E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTürkiye'nin notu yükselecek mi?---

Türkiye'nin notu yükselecek mi?

Türkiye'nin notu yükselecek mi?
14 Aralık 2018 - 09:26 borsagundem.com

Fitch bugün kredi notuna dokunmazsa S&P diğer değerlendirmesinde Türkiye'nin notunu yükseltebilir

Fich Not İndirmez(se) S&P Not Artırmalı

İki gündür bayram yapan Avrupa borsaları dün de bayramın 3. gününü yaşadılar. Kapanışa doğru kâr satışı gelse de bu süreçte Fransa CAC40 Endeksi 4,732'den 4,935'e % 4.3 yükselirken Almanya DAX 10,585'den 10,988'e % 3.8 yükseldi. BIST 100 Endeksi ise 92 bini aşağı geçince önceki gün 90 bine kadar inmişti. Dün bu negatif ayrışmaya tepki geldi ve % 1.5 yükselerek 91,386'dan kapandı. Son dönemde çok düşen EREGL %8 yükselirken endeksi 307 puan artırdı. GARAN, PETKM, SISE, KCHOL, TAVHL endeksi taşıyan diğer hisseler oldu.

TC Merkez Bankası dünkü toplantısında "piyasa beklenti ittifakına" paralel olarak faizde bir değişiklik yapmadı. Üstelik sıkı duruşun devam edeceğine yönelik söylemini korudu. Merkezin indirmesini isteyenlerin olduğunu da unutmamak gerek. Hatta kurda biraz artış olunca buna bağlayanlar olmuştu. Değişiklik yapılmayınca USDTRY 5.37'den 5.31'e kadar düştükten sonra yatay bir seyir izledi. Bu sabah da 5.36 seviyesinden işlemler geçiyor.

28 üyeye sahip AB'de ortak para birimi Euro'yu 19 ülke kullanmaktadır. Ancak AB dışından 6 ülke daha resmi olarak kullandığından Euro toplamda 25 ülke ile dünyada en çok ülkede geçerli para birimi özelliğini korumaktadır. Euro Bölgesinden sorumlu Avrupa Merkez Bankası, Euro bölgesinde ekonomiyi desteklemek için Mart 2015'te başladığı varlık alım programına 46 ay sonra 2.6 trilyon Euroluk likidite sağladıktan sonra bu ay itibariyle sona erdirdiğini açıkladı. Ancak Euro'nun bankaya geri gelmesini engellemek için de politika faizini sıfırda, mevduat faizini % -0.40'ta tutmaya 1 yıl daha devam edecek. Faiz artırımından sonra da vadesi dolan tahvillerle yeni tahviller alarak paranın çekilmeyeceği açıklandı. Başkan Draghi, bankanın paraya erişimi kolaylaştırma politikalarının milyonlarca kişiye iş imkanı sağladığını, kriz döneminde % 12 olan işsizlik oranının % 8.5’e düştüğünü kaydetti.

Bu akşam Fitch'in Türkiye için not gözden geçirme sonucu açıklanacak. Piyasadaki ve bizim beklentimiz Negatif görünümdeki BB notun aynen kalacağı yönünde. Ancak burada bir riski de göz önünde bulundurmak gerek: 3 büyük not şirketinin aynı yere ait notları arasında büyük korelasyon vardır. Yani notlar birbirine yakındır. S&P - Moodys- Fitch'in şu anki Türkiye notları 3 ayrı kademede yer aldığından absürd bir durumu göstermektedir. Bu yüzden ya S&P'nin not artırması yada Fitch'in not indirmesi gerekir. Son dönemdeki gelişmeler nedeniyle Fich not indirmezse önümüzdeki günlerde S&Pden bir not artırımı bekleyebiliriz.

STRATEJI

Dün dünyadan pozitif ayrışan BIST 100 Endeksi 92 bini geçmeden iyimsere dönmemek gerekir. Zira önümüzdeki günlerde ABD tarafında beklenen fırtına kopabilir. Aşağıda aylık 86,000 desteği çok güçlü.

Modelimiz (09:15 itibariyle) VIOP X30YVADE 500 puan civarında kayıpla, BIST 100 ise % -0.3 civarında güne başlamasını öngörüyor.

Ziraat Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)