12

    bence bizim borsanın kemikleşmis hisse senetleri var ki onlar ne zaman olsa mevsimi geldinmi yükselmektedir.yılsonu hedefim benim 5 $