E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriUsaş Uçak’ta iş üstünde yakalandılar---

Usaş Uçak’ta iş üstünde yakalandılar

Usaş Uçak’ta iş üstünde yakalandılar
04 Eylül 2013 - 08:58 borsagundem.com

SPK, Usaş operasyonuna el koydu! Rıza Kutlu Işık’a ‘piyasa dolandırıcısı’ suçlaması yaptı. Şirketten detayları açıklamasını istedi!

BORSAGUNDEM.COM
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Ege Kraft ile birleştirilen Usaş Ucak Servis hisselerinde yapılan işlemlere el koydu. SPK Haftalık Bülteni’ne göre,  15.08.2013 ve 19.08.2013 tarihlerinde Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yer alan özel durum açıklamalarının 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 107/2 maddesinde tanımlanan suçun unsurlarını oluşturması nedeniyle Rıza Kutlu Işık hakkında suç duyurusunda bulundu. SPK’nın bu kadar hızlı karar alması bu büyük operasyona anında el koyması yatırımcılar cephesinde büyük takdir topladı. 
107/2 maddesi bilgi bazlı piyasa dolandırıcı suçunu kapsıyor. "Sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi veren, söylenti çıkaran, haber veren, yorum yapan veya rapor hazırlayan ya da bunları yayan" kişilerin 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılmasını öngörüyor.
25 MİLYON ADET HİSSE KİMİN HESABINA GİTTİ?
SPK, suç duyurusuyla yetinmeyip yabancı hesaplara virmanlanan 25 milyon adet hissenin peşine düştü. Işıklar Holding’den Carlton Family Office ve Silver Leaf Partners LLC ile yapmış olduğu anlaşmaların detayını talep etti. SPK, anlaşmaların içeriği, anlaşmalar çerçevesinde virmanlanan Usaş Uçak Servisi paylarının adedi, anlaşmanın karşı tarafının bu payları satma hakkı bulunduğu, anlaşma kapsamında borsada satışı yapılan payların adedi ve sözleşmeyle ilgili kamuya duyurulması gereken diğer hususlar hakkında özel durum açıklaması yapılmasını talep etti. Açıklama yapılana kadar Usaş Uçak Servisi paylarının işlem sırasının durdurulması hususunda Borsa İstanbul’a bildirim yapıldı.
BORSAGUNDEM.COM ORTAYA ÇIKARDI
15.08.2013 tarihinde Borsagundem.com “Usaş’ta iş üstündeler” başlığıyla yapılacak işlemlerle ilgili detayları gündeme taşımıştı. Borsagundem.com’un haberinden hemen sonra Usaş’tan yapılan açıklamada, “Bugün bir internet haber portalında, "USAŞ'ta iş üstündeler" başlığı altında Şirketimiz paylarında dün yaşanan fiyat düşmesi;  isim belirtilmeksizin ima yolu ile Şirket hakim ortakları ile Borsa'da manipülasyon yapan bazı şahıslar arasında, ilk etapta 25 milyon lot sonrasında 100 milyon lot satış yapılması için hisse başına 1.20 liradan anlaşma yapıldığı, bu vurgun için düğmeye basıldığı, bu sebeple hisse fiyatlarının dün taban olduğu vs. şeklinde tamamen hayal ürünü bir haber (!) yorum ile açıklanmıştır” denildi. Haberimizin hayal ürünü olmadığı dün SPK’nın yaptığı suç duyurusu ve alınan tedbir kararlarıyla ortaya çıktı. 
İŞTE ANLAŞMANIN DETAYLARI
Borsagundem.com’un ulaştığı anlaşmayla ilgili detaylara göre, Carlton Family Office ve Silver Leaf Partners LLC, öncelikle karşı taraftan ‘bu hisseler üzerinde bir tedbir var mı, hisseler satılabilir mi?’ diye kendisini güvenceye alacak bir belge istiyor. Merkezi Kayıt Kuruluşu’ndan (MKK), 183 milyon adet hissenin tamamının satılabileceğini gösteren bir belge fona anında iletiliyor. Ve bir havuz hesabına 25 milyon adet hisse T + 10 takasla gönderiliyor. Carlton Family Office ve Silver Leaf Partners LLC, bu hisselerin tamamını alacağını taahhüt etmiyor. Hisseler hesaba geçince de 10 milyon adet hisseyi paldır küldür satışa sunuyor. Yapılan anlaşmanın en önemli ayrıntıları bunlar. Diğer taraftan