E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıUzmandan kritik kur uyarısı---

Uzmandan kritik kur uyarısı

Uzmandan kritik kur uyarısı
18 Ağustos 2015 - 16:54 borsagundem.com

Destek Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Adnan Çekçen, Merkez’in bugün yapmadığı faiz artırımı için şok bir yorum getirdi.

BORSAGUNDEM.COM

Merkez Bankası faiz kararıyla ilgili olarak bir sürpriz yapmadı. PPK kararı açıklandı, dolar yeni bir rekora imza attı. Peki, bundan böyle Merkez Bankası’nın gücü doları frenlemeye yetecek mi? Bundan sonra nasıl bir gelişme olabilir. Destek Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Adnan Çekçen konuyu analiz masasına yatırdı. İşte o görüş:
 
MÜDAHALE BEKLENİYORDU, OLMADI

“TCMB’nin faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmemesi, piyasalarda faiz artırım beklentisini bertaraf etti ve doların yeniden rekor kırmasına sebep oldu. Çünkü piyasalarda ciddi bir kesim doların ateşinin yükseldiği TL varlıklarındaki aşırı değer kaybı yaşadığı bir ortamda Merkez’den bir müdahale bekliyordu. Ancak Merkez faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmeyerek Sadeleşme adımı altında önümüzdeki dönemde yol haritasını açıkladı. Muhtemelen önümüzdeki dönemde simetrik düzenleme adı altında tüm faizler politika faizine yaklaştırılacak ancak piyasa daha çok politika faizinde bir artırım bekliyordu.
 
EN KÖTÜ SENARYO HENÜZ GERÇEKLEŞMEDİ

Merkez’inde bu toplantıyı pas geçmesinin bize göre ana sebebi şuan piyasada en kötü senaryonun henüz gerçekleşmemiş olmaması. FED’ in Eylül ayında faiz artırımına hazırlandığı bir ortamda içerde politik risklerinde derinleşmesi ve yeniden bir seçim sürecine girilmesi ile piyasalarda oynaklığın daha da artması beklenebilir. Ayrıca Eylül – Aralık dönemi içerisinde 3 önemli kredi kuruluşu Türkiye Değerlendirmelerini yayınlayacak. Negatif izlemede olan Türkiye için böyle bir piyasa zemininde, kuruluşlardan bir not indirimi kararı gelebilir. Şu anda piyasalarda en kötü senaryoyu bu şekilde özetleyebiliriz.  Merkez bugün yapmadığı faiz artırımını o dönemde daha sert yapmak zorunda kalabilir. Fakat bu önlemi şu an almayan Merkez Bankası kuru daha da yukarıda bir seviyede karşılayabilir.  Artık kur tarafında 2.86-2.84 bandı üzerindeki her fiyatlamada yukarı eğilimin devamı beklenebilir. Şuan itibariyle 2.89-2.90 bandına yerleşmeye çalışan kur tarafında orta vadede 3.00 TL görme olasılığımız artmış gibi görülüyor.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)