E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıVeri kaynaklı bir oynaklık gözlenmemekte---

Veri kaynaklı bir oynaklık gözlenmemekte

Veri kaynaklı bir oynaklık gözlenmemekte
18 Mayıs 2021 - 08:55 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende Fed tutanaklarına kadar hisse senedi ve tahvil piyasasında oynaklık görülmeyeceği düşünülüyor.

Gerek yurtiçi gerekse yurtdışı piyasalarda data akışının bir hayli sakin olduğunu görmekteyiz. Dolayısıyla finansal piyasalarda veri kaynaklı bir oynaklık gözlenmemekte… Fakat geçtiğimiz hafta ABD’de açıklanan ve piyasa beklentisinin oldukça üzerinde gelen enflasyon verilerinin etkileri hissedilmeye devam ediyor. Kısa bir hatırlatma yapalım ABD’de manşet enflasyon Nisan ayında %4.2 seviyesine yükselerek 13 yılın zirvesinde gerçekleşmişti. Tabii bu veri ile sert satışlar oluşmuştu. Ardından FED üyelerinin piyasaları sakinleştirme çabalarını görmüş ve fiyatlamaların yeniden pozitif yönde oluşmaya başladıklarını takip etmiştik. Yeni haftaya da enflasyon endişelerinin etkisinihissederek başladık. ABD’de teknoloji hisseleri ağırlıklı satış baskısı oluştu ve negatif hava görece daha hafif de olsa Avrupa piyasalarına da sirayet etti.

Bu gelişmeler paralelinde ABD tahvillerinde oluşan fiyatlamaları yakından izlemek gerekiyor. Özellikle 10 yıllıkların getirisinde %1.65 seviyesine doğru yükseliş oluşması önemli. Getirilerde oluşan geri çekilmelerin sınırlı kalması enflasyona yönelik endişelerin piyasada canlı kaldığının en önemli göstergesi… Getirilerin %1.70 seviyesinin üzerine yerleşmesi durumunda küresel ölçekte riskten korunma güdüsünün kuvvetlenmesi beklenebilir. Böyle bir durumda hisse senedi endekslerinde satışların derinleşme ihtimali oluşacaktır. Dolayısıyla ABD tahvil piyasasında oluşan fiyatlamalar ana gündem maddesi olmaya devam ediyor.

Bu noktada Çarşamba günü açıklanacak olan FED’in 27-28 Nisan toplantısının tutanakları önemli olacak. FED üyelerinden enflasyondaki yükselişin beklenilen bir olgu olduğu ve kalıcılık sağlamayacağı yönelik ifadeler gelse de FED toplantısında tartışmanın boyutu piyasa için önemli olacak. Enflasyona yönelik beklentiler güçlenmeye devam ediyor ve bu durum FED’in belirlediği süreden daha erken hamle yapma olasılığını güçlendirdiği için piyasalarda tedirginlik artıyor. Üyelerin tartışmaları ve para politikasının seyrine yönelik ifadeler oldukça önemli. Tutanaklara kadar hisse senedi ve tahvil piyasasında kuvvetli olarak nitelendirebileceğimiz oynaklık görülmeyeceğini düşünüyoruz. 

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Mercan Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin halka arzı 20 - 21 Mayıs tarihlerinde borsadan satış ve
eşit dağılım olarak, 8.81-10.46 TL fiyat aralığından gerçekleşecek.

Asya Pasifik Bölgesi'nde hisse senetleri Salı günkü işlemlerde yatırımcıların Japonya'nın ilk çeyreklik büyüme verisini değerlendirmesi ile yükseldi. Tayvan'ın Taiex Endeksi, önceki gün artan ülkede artışa geçen koronavirüs vakalarının fiyatlanması ile yaklaşık yüzde 3 düşmesinin ardından Salı günkü işlemlerde yüzde 3.28'den fazla yükseldi ve kayıplarını telafi etti. Japonya'da Nikkei 225 Endeksi'de kazanıma yöneldi. Endeks yüzde 2'den fazla artış kaydederken, Topix'te de kazanımlar yüzde 1.5 civarındaydı. Çin ana karasında ve Hong Kong'da endeksler daha sınırlı kazanımlar kaydederken, Güney Korew Kospi' de yüzde 1'den fazla artış kaydetti.

Bu sabah açıklanan verilere göre Japonya ekonomisi Ocak- Mart döneminde yıllıklandırılmış bazda yüzde 5.1 daraldı. Mevsimsellikten arındırılmış verilere göre önceki çeyreğe göre gayrisafi yurt içi hasıla Ocak Mart döneminde yüzde 1.3 azaldı. Japon ekonomisinin koronavirüs salgınının yarattığı krizden toparlanması yavaşladı. Ekonomi, son 3 çeyrekte ilk kez daraldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada "Merkezi yönetim bütçesiyle birlikte nakdi ödemelerin tutarı şimdiden 134 milyar lira olarak gerçekleşirken bu rakam Haziran sonu 181 milyar lirayı bulacaktır" dedi.

Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan, Fed'in ilk faiz artırımını 2022 yılı sonundan önce yapmasının mümkün olduğunu düşünmeye devam ettiğini söyledi.

İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Komitesi üyesi Gertjan Vlieghe, geçen yıl koronavirüs salgını sırasında yaşanan kayıplar dikkate alındığında, İngiltere ekonomisinde bu yıl gözlenen keskin büyümenin bir patlama ile karıştırılmaması gerektiğini söyledi.

Avrupa İlaç Ajansı (EMA), Pfizer-BioNTech aşısının buzdolabında bir ay saklanabileceğini açıkladı.

ABD Başkanı Joe Biden, ABD’nin koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında önümüzdeki 6 hafta içinde diğer ülkeler ile 80 milyon doz Covid-19 aşısını paylaşacağını duyurdu.

Japonya Ekonomi Bakanı Yasutoshi Nishimura, Japon ekonomisinin içinde bulunulan krizden toparlanma potansiyeli olduğunu, bununla birlikte hükümet olarak uygulanan yeni olağanüstü hal tedbirlerinin ekonomiye etkilerini karşı tetikte olacaklarını söyledi.

AC Asia ex, Japan % 1,42 alıcılı
S&P 500 % 0,23 alıcılı
Euro Stoxx 50 % 0,65 alıcılı

Günün önemli şirket haberleri 18/05/2021

 

Yabancılar hangi hisselerde alım satım yapıyor

 

Şirketlerin açıklanan 2021 yılı ilk çeyrek bilançoları

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)