E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÜçüncü çeyrekte piyasalar ‘güçlü’---

Üçüncü çeyrekte piyasalar ‘güçlü’

Üçüncü çeyrekte piyasalar ‘güçlü’
30 Temmuz 2017 - 15:23 borsagundem.com

Türkiye’de piyasalar yılın üçüncü çeyreğine iyi girdi. BIST 100 Endeksi 107.000 seviyesinin üzerinde ve çıkış eğilimi sürüyor.

Borsa İstanbul, üçünçü çeyrekte güçlü hareket ediyor. BIST 100 Endeksi 107.000 seviyesinin üzerinde ve çıkış eğilimi devam ediyor. Dolar kuru ise FED toplantısı sonrasında toparlanamadı. Üçüncü çeyrek volatilitenin yüksek ancak piyasalardaki olumlu seyrin devam ettiği bir dönem olacak.

Hisse senetleri piyasası canlı seyrini koruyor. BIST 100 Endeksi 107 bin seviyesinin üzerinde. Yabancı alımları ise devam ediyor. Güçlü hisselerde pozisyonlarını artıran yabancılar, paylarını yükseltiyor. Haftalık istatistikler ise alımların sürdüğünü gösteriyor. TCMB verilerine göre, 21 Temmuz 2017 haftasında yabancılar hisse senetleri piyasasında nette 251 milyon dolar, devlet iç borçlanma senetleri piyasasında nette 1 milyar 880 milyon dolar alım yaptı. Gelişmekte olan ülkelere para akışı devam ediyor ve Türkiye’de iskontolu fiyatlar nedeni ile borsa diğer gelişmekte olan ülke borsaları ile pozitif ayrışıyor. Borsada daha hâlâ alınacak yolun yarısındayız. Fakat buna rağmen piyasa aktörleri oldukça temkinli. Yükseklik korkusu hissediliyor. Kısa vadede endekste kâr satışları yaşanabilir. Bu da destek seviyelerine doğru geri çekilmeyi getirebilir. Fakat kısa süreli olacaktır.

Beklentiler olumlu

Piyasaları olumlu etkileyen banka hisselerine ilişkin ikinci çeyrek beklentilerinin de güçlü olması borsadaki çıkışı destekliyor. Goldman Sachs, geçtiğimiz hafta yayınladığı raporda Türk bankaları için güçlü ikinci çeyrek bilançoları beklediğini belirtti. Raporda, Kredi Garanti Fonu (KGF) garantilerinin desteğiyle kredilerde bu yıl yüzde 23 artış yaşandığına işaret edildi. “Yılın ikinci yarısında KGF etkisinin azalması ile kredi büyümesinin yavaşlayacağını öngörüyoruz” denildi.

Düşüşler alım fırsatı

Borsada yaşanabilecek geri çekilmeler alım fırsatı yaratacak. BIST 100 Endeksi 107.699 seviyesinde. Endeksin son bir haftadaki değer artışı 856 puan oldu. Hisse senetlerinin ortalama değer artışı yüzde 0,80 oranında gerçekleşti. Olası geri çekilmelerde ilk destek seviyesi 106.000’de bulunurken bu seviyenin altında 104.000 takip edilebilir. Endekste hedef direnç seviyesi 120.000’de. Ancak kısa vadede 108.000 ve 110.000 seviyelerindeki dirençler takip edilebilir.

Dolar kurunda stres yüksek

Dolar/TL kuru, FED ve TCMB kararları sonrasında bir kez daha yönünü aşağı doğru çevirdi. FED, 25-26 Temmuz FOMC toplantısında faizlerde herhangi bir değişim yapmayarak fonlama oranı üst bandını yüzde 1,25 seviyesinde tuttu. FED’in bilanço azaltımının zamanlaması olarak ‘göreceli yakın zaman’ ifadesi kullanması piyasa tarafından geniş bir zamana yayılabileceği algısına neden oldu. FED’in temkinli açıklamaları ile dolar/TL kuru düşüşe geçerken TCMB faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapmadı.

Dolar/TL’de 3,57’lerden başlayan gerileme ile test edilen 3,5276’lık seviyeler henüz dip seviyeler değil. Kurda stresin yüksek olduğunu görüyoruz. Döviz kurunda mevcut yatırımcı pozisyonlarının yüksek olması tansiyonu da yüksek tutuyor. Geçtiğimiz ocak ayında en yüksek 3,94’ü gören ve bu seviyelerden başlayan düşüş ile 3,47’li seviyelere gerileyen dolar/TL kuru, bu seviyeden yaşadığı çıkışla 3,63’leri test etti. Sonrasında ise yatay harekete döndü. Dolar kurunda 3,50 seviyesi kritik. Bu seviyenin altına doğru bir sarkma yaşanması halinde düşüşün sürdüğü ve sert satışlar geldiği görülebilir. Dolar/TL’de olası sert geri çekilmelerde hedefler 3,40-3,35 seviyeleri olacaktır.

% 100’ün üzerinde değer

Borsada BIST 100 Endeksi’nde 10 hisse son 8 aydır sürekli yükseliyor. Bu hisselere baktığımızda; son 8 ayda aylık olarak sürekli yükselen Sasa, Yataş ve Tesco Kipa 8 ayın sonunda toplam yüzde 100’ün üzerinde değer kazandı. Sasa’nın 8 aylık getirisi yüzde 410 oldu. Şirket yatırımları ile atılımda. Geçtiğimiz haziran ayında 330 milyon dolar tutarındaki üretim tesisi yatırımına başlama kararı aldı. Sasa, cirosuna 450 milyon dolar katkı vereceğini tahmin ettiği yeni tesisin iki yıl içinde üretime geçmesini planlıyor.

Sektörel olarak petrol sektöründe faaliyet gösteren Tüpraş ve Petkim’in getirileri yüzde 70’in üzerinde gerçekleşti. Her iki hisseyi de güçlü alım dalgası yukarı taşıdı. Tüpraş ikinci çeyrek bilançosunu 3 Ağustos tarihinde açıklayacak. Şirketin bilançosu için yatırım kuruluşlarının beklentisi ortalama 973,3 milyon TL. Perakende ticarette ise Tesco Kipa ve Migros’un getirileri yüzde 70’leri aştı. Listede yer alan 3 banka hissesinin getirisi ise yüzde 37’nin üzerinde gerçekleşti. Vakıflar Bankası son 8 ay içerisinde yatırımcısına yüzde 67 oranında getiri sağlarken Garanti Bankası hisseleri yüzde 47, Akbank ise yüzde 37 oranında getiri sağladı. ZEYNEP AKTAŞ – MİLLİYET  

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)