E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıÜFE ve TÜFE makası tarihi zirvesinde---

ÜFE ve TÜFE makası tarihi zirvesinde

ÜFE ve TÜFE makası tarihi zirvesinde
06 Temmuz 2021 - 08:17 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende, 5 Temmuz'da açıklanan enflasyon verilerinin ÜFE-TÜFE makasını tarihi seviyelere çektiği aktarılıyor.

Haftanın ilk işlem günü yurt içerisinde Haziran ayı enflasyon verileri takip edildi. TÜFE verisi piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşerek aylık %1.94 ve yıllık bazda ise % 17.53 oranında artış kaydetti. TÜFE verisinin yanında çok daha önemli gördüğümüz ÜFE tarafında da yükseliş hız kesmiyor. Piyasa beklentisi %40 seviyesine yaklaşan bir ÜFE olmasına karşılık verinin aylık %4.01 ve yıllık bazda %42.89 seviyesinde artış kaydettiğini takip ettik. Bu veriler eşliğinde TÜFE iki yılın en yüksek seviyesine yükselirken ÜFE-TÜFE makası ise tarihin en yüksek seviyesini görmüş oldu.

Enflasyon verisi şüphesiz TCMB’nin politikasını belirleyen en önemli unsur. Mevcut şartlarda özellikle ÜFE’de oluşan sert yükselişin devam ediyor oluşu TÜFE’de geri çekilmeleri desteklemeyecek gibi gözüküyor. Bu durumda TCMB’nin faiz indirimi hamlesine ilişkin beklentiler zayıflıyor. Hatırlatmak gerekirse; geçtiğimiz hafta yerli yatırımcılar ile toplantı yapan TCBM, sıkı duruşun devamına ilişkin vurgu yapmış ve Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüşün üçüncü çeyreğin sonu, dördüncü çeyreğin başı gibi olacağını belirtmişti. Mevcut enflasyon verilerini baz aldığımızda ve elektrik/doğal gaz zamlarını değerlendirmeye kattığımızda TÜFE’de son çeyrekte TCMB’nin beklentisi doğrultusunda bir geri çekilmenin oluşması zor görünüyor.

Tüm bu gelişmelere ek olarak FED’in gevşek para politikalarını revize etmeye yönelik sözlü yönlendirmeleri ve gelişmekte olan ülkelerin sıkı para politikalarına ağırlık vermeye başladığı bir ortamda TCMB’nin son çeyrekte faiz indirimine gideceğine yönelik beklentilerin bir hayli azalması oldukça normal.

Küresel tarafta ise Haziran ayına ilişkin Euro Bölgesi hizmet PMI verileri takip edildi. Verinin Mayıs ayına kıyasla Haziran ayında 55.2’den 58.3 seviyesine yükselerek 2007 yılından bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaşıldı.

Öne Çıkanlar

VBT Yazılım A.Ş.'nin halka arzında 6 Temmuz Bugün talep toplamanın son günü.

Asya hisse senetleri Salı günkü işlemlerde Avustralya Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesinde karışık seyretti. Japonya'da Nikkei 225 ve Topix Endeksleri yükselirken, Güney Kore Kospi de kazanımlara eşlik etti.Çin ana karasında ise endeksler düşüyor. Shenzen ve Şanghay Bileşik Endeksleri gerilerken ,Hong Kong'da Hang Seng Endeksi, de geriledi.

OPEC Genel Sekreteri Muhammed Barkindo, OPEC+ Bakanlar Komitesi'nin dünkü toplantısının yapılan ön görüşmelerde bir uzlaşma zemini sağlanamaması nedeniyle iptal edildiğini ve yeni toplantı için bir tarih belirlenmediğini bildirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Biden yönetiminin kesilen OPEC+ görüşmelerinde bir uzlaşmaya varılması için bastırdığını söyledi. Avrupa Merkez Bankası'nın bankacılık gözetim, denetiminden sorumlu ismi Andrea Enria, sermaye yedeklerini en azından 2022 yılına kadar kullanma konusunda bankalara sağladıkları esnekliğe bağlı kalmayı planladıklarını söyledi.

Almanya, Kovid-19 salgını ile mücadele kapsamında Portekiz, İngiltere, Kuzey İrlanda, Rusya, Hindistan ve Nepal’e uyguladığı seyahat kısıtlamalarını 7 Temmuz’dan itibaren kaldırıyor.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Covid-19’a karşı önlem olarak kullanılan yüz maskelerinin artık bir zorunluluk olmayacağını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, "İkinci çeyreğe ilişkin öncü göstergeler baz etkisinin de devreye girmesiyle yıllık yüzde 20 civarında bir büyümeye işaret ediyor" dedi.

Deutsche Bank, gelişmekte olan ekonomilerin global ekonomi için önemini dikkate alarak 21 gelişmekte olan ülke para birimini izleyecek kur endeksleri oluşturduğunu duyurdu.

Avustralya Merkez Bankası(RBA), faiz oranında bir değişikliğe gitmedi.

AC Asia ex, Japan % - 0,17 satıcılı

S&P 500 % 0,00

Euro Stoxx 50 % 0,01 alıcılı

Altın yeniden yukarı yönlü

Piyasalardaki risk iştahı düşük seyrediyor

Küresel piyasalarda vadeliler yatay seyrediyor

Asya borsaları yönünü bulamadı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Aytaç Güner 06 Temmuz 2021 15:29

    Zorlu enerjinin şirketler arası pay devirlerinin Pakistan da bir şirkete devredildiği anlaşılıyor ( yanlış anlamadıysam). Peki bu durum zorlu enerji hsseleri uzerinde nasil bir etki yaratır. Zorlu Enerjinin bedelli sermaye artırımı ne zaman uygulanacak? Bilen varsa lütfen cevaplasın.

  • Türkoğlutúrk06 Temmuz 2021 10:38

    Sen gerçek enflasyonu itiraf etmedigin sürece vatandaş dövizden dönmez.hos dövize asıl talep yandaşlar dan.malum haram paralar yurt dışına kaçacak çünkü onlarda guvenmiyor

  • Bika06 Temmuz 2021 08:42

    Makasın açılmasının nedeni, işçi ve memur maaşlarının zam oranını düşük tutmak için gerçek enflasyonun altında TÜFE açıklanması. Gerçek oran açıklananın 2 katı.

  • Türkoğlutúrk06 Temmuz 2021 10:46

    Amaç halkı fakirlestirmek.ekonomi bilgisi kahve edebiyatının bile gerisinde olan iktidar para değer kaybederse Türkiye'nin Çin'e rakip olacağını sanıyor.