Carlton Family Office ve Silver Leaf Partners LLC, havuz hesaba gelen 25 milyon adet hissenin yaklaşık 10 milyon adedini satıyor ve kalan 15 milyon adedi tekrar şirkete iade ediyor. Bu işlemler olurken Usaş hisseleri 3 lira seviyesinden hızla 1.5 liraya kadar geriliyor, ama patronlar şirketin yüzde 10’undan fazla payı virmanladıklarının bilgisini kamuoyuyla paylaşmıyor, ayrıca yapılan hisse satışları konusunda da hiçbir bilgi verilmiyor. Bu bilgileri açıklamak yerine Borsagundem.com’un haberi kesin bir dille yalanlanıyor ki haberimizin doğru olduğu SPK kararıyla tescil ediliyor.
KİMLER ARACILIK ETTİ?
SPK’nın yerinde ve hızlı müdahaleleri artık birçok gerçeğin gün yüzüne çıkmasını sağlıyor. Ancak asıl önemli nokta bu işlemlere kimler aracılık ediyor? Aynı işlemler kısa bir süre önce Genpower’a satılan Latek Holding hisselerinde de yaşandı. Orada da Carlton Family Office ve Silver Leaf Partners LLC hisseleri aldı ve anında piyasa sürdü. Latek Holding hisseleri de 1.70 lira seviyesinden 0.50 liraya kadar düştü. Burada yapılan işlem Usaş’ta yapılanla neredeyse aynı, bu işe aracılık eden isimler de aynı. Zaten Latek Holding’in satışından sonra yaşanan hisse değişimlerine bakıldığında tablo net olarak ortaya çıkıyor. Şu anda borsada bütün operasyonlar tahsisli sermaye artırımları üzerine kuruluyor ve yapılan her birleşme ve satın almanın arkasında büyük vurgun hazırlıkları olduğu biliniyor. Borsagundem.com bu konuyla ilgili geniş bir haber analiz dosyası hazırlıyor.  Bu işlemlere aracılık yapan isimlere dönecek olursak. Operasyonu yöneten grubun başındaki isim malum kardeşlerin en büyüğü. İddialara göre ayakları ise Akdere semtinde toplanan Sarı Levent, Serkan başta olmak üzere oldukça geniş bir kadro. Kulislerde konuşulanlara göre Usaş işi bittikten sonra sırada Genpower operasyonu varmış.
IŞIKLAR HOLDİNG’TEN AÇIKLAMA
Sermaye Piyasası Kurulu’nun 03.09.2013 tarih ve 246/9127 sayılı yazısına istinaden Işıklar Holding A.Ş. tarafından Borsa İstanbul’a gönderilen ‘özel durum açıklaması’ şöyle:
“T.C. Başbakanlık Sermaye Piyasası Kurulu’nun 03.09.2013 tarihli toplantısında aldığı kararla Sermaye Piyasası Kanunu’nun 101’inci maddesi uyarınca Işıklar Holding A.Ş. tarafından yapılmasını istediği açıklamamızdır.
1) Şirketimiz (Işıklar Holding A.Ş.) ile ABD menşiili Markets ve BHP Finance şirketlerinin de sahibi olan Marc Wade ve Scott Dorey’in aile fonlarını yöneten/yönlendiren kredi kuruluşu Carlton Family Offfice arasında 7 Ağustos 2013 tarihli kredi anlaşması (Non –Recourse Loan Agreement Including Stock Security Devlivery and Re-Delivery Agreement) ve bu anlaşma ile bağlantılı olarak Silver Leaf Partners, LHLC ile de aynı tarihli emanet anlaşması (Escrow Agreement) yapılmıştır. Söz konusu sözleşme Carlton Family Office yetkilisi olarak bizzat Marc Wade tarafından imzalanmıştır.
2) Şirketimizin sahip olduğu 50 milyon adet USAŞ payı, Deniz Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş nezdindeki hesabımızdan 13.08.2013 tarihinde Silverleaf Partners, LLC özel Escrow (yeddi emin) hesabına kullanacağımız krediye teminat olarak virmanlanmıştır.
3) Yapılan anlaşmaların ana hatları şu şekildedir;
a) Işıklar Holding A.Ş, Carlton Family Office’den 100 milyon Türk Lirası 3 yıl vadeli, yıllık faiz oranı %10 olan kredi kullanacaktır.
b) Söz konusu kredinin teminatı olarak Işıklar Holding A.Ş tarafından Silverleaf Partners LLC özel Escrow (yeddi emin) hesabına 50 milyon adet USAŞ payı gönderilecektir.
