E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTZOB: Süt fiyatları hala çok düşük---

TZOB: Süt fiyatları hala çok düşük

TZOB: Süt fiyatları hala çok düşük
19 Aralık 2021 - 09:16 borsagundem.com

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, sürdürülebilir bir süt hayvancılığı için üreticinin bir litre süt sattığında 1,5 kilo yem alabilmesi gerektiğini belirterek değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, süt fiyatlarındaki artışa ve yaşanan tartışmalara ilişkin değerlendirmede bulundu.

Çiğ süt fiyatının 2018'den bu yana Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi tarafından belirlendiğini ve USK tarafından açıklandığını hatırlatan Bayraktar, geçen yıl ocak-aralık döneminde yem, işçilik, elektrik, mazot gibi her türlü girdiye zam yapıldığını fakat üreticinin sattığı çiğ süt fiyatlarının bir yıl boyunca sabitlendiğini ifade etti.

Bayraktar, bu yıl ocak-temmuz döneminde ise yem fiyatlarının yüzde 25 arttığını ancak çiğ süt fiyatlarının 6 ay brüt 2 lira 80 kuruş olarak kaldığını, temmuz-aralık döneminde ise brüt fiyatın 3 lira 20 kuruş olarak belirlendiğini belirtti.

Aynı dönemde yem fiyatlarının yüzde 48 arttığını ve üreticilerin de bu duruma müdahale edilmesini istediğini vurgulayan Bayraktar, bunun üzerine süt üretici örgütlerinin 24 Kasım'da konuya ilişkin ortak açıklama yaptığını hatırlattı.

Bayraktar, süt üreticilerinin maliyetlerinin yüzde 60-65'ini yemin oluşturduğuna dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu:

"Çiğ süte yapılan ve bazı çevreler tarafından 'fahiş' olarak nitelenen yüzde 47'lik zam, daha hayata bile geçmeden süt yemi fiyatlarına yüzde 24,4 zam yapıldı. Bununla yaklaşık bir yılda yapılan zam yüzde 93,4'e kadar yükseldi. Çiğ süte yapılan yüzde 47'lik zammın geri alınmasını gündeme getiren bazı çevrelere de çiğ süt zammının hayata geçirileceği tarih olan 8 Aralık'tan önce, birçok market, mandıra ve süt işleyicisinin süt ve süt ürünleri fiyatlarına aşırı zam yaptığını da hatırlatmak isterim. Birliğimizce üç marketin sanal mağazalarından derlediğimiz birçok markaya ait süt ve süt ürünlerinin 25 Kasım-16 Aralık tarihli fiyatlarına bakıldığında, beyaz peynirde yüzde 95'e, kaşar peynirinde yüzde 62'ye, günlük pastörize sütte yüzde 60'a, yoğurtta yüzde 81'e, tereyağında yüzde 117'ye, uzun ömürlü UHT sütte ise yüzde 147'ye varan oranlarda fiyat artışları olduğu görülüyor. Bir yerlerde fahiş fiyat artışı arıyorsak önce sanayicilere ve marketlere bakmamız lazım."

 'Tarım milli güvenlik meselesidir'

Üretim ayakta tutulamazsa 2022'de et ve süt fiyatlarında çok daha fazla artış yaşanabileceğini savunan Bayraktar, üretimin desteklenmesi gerektiğini bildirdi. Bayraktar, aksi takdirde stokçuluğun artacağı uyarısında bulunarak, "Bilim adamlarımız 'Bir çiğ süt üreticisi bir litre süt sattığında 1,5 kilo yem alabilmelidir.' diyor. Buna süt/yem paritesi (alım gücü) denilir. Yani sürdürülebilir bir süt hayvancılığı için ideal süt/yem paritesi 1,5'tir. Parite kasımda 0,82'lere kadar düştü. Bu da damızlık hayvan kesimlerini hızlandırdı. Bu nedenle USK toplanarak çiğ süt fiyatını brüt 3 lira 20 kuruştan, brüt 4 lira 70 kuruşa çıkardı." ifadelerini kullandı.

