E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiVarlık vergisi 2,3 milyar insanı yoksulluktan kurtarabilir---

Varlık vergisi 2,3 milyar insanı yoksulluktan kurtarabilir

Varlık vergisi 2,3 milyar insanı yoksulluktan kurtarabilir
20 Ocak 2022 - 12:08 borsagundem.com

Pandemi sürecinde yoksulların sayısının daha da fazla artarken bu süreçte zenginlerin serveti ise olağanüstü derecede yükseldi. Küresel eşitsizliğin ciddi boyuta ulaşması varlık vergisi tartışmalarını yeniden alevlendiriyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Tüm dünyayı kasıp kavuran pandemi aynı zamanda eşitsizliğin nasıl ölümcül hale gelebildiğini de gösterdi. Gelirde, servette ve sağlık sistemine erişimde eşitsizlikler arttıkça dünyanın ekonomik açından en fazla tehdit altındaki insanları hem ölümlerde hem de maddi anlamda adil bir dağılımın çok ötesinde kayıp verdi.

CNN Business’ın haberine göre araştırma şirketi Oxfam’ın paylaştığı yeni bir rapor eşitsizliğin her gün 21 bin insanın ölümüne etki ettiğini ortaya koyuyor. Pandemi ise bu eşitsizliği daha kötü hale getiriyor. Oxfam’ın raporu tüm dünyadaki işçilerin %99’unun şu anda, pandeminin hiç gerçekleşmemesi durumunda kazanacağından daha az para kazandığını gösteriyor.

Bu arada, dünyanın en zengin 500 insanınsa geçen yıl servetlerinin 1 trilyon dolar arttığı görüldü. Pandeminin başlangıcından bu yana ABD’de bulunan 745 milyarder ise servetlerine toplamda 2 trilyon doların üzerinde varlık ekledi.

Tüm bu aşırı eşitsizlik koşulları toplumları hastalıklara karşı daha savunmasız hale getiriyor ve sağlam bir küresel halk sağlığı tepkisini baltalıyor. Tüm bunlarla birlikte küresel servetin benzeri görülmemiş şekilde bir tarafa yoğunlaşması, sağlık sistemlerinin fonlanmasını sağlamak için daha fazla vergilendirmesi yönünde küresel bir hareketi de başlatıyor.

Eşitsizlikle Mücadele Birliği(Fight Inequality Allieance), Politika Çalışmaları Enstitüsü, Oxfam ve Vatansever Milyonerler (Patriotic Millonaires) sivil toplum örgütlerinin yaptığı ortak bir araştırma, dünyanın en zengin milyarderlerinden ve milyonerlerden alınacak yıllık küçük miktarda bir servet vergisinin her yıl 2,5 trilyon doların üzerinde paranın birikmesini sağlayacağını ortaya koyuyor. (Söz konusu araştırma 5 milyon doların üzerinde serveti olanlardan %2, 50 milyon doların üzerinde serveti olanlardan %3 ve 1 milyar doların üzerinde serveti olanlardan %5 vergi alınması durumunda oluşacak senaryoyu gösteriyor.)

Bu, 2,3 milyar insanı yoksulluktan kurtarmak, tüm dünyayı aşılamak ve içerisinde 3,6 milyar insanın yaşadığı düşük ve düşük orta gelirli ülkelerin tüm vatandaşları için evrensel sağlık hizmeti ve sosyal koruma sağlamak için yeterli bir gelir.

ABD’de bu tip bir vergi geliri yılda yaklaşık 930 milyar doların birikmesine imkan sağlayabilir. 1 milyar doların üzerinde serveti olanlardan %10’luk gelir vergisinin alınmasını içeren daha ilerici önlemler sonucu elde edilecek kaynak her yıl 1 trilyon doları geçebilir. Bu türden bir kaynak evrensel sağlık hizmetleri, karbonsuz ekonomi ve çok daha fazlası için yeterli bir kaynak oluşturabilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD’de bu türden bir vergi yasası için birçok teklif önemli isimler tarafından dile getirildi. 2020 ABD Başkanlık Seçimleri sırasında senatörler Elizabeth Warren ve Bernie Sanders yıllık servet vergisi alınması konusunda tekliflerde bulunmuştu. Ancak bu konuyla ilgili başka teklifler de bulunuyor.

Ekim ayında ABD Senatörü Ron Wyden, ülkedeki milyarderlerin ve geliri en az 100 milyon dolar olanların gerçekleşmemiş sermaye kazançları üzerinden üç yıl üst üste vergilendirmesini teklif eden bir öneri sundu. Bu teklif Kongre vergi kayıtlarına göre, 10 yıl içinde yaklaşık 557 milyar dolar gelir sağlayacak.

Kongre ayrıca, ABD’deki milyonerlerin ve milyarderlerin ömür boyu biriktirdikleri servetleri üzerindeki tek vergi olarak federal emlak vergisini artırmanın yollarını da araştırabilir.

Söz konusu vergi zengin bireylerin ölümü sonrasında ödenecek bir vergi olarak tasarlanıyor. Ancak bu tasarıya göre bireylerin ilk 12 milyon 60 bin dolarlık serveti vergi dışında bırakılıyor. Üstelik tasarının içerisinde vergiden kaçınma ve yasal boşluklar da bulunuyor. ProPublica’nın konuyla ilgili araştırması ABD’deki en zengin 100 milyarderin yarısından fazlasının ABD’deki emlak vergisinden kaçınmak için karmaşık tröst yatırımlarını kullandığını gösteriyor.

CNN Business yazarı Chuck Collins pandeminin insani ve mali yükünü hatırlatarak ABD Kongresi üyelerine federal emlak vergisini yeniden düzenlemesi gerektiğini, yasal boşlukları doldurulması ve vergi kaçırmaktan başka hiçbir işe yaramayan törstlerin kapatılması gerektiğini belirtti.

Collins’e göre bu adımlar salgın sırasında zirve yapan eşitsizliğin bir miktar dengelenmesine yardımcı olabilir ve halk sağlığı altyapısını güçlendirecek yeni fonların toplanmasını sağlayabilir.

Powell, ekonomide salgınla artan eşitsizliklere dikkat çekti

 

Teknoloji hisselerinde fırtına dönemi

 

Yatırımcılar borsalardaki çöküşlerden nasıl korunabilir?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)