c) Söz konusu kredi iki dilim halinde kullanılacak, ilk dilim kredi kullanılmadan önce Silverleaf f Partners LLC özel Escrow (yeddi emin) hesabından 25 milyon adet USAŞ payı Carlton Family hesabına gönderilecektir. Carlton Family Office hesabına payların gönderilmesinden dört gün sonra (T+4) kredinin ilk dilimini (yeddi emin komisyonu düşüldükten sonra kalan kısım olan 48.129.375 TL’yi ) yeddi emin hesabına gönderecek yeddi emin de bu tutarı Işıklar holding A.Ş hesabına gönderecektir. Kredinin ilk dilimini ödenmesini takiben yeddi emin bu defa kalan payları Carlton Family Office hesabına gönderecek aynı şekilde T+4’de kredinin ikinci dilimi önce yeddi emin hesabına oradan da Işıklar Holding A.Ş hesabına faiz ve komisyon kesildikten sonra gönderilecektir.
d) Işıklar Holding A.Ş 3 yıl vade sonunda kullandığı krediyi kapattığı takdirde söz konusu payların tamamı tekrar Işıklar Holding A.Ş hesabına gönderilecektir.
e) Işıklar Holding A.Ş (hisse senetlerinin teminat olarak verildiği bütün anlaşmalarda olduğu gibi) kredi kuruluşunu söz konusu USAŞ paylarını istediği hesaba gönderme, satma vb. huşularda yetkilendirmiştir.
4)Sermaye Piyasası Kurulunun 03.09.2013 tarih ve 246/9127 sayılı yazısından Carlton Family Office tarafından 13-26.08.2013 tarih aralığında 5.698.731 adet USAŞ payının 5 farklı yabancı kuruluş üzerinden Borsa’da satılmış olduğu öğrenilmiştir.
 Sermaye Piyasası Kurulu’nun yukarıda anılan kararı kapsamında olmamakla birlikte aşağıda yer alan açıklamaları yapma zorunluluğu doğmuştur:
1) Işıklar Holding A.Ş halka açık bir şirket olmadığından Işıklar Holding A.Ş tarafından kullanılacak kredi ve teminata ilişkin bir özel durum açıklaması yapılmamıştır.
2) Kredi kuruluşu Carlton Family Office tarafından USAŞ paylarının Borsa’da satıldığı SPK’nın yukarıda anılan yazısı ile öğrenilmiştir. Anılan kredi kuruluşu tarafından USAŞ paylarının satıldığına ilişkin Şirketimize bir bildirim yapılmadığı gibi yapılan görüşmelerde ve yazışmalarda payları tuttuklarını bildirmişlerdir.
3) Söz konusu kredi anlaşması çerçevesinde Işıklar Holding A.Ş olarak yükümlülüklerimizi yerine getirdiğimiz halde Carlton Family Office tarafından 5 milyon adet pay karşılığı kredi gönderilmiştir. Bir başka ifade ile Carlton Family Office ilk kredi dilimini sözleşmede belirtilen süre içerisinde göndermeyerek sözleşmeye aykırı hareket etmiştir.
4) Bunun üzerine kendilerine gönderdiğimiz ihtar üzerine Carlton Family Office, ilk dilim olarak yeddi emin tarafından hesaplarına gönderilen 25 milyon adet USAŞ payının 15 milyon adedini yeddi emin hesabına tekrar göndermiştir. En son 5 milyon adet payın da gönderilmesi için Carlton Family Office’e yazı gönderilmiştir.
5) Işıklar Holding A.Ş hesaplarına gelen kredinin 8,6 milyon TL tutarındaki kısmı Işıklar Holding A.Ş’nin borcuna karşılık 03.09.2013 tarihinde USAŞ’a ödenmiştir
6) Mevcut durumda 40 milyon adet USAŞ payı yeddi emin hesabında bulunmaktadır. 03.09.2013 tarihinde (anılan Kurul Kararının tarafımızda tebliğinden önce) söz konusu payların hesaplarımıza geri gönderilmesi için Silverleaf Partners, LLC’e talimat gönderilmiştir.
7) Görüşümüze göre, kullanılan krediye teminat olarak verilen USAŞ paylarının temerrüde düşmek bir tarafa henüz anlaşma gereği kredi bile gönderilmemişken Borsa’da satılması iyi niyet kuralları ile örtüşmemektedir. Işıklar Holding A.Ş olarak kredi kuruluşu nezdince görüşmeler yapılacak ve haklarımızı korumak için gerekli adımlar atılacaktır.
8) Bu konuda bundan sonraki gelişmeler zaman içinde kamuoyu ile paylaşılacaktır.” 
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (31)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • cumhur sapçı08 Şubat 2018 21:48