Bayraktar, toplama, soğutma, borsa tescil ücretleri gibi masraflar çıkarıldıktan sonra üreticinin eline yaklaşık 4 lira 40 kuruş ile 4 lira 50 kuruş arasında bir rakamın geçeceğine dikkati çekerek şunları kaydetti:

"Süt üreticisinin ya aldığı yem fiyatları düşürülmeli ya da sattığı süt fiyatları artırılmalı, bu da 1,5 pariteyle sağlanmalıdır. Bu parite sağlanmazsa damızlık hayvanlar kasaba gidecek, tüketiciler üretilemeyen süt nedeniyle çok yüksek fiyatlardan süt ve süt ürünleri yiyecek, ithal süt tozu ile süt ürünlerini tüketmek zorunda kalacaktır. Diğer yandan süt hayvanları kesilince, besilik hayvan da üretilemeyecek, bu durumda da tüketicinin gündemini fahiş kırmızı et fiyatları işgal edecektir. Tarım bir milli güvenlik meselesidir. Üretimi canlı tutmalı, üreticileri memnun etmeli, üretimde sürdürülebilirlik için üreticilere her türlü desteği vermeliyiz."

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • aziz20 Aralık 2021 09:17

    süt almak lüks oldu çocuklar süt istiyor artık ne içirdiğimizde belli değil

  • BORSACI19 Aralık 2021 21:46

    TL nin aşlırı deger kaybından dolayı her şeyimiz yabancılar için çok ucuz oldugundan dolayı sınırlarımızda konvoy oluşmuş durumunda türk malı ganimete dönüşmüş gayri menkul satımında yabancılar rekor kırıyor kendi ülkemizde mülteci durmuna düşecek gibiyiz çok aşırı dercede üzüntülüyüm ülkem bu duruma düşmemeliydi.

  • Ahmed19 Aralık 2021 21:10

    6 lira veriyor çiğ sütü süt üreticisi,bunu alan esnafta 8 liraya veriyor.kim 3 liraya veriyor nizipte git sütçüler köşe

  • Agah var19 Aralık 2021 18:18

    Merak etmeyin yakında ithal çiftçiler ithal besiciler gelecek onlar kazanacak

  • baturayersin19 Aralık 2021 17:56

    yeme para veriyorsa bu işi kimse yapmasın holdinkler bile besicilik yapıyor

  • manyak herif19 Aralık 2021 17:24

    ben de duşuk buluyorum.en azından et fiyatlarına yakın olmalı.

  • sen yap hayvancilik ve tarim19 Aralık 2021 16:09

    sen baskan olmus ama kendi urun yapmayan baskansin nasil olsa para var bu dunya bos baskan ölüm var unutma kendi ciftilik yap kendi hayvancilik yap yap disariyi birak 10 kisi birlesir hayvancilik yapsin 10 birlestir tarim yapsin disari birak baskan sende yag firmalar gibi teneke ordan plastik ordan birakin bu isleri kendi is yapin birleride calisan eleman olur

  • Çiftçi19 Aralık 2021 14:18

    Koltuğa çakılan çakılana şemsi bayrakar ziraat odaları başkanı sesi çıkmıyo bırakın genç nesile neye doymadınız daha bitmedimi hevesinizbildim bileli başkan

  • Emekci19 Aralık 2021 12:39

    bu haberlerin hepsi algı yönetimi için atılan yalanlar veya söylenmeyen doğrular. 1. Süt üreticiliğini büyük çapta yapnlar, yemi dışarında stın aldığı için maliyeti yüksektir.çoğu hükümetten kredi almıştır, 3 ay ödemesini geciktirirse batar. 2. Süt üretiminin çoğunu evinde 2-3 inek besleyenler yapar, onlar da yazın yaylada, kışın da yazın topladığı saman ile besler, yem maliyeti azdır.

  • vatandaş20 Aralık 2021 09:10

    benim dedem 150 koyun besledi. yıllar geçtikçe ekin eken azaldı saman bulamadı, köylü şehre gitti çoban bulamadı, kuraklık başladı su bulamadı. elektrik, sudan devlet para almaya başlayınca maliyetler arttı. en son bıraktı. şu an bizim köyde besicilik yapan nerdeyse kalmadı. süt fiyatlarının artması da normal. o yüzden konunun detayını bilmeden yorum yazmayın. öyle 1-2 diye yazarak olmuyor.

  • Bika19 Aralık 2021 09:40

    Buğday ithal, yem ithal, gübre ithal olduğu ülkede TL'nin değer kaybının sonucu zam kaçınılmaz. Nedeni politika faiz indirimi.