E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinTürkler en çok neden korkuyor?---

Türkler en çok neden korkuyor?

Türkler en çok neden korkuyor?
18 Temmuz 2015 - 17:15 borsagundem.com

Ne DAEŞ ne PKK terörü, ne ekonomik kriz ne trafik canavarı… Korku; küresel ısınmanın yıkıcı sonuçları

ABD merkezli araştırma kuruluşu Pew'ün anketine göre, Türkiye'de insanların en öncelikli korkusu, küresel ısınmanın yıkıcı sonuçları. Onu ekonomik kriz riski izliyor. Dünya genelinde halkların en büyük korkuları ise DAEŞ terörü ve ekonomik istikrarsızlık. Küresel tehditleri belirlemek için 40 ülkede yapılan bir araştırmada, Türklerin en çok iklim değişikliğinden korktuğunu ortaya koydu. Pew'ün gerçekleştirdiği anket sonucunda Türkler için iklim değişikliği, terör ya da ekonomik krizlerden daha ürkütücü... Küresel ekonomik istikrarsızlık ve DAEŞ terörü, Türkiye'de en çok endişe duyulan ikinci konular oldu. İran'ın nükleer programı ve resmi kuruluşlara yapılan siber saldırılar yüzde 22 ile korku endeksinde üçüncü sıraya yerleşiyor. Rusya'nın çevre ülkeleriyle yaşadığı gerginliklerden endişe duyma oranı yüzde 19 olurken Çin'in komşularıyla arasında bölgesel anlaşmazlıklar Türk halkının yüzde 14'ünde endişe yaratıyor. 

* Araştırmada, iklim değişikliği Asya, Afrika ve Güney Amerika'da en çok korkulan unsur olarak öne çıkarken, DAEŞ örgütü, Avrupa ve Kuzey Amerika'nın en büyük korku kaynağını oluşturuyor. Orta Avrupa ise en fazla Rusya'dan korkuyor. 

* Radikalizme dair korkular en fazla Batılı ülkelerde görülüyor. Batılı ülkelerde yaşayanların yüzde 52'si radikalizm konusunda oldukça endişeli. Ortadoğu, Asya ve Afrika gibi Müslüman nüfusun toplam nüfusun en az yarısını oluşturan bölgelerde bu oran yüzde 42'yi buluyor. 2011 yılından bu yana Fransa'da radikalizmden endişe edenlerin oranı yüzde 38 artarken, bu oranın İspanya'da yüze 29, İngiltere'de yüzde 21, Almanya'da yüzde 20 ve ABD'de yüzde 17 arttığı görülüyor. DAEŞ'in Irak ve Suriye'de oluşturduğu tehditten en çok korkan 21 ülkeden 20'si, radikalizmden genel olarak endişe duyuyor. 

* İsrail ve Rusya diğer ülkelere göre radikalizmden daha az endişe duyuyor. İsrail'de radikalizmden endişe duyanların oranı yüzde 37'yken, bu oran Rusya'da yüzde 23... Rusya'da radikalizmi en büyük endişe kaynağı görenlerin oranı 2011'de yüzde 35 ve 2005'te ise yüzde 52'ydi. Zira 2004'te Beslan'da Çeçen militanlar bir okulda 800 kişiyi esir almış ve Rus özel timinin okula düzenlediği operasyon sonucu 330 kişi ölmüştü. Bu olay Rusya'da radikalizme duyulan korkuyu artırmıştı. 

* Avrupa'da yaşlılar, kadınlar ve sağ görüşlü kişilerin, gençler, erkekler ve sol görüşlülere göre radikalizmden daha çok korktuğu tespit edildi. Özellikle ABD'de Cumhuriyetçiler ve dindarlar, Demokratlara ve günlük hayatlarında dinin önemli olmadığını söyleyenlere göre radikalizm konusunda daha endişeli. ABD'de 2011'den bu yana radikalizmden korkanların oranı yüzde 11 arttığı da çıkan sonuçlar arasında. Almanya'da ise bu oranın 4 senede yüzde 20 arttığı görülüyor. Araştırmada, ABD'nin (yüzde 53), İtalya'nın (yüde 53) ve İngiltere'nin (yüzde 52) yarısının radikalizmden korktuğu kaydediliyor. 

ABD'NİN SİBER KORKUSU

Amerikan halkının en büyük korkularında ilk üç sırayı DAEŞ, İran ve devlet kurumlarıyla bankalara yönelik siber saldırı ihtimali alıyor. Türkiye gibi küresel ısınma endişesi taşıyan bölgelerse Avustralya ve Kuzey Amerika.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MERCİDABIK.18 Temmuz 2015 23:53

    Yüce ALLAH verdilerini mutlaka geri alır bundan şüphemi var iyiler birşeyden korkmazlar onlarda sadece ALLAH korkusu vardır PİSLİĞE bulaşanlar KORKSUN derim.

  • büyük türk18 Temmuz 2015 17:44

    türkler olarak ve müslüman olarak sadece yüce ALLAH tan korkarız gerisi hikaye