    evveliyatı ışık ambalaj,oda incelensin 16 tlden kağiıdı 1 tl yevermişti sahtekar.

  • KILIÇ 17 Ocak 2017 07:08

    BİR VURGUNU YAPMAK KOLAY DEGİL ÖNCE YEMLEME YAPILIRSA GERİSİ TEFFERUAT OLUR.

  • Ercan07 Temmuz 2015 12:40

    Böyle adamların şirketlerine el koyması lazım devletin, Halis Toprak gibi dımdızlak ortada kalacak ki anlasın; senelerdir milletin parasıyla yaşamak neymiş anlasın

  • ne olecek şimci19 Kasım 2014 01:05

    Arkadaşlar burdan sonra sı ne olacak sizce zararlarımız daha da artacak mı yoksa bekleme süreci mi başlayacak .

  • batık osman18 Kasım 2014 23:37

    3 senedır elimde cemas var param yarı yarıya azaldı...spk bu adamı dolandırıcılıkdan tum şirkeetlerıne el koymalı

  • PLEIDELSHEIM18 Eylül 2013 12:50

    SIZDEN RICAM TEZGAHTAR RIZANIN BÜTÜN TEZGAHLARINI TAKIP ETMENIZ BIZLERI BILGI SAHIBI ETMENIZ:::

  • BANKER BİLO04 Eylül 2013 22:01

    ADAMA BAK AYNI BANKER BİLO DAHA NE BEKLERSİNİZ

  • enver ortabacak04 Eylül 2013 14:34

    bu işlemleri sarı levent yapıyo lütfen devletin yetkili kişileri bu adamı incelesin.

  • street04 Eylül 2013 13:41

    üç kağıt yapanlara yatırımcının maddi zararını tazmin edecek para cezası verilmeli ve bu paralar tehsil edilip yatırımcıya ödenmeli

  • xxx04 Eylül 2013 12:57

    izmirin hahamı;ağzını topla, edepli ol,kimse hesabını veremeyeceği söz ve hareket içine girmesin,hepsi hepsi 80 milyonluk ülkede üç-beş çapulcu .

  • Mikro04 Eylül 2013 12:52

    ANA ORTAKLIĞA AİT ÖZKAYNAKLARI/ Ödenmiş Sermaye = 86.991.642/63.000.000 = 1,38

  • defter değeri04 Eylül 2013 12:25

    ucak da defter degeri hikaye. adam sabun ekspertiz yaptırarak 10 milyonluk kraft ı 100 milyonden gösterip 0 100 milyon için 100 milyon lot senet alıp amerika üzerinden türk halkına geçiriyor. sonuçta 10 milyonluk hissedarlığını 100 milyona halka satmış oluyor. Şirket birleşmeleri, ekspertizler askıya alınmalı ve SPK bu konuya çok acil yaptırımlar getirmeli. borsada fiyat hareketinden yapamadıklarını birleştirme hileleri ile yapıyorlar.

  • martı04 Eylül 2013 12:08

    sayın hüsam 26 1,20 defter değerini nereden çıkardın ben 0,25 diye biliyorum

  • HUSAM2604 Eylül 2013 11:41

    bir araştırma yaptımıştım bu ıeyhonun müdürü kim daha önce nerede çalışmış hiç yakışmıyor bir çalışma etiği vardır buna uymak gerek ama bide vefa borçlarını ödemekte gerekli değilmi rıza bey zamanında ne kıyak yaptı

  • mustafa04 Eylül 2013 11:31

    ATAÇ denen bir şirketde var ne zaman görecekler acaba...

