E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıUzun vadede hangisi kârlı: Altın mı borsa mı?---

Uzun vadede hangisi kârlı: Altın mı borsa mı?

Uzun vadede hangisi kârlı: Altın mı borsa mı?
18 Mayıs 2023 - 13:33 borsagundem.com

Son dönemde küresel piyasalardaki istikrarsızlık altın fiyatlarını destekledi. Ancak uzmanlar altının bir uzun vadeli yatırım tercihi olarak hisse senetlerinin yerini alamayacağını vurguluyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amerikalı bireysel yatırımcılar altını hisse senetlerine tercih etmeye başladı. Ancak yatırım danışmanları bu stratejiye katılmıyor.

CNBC’nin haberine göre, yakın tarihli bir Gallup anketi, Amerikalıların %26’sının altını 2023'teki en iyi uzun vadeli yatırım olarak gördüğüne işaret etti. 2022'de böyle düşünenlerin oranı ise sadece %15'ti. Kamuoyu araştırmasındaki altın tercihi hisse senedi tercihlerinin de önüne geçti. Yüzde 26’lık altın tercihine karşın Amerikalıların sadece %18’i hisse senetlerini en iyi uzun vadeli yatırım olarak gördüğünü açıkladı. Hisse senedi tercihleri geçen yılsa %24 seviyesindeydi.

Habere göre 2013’ten bu yana ilk kez hisse senedi tercihleri altının gerisinde kaldı. Üstelik her iki uzun vadeli yatırım tercihi de gayrimenkule olan eğilimin gölgesinde kalıyor. Amerikalıların uzun vadeli yatırımcı duyarlılığını ölçmeyi amaçlayan araştırma, kamuoyu yatırım tercihlerinin varlıkların kısa vadeli performansı üzerinden yönlendirdiğini gösterdi.

Bireysel yatırımcıların güncel gelişmelerden etkilenen önyargıları onlarca yıl sürebilecek emeklilik yatırımları gibi amaca yönelik uzun vadeli tasarruflarda tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Florida merkezli finans şirketi Moisand Fitzgeral Tamayo’nun Yeminli Mali Müşaviri Charlie Fitzgerald, “Uzun vadeli yatırımlar için altın çok zayıf bir çözüm. Bu daha çok spekülasyon gibi” ifadelerine yer verdi.

Hisse senetleri uzun vadede altını geçiyor

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre mali danışmanlar genellikle uzun vadeli büyüme için hisse senetlerini herhangi bir yatırım portföyünün motoru olarak tanımlarlar.

Varlık yönetimi firması Securian tarafından gerçekleştirilen bir analiz ABD borsalarında S&P 500 Endeksi hisse senetlerinin 1970 ve 2022 yılları arasında yıllık ortalama %10,43 getiri sağladığını gösterdi. Aynı dönemde altının sağladığı getiri ise %7,7 seviyesindeydi. (ABD altın standardı 1971'de sona erdikten sonra, altın fiyatı artık sabit değildi. Araştırmada 1970'lerin başlarının seçilmesi fiyat karşılaştırması için iyi bir başlangıç noktasını işaret ediyor.)

Yatırımcıların güvenli limanı olarak görülen altının fiyatı genellikle endişe ve ekonomik kriz dönemlerinde artıyor. Örnek vermek gerekirse Kovid-19 pandemisinin ilk günlerinde altın çok yıllı zirvelere tırmanmıştı. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesiyle de altın benzeri bir ralli gerçekleştirmişti.

ABD borsalarında altın fiyatlarını takip eden bir yatırım fonu olan SPDR Altın Hisseleri ETF’si 2023’ün başından bu yana %8,6 yükseldi. Aynı dönemde S&P 500 Endeksi ise %7,6 artış gösterdi.

Yatırımcıların altına olan talebi, bankacılık sektöründeki son krizle ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) geçen yılın başından bu yana yüksek enflasyonu kontrol altına almak için gerçekleştirdiği agresif faiz artışlarıyla birlikte ortaya çıktı. Zira hem FED bu yılın devamında ABD’nin hafif bir resesyonla karşı karşıya kalmasını bekliyor.

ABD borsaları geçen yıl 2008’den bu yana en kötü yıllık performansını göstermişti. S&P 500 Endeksi’nin %19’dan fazla düştüğü yılda ABD tahvilleri ise tarihinin en kötü yılını geçirmişti.

Dünyanın en büyük ekonomisindeki borç limiti açmazı ABD’nin borçlarını ödeyememe ihtimali anlamına geliyor. Eğer ABD hükümeti ile Kongre 1 Haziran tarihine kadar anlaşmaya varamazsa ABD tarihinde ilk kez temerrüde düşecek ve bu durum bir ekonomik felaketi tetikleyebilir.

Washington merkezli servet yönetimi firması Delancey Wealth’in Kurucusu ve Mali Planlama Başkanı Ivory Johnson, “Altın şu anda mevcut ekonomik durum sayesinde iyi gidiyor” dedi.

Geçtiğimiz yıldan bu yana yatırımcılara daha fazla altın almasını tavsiye eden Johnson yine de altının kısa vadeli bir yatırım tercihi olduğuna dikkat çekti. Borsa uzmanı gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYİH) ve enflasyonun yavaşladığı dönemlerde altının yatırımcılar için bir güvenli liman sağladığına dikkat çekti. Johnson GSYİH’nın toparlanmaya başlaması halinde altın yatırımları yerine büyüme odaklı hisse senetlerinin tercih edilmesini öneriyor.

Johnson, “Altın uzun vadeli bir yatırım değildir. Portföyünüze eklediğiniz ve orada sürekli tuttuğunuz bir varlık değildir” ifadelerine yer verdi.

Altında negatif fiyatlama

 

JPMorgan'dan piyasa tahmini

 

Wall Street devlerinden açık mektup: Batarız!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)