E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÜnlü ekonomistten ‘tarihi balon’ uyarısı---

Ünlü ekonomistten ‘tarihi balon’ uyarısı

Ünlü ekonomistten ‘tarihi balon’ uyarısı
21 Temmuz 2023 - 11:35 borsagundem.com

Bir dönem Merrill Lynch’in baş ekonomistliğini de yapan ünlü ekonomist David Rosenberg ABD borsalarındaki ralliyi finans tarihinin ünlü balonlarına benzetti. Rosenberg ABD’de resesyonun yaklaştığı konusunda uyardı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında yıl başından bu yana ciddi bir yatırımcı heyecanı görülüyor. Ünlü borsa uzmanı David Rosenberg hisse senetleri çevrelerinde oluşan bu çılgınlığı 1929’daki Büyük Çöküş öncesi döneme, 2000’lerin başlarındaki dot-com balonuna ve 2008 yılındaki emlak piyasası çöküşüne benzetiyor.

Business Insider’ın haberine göre Rosenberg Research’ün başkanı olan kıdemli ekonomist ABD ekonomisinin alarm verdiği konusunda uyardı. Rosenberg Amerikalı tüketicilerinin nakit varlıklarının azaldığını ve kredi bulmakta zorlandıklarını söyledi.

Kıdemli ekonomist yatırımcıların tarihi krizlerden önceki dönemleriyle şu anda piyasalara yönelik sarsılmaz güvenleri arasındaki benzerliklere dikkat çekti:

“Tıpkı Irving Fisher’ın 1929 yılında söylediği gibi: ‘Hisse senedi fiyatları kalıcı olarak yüksek bir plato gibi görünen bir noktaya ulaştı.’ Belki de teknoloji çöküşünden hemen önce Abby Joseph Cohen’in söylediği gibi: ‘2001’in daha yavaş bir hızda da olsa yine kârlı bir yıl olmasını bekliyoruz.’ Ya da Chuck Prince’in Temmuz 2007’deki sözlerine ne dersiniz? ‘Müzik çaldığı sürece ayağa kalkıp dans etmelisiniz.’”

Bir dönem Merrill Lynch’in Kuzey Amerika biriminde baş ekonomist olarak da görev yapan Rosenberg geride kalma korkusunun (FOMO) bugün hisse senetlerini yukarıya taşıdığını ve söz konusu tablonun geçmişteki kriz öncesi dönemlere benzediğini söyledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD borsalarında S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones endeksleri yıl başından bu yana önemli bir yükseliş trendi gösterdi. Bu yükseliş büyük oranda büyük teknoloji hisseleri ve yapay zekâ teknolojileri etrafında oluşan yatırımcı heyecanı tarafından desteklendi.

Rosenberg spekülasyonların ve yatırımcı heyecanının temel verileri ve rasyonel düşünceyi gölgede bırakacağı zamanı kestirmenin zor olduğuna dikkat çekti. Ünlü ekonomist, “Balonun içerisinde bol miktarda sıcak hava var” dedi.

Kıdemli borsa uzmanı ABD’nin ekonomik görünümüne ilişkin ayı piyasası yaklaşımını benimsiyor. Tüketicilerin yükselen faiz oranları ve tarihi seviyelere ulaşan enflasyonla mücadele etmek için pandemi döneminde elde ettikleri tasarruflarına ve kredi kartlarına başvurduğunu söyleyen Rosenberg artık “yolun sonuna gelindiği” konusunda uyardı.

Ünlü baş ekonomist ikinci çeyrekte yıllık reel perakende satışların %2,6 düştüğüne işaret etti. Rosenberg ayrıca New York FED Krediye Erişim Anketi’nde haziran ayında onaylanan kredi başvurularının yüzdesinde düşüş görüldüğünü ve kredi kartı, mortgage ve taşıt kredisi başvurularında yüksek ret oranlarına ulaşıldığını söyledi.

Ankete katılan hane halkları önümüzdeki ay 2000 dolarlık ek kaynağa gereksinim duyduklarını belirtiyor. Rosenberg tarihi derecede yüksek olan bu rakama ortalama bir hane halkının erişebilme yeteneğinin sınırlı olduğunu söyledi.

Tüketicilerin tasarruflarını tüketmesi, konut, araba ve diğer ürün ve hizmetleri satın almak için kredi temin etmekte zorlanması ABD ekonomisi için inkar edilemez derecede kötü bir haber. Zira sıkı bir kredi piyasası ve tüketici harcamalarındaki düşüş ekonomik büyümeyi yavaşlatabilir, şirket bilançolarına zarar verebilir, varlık fiyatlarını aşağıya çekebilir ve ABD ekonomisini resesyona sürükleyebilir.

Rosenberg yıl başından bu yana benzeri nitelikte karamsar uyarılarda bulundu. Şubat ayında Insider’a yaptığı bir açıklamada ünlü ekonomist bir resesyonun kaçınılmaz olduğunu ve S&P 500 Endeksi’nin 3.000 puan seviyesine düşeceğini söylemişti. Bu seviye endeksin bugün bulunduğu noktadan %34’lük bir düşüş göstermesi anlamına geliyor.

Ancak birçok ekonomist ve şirket yöneticisi resesyon konusunda son dönemde daha az endişelenir hale geldi. Zira ABD enflasyonu geçen yıl ulaştığı 40 yılın zirvesi olan %9,1 seviyesinden geçtiğimiz hafta %3’e kadar geriledi. Enflasyonun FED’in hedef seviyesi olan %2’ye yaklaşması gelecekte yni faiz artışları olması ihtimalini düşürüyor ve faiz indirimi ihtimallerini güçlendiriyor.

ABD Merkez Bankası yüksek enflasyonla mücadele edebilmek için geçen yılın mart ayından itibaren politika faizlerini sıfıra yakın bir seviyeden %5’in üzerine çekti. Bu tüketiciler ve işletmeler için borçlanma maliyetlerini artırdı ve ticari gayrimenkul gibi kredilerle beslenen sektörlere zarar verdi.

Eğer FED faizlerdeki bu gidişatı değiştirirse ve para politikasını serbestleştirirse bu hisse senetlerinin ve diğer riskli varlıkların fiyatlarını destekleyebilir. ABD ekonomisinin resesyon ihtimalinden tamamen kurtulmasını sağlayabilir.

Ralli mi ortalamaya dönüş mü?

 

ABD’yi resesyondan kurtaran 10 kritik gelişme

 

Deutsche Bank: Resesyon en geç Şubat ayında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • dünyam22 Temmuz 2023 11:00

    borsada bir oyun yeri oldugu unutulmamalı ülke iflas etimiş borsa uçuyor gazına gelen bu dolmuşa biniyor canı yanınca borsaya tövbe diyecek ama bekleyip görelim.

  • xyz21 Temmuz 2023 11:56

    Bize bir şey olmaz bu hükümet başaramaz ise bu göreve talipli oldukca tecbürebeli bilgili tuttuğunu kopartan Kemal Kılıçtaroğlu bey var gider yurtdışından londradan şak diye 300 milyar dolar getirip ülke ekonomisini kurtarır .Benim endişem hiç yoktur.