  • rıf1504 Eylül 2013 11:03

    Bu rıza efendinin bir de kitabı var:ışıklar holdingin kırk yıla yayılan başarı! öyküsünü anlatmış....güler misn,ağlar mısın..biz biliyoruz o öyküyü

  • husam2604 Eylül 2013 10:58

    bu adamın cemaş ıeyho gibi bir çok şirketi var bide onlara bakın mesala ieyho devter değeri 1,20 bide kredi çekti şirkete faiz parasıyla yürüyor şirket öz sermayesi 135 mil olan bir şirket nasıl 0,35 krş olur bu konuyuda bir değerlendirirseniz sevinirim saygılar

  • Mehmet04 Eylül 2013 10:56

    Abi sonuc ne olacak biri aciklasin 8000 lot var battikmi yani

  • suat tosun04 Eylül 2013 10:44

    helal olsun borsa gundem sizi dinleyip erken davrananlar su an az zararla bu hisseden kurtuldular.spk korumuyor siz koruyorsunux tesekkurler.

  • VURGUNCU04 Eylül 2013 10:41

    AYLARDIR YAZIYORUM BU ADAM VURGUN AMAÇLI ŞİRKET KURUYOR. SATIN ALIYOR. HALKA AÇIYOR DİYE ALLAHIN KULU DUYMUYORDU

  • PEGYO-GLOBAL-GLBMD04 Eylül 2013 10:28

    Sn. SPK Yetkilileri lütfen yukardaki tahtalari da arastiriniz.Geri alim programiyla sirkete yüksek fiyatla itelenen hisseler,yalan termik santral haberleri,bedelli-bedelsizler,Viyanadaki paravan sirketlere Türk Limanlarinin satilmasi,sonra geri alinmasi.Ama dikkat lütfen.Pegyonun sahibinin esi eski SPK calisani.Bakarsiniz sirket grubu bu islemleri yapmak icin SPK icinden eski calisanlarini kullaniyordur.Neler dönüyor biraz gözünüzü acsaniz.Bu dolandiricilari ayiklayin BIST'den hersey daha güzel olacak.Sizlere inaniyoruz,güveniyoruz.

  • 107-204 Eylül 2013 10:18

    spk nın 107-2 maddesine göre yorum yapmak suç.ve2-5yıl hapis cezası varmış arkedaş..yorumları yorumlamak onların insiyatifindeymiş..ona göreee.

  • ali uzun04 Eylül 2013 10:10

    bu adam 3kağıtcını teki..hertürülü oyun bu adamda...

  • dd04 Eylül 2013 10:04

    arkadaslar aynı durum taraf tada mevcut onuda bı ınceleyın pıyasanın tum sıhırmazları orda

  • Teşekkürler Pala04 Eylül 2013 09:52

    Bu sarı levente dikkat .Spk araştırsın bu adamı .Yazık ne kadar gariban varsa dolandırıyo.

  • ÇEMAŞŞŞ04 Eylül 2013 09:37

    ÇEMAŞŞŞ

  • gönlübol04 Eylül 2013 09:34

    ihlas ta adamı intihar ettirdiler.araştırsınlar bravo spk geçmişe dönük araştırsınlar

  • MİSAFİR04 Eylül 2013 09:27

    İLAHİ ADALET BU MÜBAREKLEREDE ENİNDE SONUNDA TECELLİ EDECEKTİR.ALLAH SİNİRLENMEZ SEVGİLİ MÜBAREKLER TAM ZİRVEDEYKEN ELİNİ AYAĞINI BİRBİRİNE DOLAŞTIRIVERİR NE OLDUĞUNU SAPITIRSIN.BU KADAR ÇOK KÜÇÜK YATIRIMCININ AHI ELBETTE TUTACAKTIR.

  • erdem04 Eylül 2013 09:26

    Bist kapatılmalı,,her yer çete,,her yer çapulcu,,ky ya kazanma şansı yok.

  • çok acil savcılığa gidilsin.04 Eylül 2013 09:17

    küçük yatırımcılar hakkını aramıyor diye borçlar kanunundaki tüm suçlar borsada aleni olarak işleniyor. son 8-10 yılda borsa üzerinden servet yapıp kötü örnek olan onlarca patron var. çeteleşmeler var. örgütlü suçlar türedi. zarar görenler çok acil savcılığa gitmeli.

  • aaa04 Eylül 2013 09:11

    aferin pala ya