E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemUBS: Korona virüs aşısı boğa piyasasını körüklüyor---

UBS: Korona virüs aşısı boğa piyasasını körüklüyor

UBS: Korona virüs aşısı boğa piyasasını körüklüyor
25 Ağustos 2020 - 15:47 borsagundem.com

Analistlere göre S&P 500’ün Mayıs ayından bu yana kaydettiği %6,5’lik yükselişin açıklaması aşı haberlerinde gizli

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsa rallisinin tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşması, korona virüs aşının bulunmak üzere olmasının getirdiği iyimserlik olmasa mümkün olmayabilirdi. Bu da aşı cephesinde yaşanacak gelişmelerin ya da olumsuzlukların önümüzdeki haftalarda ve hatta aylarda piyasalara yön vereceği anlamına geliyor.

UBS analistleri korona virüs pandemisinin ortaya çıkışından bu yana piyasaların aşı çalışmalarıyla ilgili olumlu ve olumsuz haberlere karşı nasıl tepkiler gösterdiğini inceledi. Vardıkları sonuçta, aşı cephesindeki gelişmelerin yarattığı iyimserliğin, S&P 500’de Mayıs ayından bu yana %6,5’lik bir artışa yol açtığını söylediler.

Hal böyleyken, aşı haberleri S&P 500’ün piyasaların korona virüs pandemisinin başlamasıyla yaşadığı güç kaybını telafi etmesini sağladı. Endeks, geçtiğimiz hafta, 21 Ağustos’taki ilk rekorundan sonra yeni bir rekor seviyeyle kapandı. Böylelikle pandemi öncesi 19 Şubat’ta gerçekleşen rekorun üzerine çıkmış oldu.

UBS analistleri aşı haberlerinin etkisini, S&P’nin günlük ortalamasının üzerinde aşağı veya yukarı yönlü hareket izlediği, “şok” günlerinin sayısını dikkate alarak ölçtü.

Aşı haberlerinin piyasalarda nasıl tepki gördüğünü ölçen modellerini kullanarak, yatırımcıların aşı bulunma ihtimalini %33 ila %40 oranında fiyatlandırdığı sonucuna vardılar.

Sanayi seviyesindeyse, analistlere göre aşı bulunma ihtimali daha az değer gördü. Analistlere göre bulunacak aşıdan en büyük fayda sağlayacak olan şirketler, özellikle de hizmet sektörü hisseleri, aşı haberleri karşısında S&P 500’de nadiren yükseliş gösterdi.

Aşı üzerinde çalışan birkaç şirket var. Wall Street Journal’ın 20 Ağustos’taki haberine göre, Johnson&Johnson, dünya çapında 60,000 kişinin üzerinde klinik deney yaparak, şimdiye kadar yapılmış korona virüs aşısı testlerinin en büyüğünü gerçekleştirecek.

Bu gelişme daha önce Moderna, Pfizer ve AstraZeneca tarafından başlatılmış olan ya da yakın zamanda başlatılması beklenen diğer önemli çalışmaların boyutlarını artırabilir.

Bu esnada, yapılan çalışmada korona virüse uygun bir aşı geliştirilmesinden en çok fayda sağlayacak olan şirketlerin küçük ve orta kap hisseleri daha olumlu etkileyeceği sonucuna varıldı. UBS analistlerine göre, küçük kap hisseler, önemli aşı haberi yapılan günlerde büyük kap hisselere oranla %2 daha yüksek performans gösterdi.

Eğer piyasa katılımcıları aşıyı %33 ila %40 seviyelerinde fiyatlıyorsa, küçük ve orta kap hisselerin potansiyel performans artışları %13 seviyelerinde olabilir.

Döngüsel hisseler ekonominin değişimlerine karşı daha hassas ve büyük aşı haberlerinin çıktığı günlerde somut bir artış gösterdi. UBS bu durumun bahsi geçen hisselerde, aşı bulunduğu takdirde, %10 seviyesinde bir yükseliş gerçekleşebileceğini açıkladı.

Analistler ve yatırımcılar aşı bulunma ihtimalinin yarattığı iyimserliğin, piyasaları, demokratlar ve cumhuriyetçilerin yeni bir korona virüs ekonomik teşvik paketinde uzlaşamaması gibi, ekonominin diğer gerçekliklerinden izole ettiğini söylüyorlar.

Ekonomistler pandeminin getirdiği ekonomik darbeye yönelik endişelerin bu iyimserliği gölgeleyebileceği konusunda uyarıda bulundu.

Oxford Economics’in ABD Baş Ekonomisti Gregory Daco, “aşıyla ilgili uzun vadeli iyimserlik, yakın dönem ekonomi ve sağlık konusundaki endişelerin önüne geçmemeli. Korona virüs öncesine kıyasla 13 milyonluk işsizlik rakamları, bütçe kriziyle karşılaşan eyaletler ve halen günlük 50,000’in üzerinde Covid-19 rakamları önemsenmeli” dedi.

Boğa piyasasının yeni dönemine yön verecek 15 hisse

 

Aşı çalışmaları risk iştahını desteklemeye devam ediyor

 

Fon yöneticileri "Boğa piyasası" dedi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Görükle25 Ağustos 2020 21:22

    Aman fazla körüklemesin alev alır.

  • kabakulak25 Ağustos 2020 17:19

    aşı işi sırf sermaye finans piyasaları çökmemesi adına farklı liderlerde dile getiriliyor ancak aşı bulmak bukadar kolay değil çünkü aşısı bulunan hastalıklara bakın aşıları yıllarca yıllarca sonra bulunabilmiş maalesef.

  • Tebrikler 25 Ağustos 2020 22:27

    En akıllıca yorum. Birara da coronavirus mutasyon geçirdi artık daha hafif enfeksiyon yapıyor diye piyasalara sürekli umut vererek ayakta tutmaya çalıştılar. Malesef Sonbahar ve kış gelince takke düşecek kel görünecek.